Teiginiai


Žinutės socialiniuose tinkluose (ČIA): Vilniaus Universiteto prorektorės Ritos Rekašiūtės-Balsienės mirtis susijusi su komplikacijomis po COVID-19 skiepo.

Verdiktas


Nėra jokių įrodymų, kuriais remiantis būtų galima teigti, kad VU prorektorė Rita Rekašiūtė-Balsienė mirė dėl skiepo sukeltų komplikacijų. Velionės dukra „Melo detektoriui“ patvirtino, kad moters mirtis nėra susijusi su vakcinacija ir ištiko po smarkiai išplitusios ilgos ligos.

Melo detektoriaus komentaras


Rugsėjo 27 d. rytą Lietuvos naujienų portaluose pasirodė žinia apie VU prorektorės Ritos Rekašiūtės-Balsienės mirtį.

„Šią naktį mirė mūsų prorektorė Rita Rekašiūtė-Balsienė. Rita buvo profesionalumo ir atsidavimo pareigoms pavyzdys. Ji suteikė naują impulsą mūsų bendruomenei. Nebijojo judinti nusistovėjusius dalykus ir inicijuoti naujus. Ką tik startavo nauja darbuotojų apklausa, kurios prasme tikėjo, ir kurios, duomenis kruopščiai vertino. Rita gerai suprato visumą, bet rasdavo laiko pagalvoti apie kiekvieną. Dirbo iki pabaigos, nenorėjo ilsėtis, prieš keletą dienų dar tvirtu balsu diskutavo. Kaip visada, per daug kalbėjom apie reikalus ir per mažai apie save. Ilsėkis ramybėje, Rita...“ – tokiais žodžiais užuojautą socialiniuose tinkluose išreiškė Vilniaus universiteto bendruomenė.

Nė viename portale nebuvo paskelbta, dėl kokių priežasčių mirė 53 metų sulaukusi VU prorektorė, tačiau netrukus po žinios pasirodymo socialinių tinklų vartotojai puolė dalintis 2021 m. pačios Ritos Rekašiūtės-Balsienės „Facebook“ socialiniame tinkle paskelbta žinute, kurioje ji pasisakė už skiepų naudą ir apgailestavo, kad mažėja skiepijimosi mąstai.

„Labai atsakingai ir viešai pareiškiu: skiepai yra vienas didžiausių žmonijos atradimų, išgelbėjęs mus nuo siaubingų ligų. Liūdna, kad skiepijimosi mąstas sumažėjo. Dabartiniai skiepai sumažina ligos sunkumą, ir, ko gero, gali išgelbėti gyvybes“, – socialiniame tinkle rašė universiteto prorektorė.

Šis moters pasisakymas socialinių tinklų vartotojų buvo susietas su žinute apie jos mirtį, tuo netiesiogiai nurodant, esą Ritos Rekašiūtės-Balsienės mirtis buvo susijusi su skiepų komplikacijomis. Komentatoriai po žinute jau tiesiogiai susiejo šį įvykį su vakcinacija nuo COVID-19, toks pranešimas sulaukė didelio susidomėjimo.

Siekdamas išsiaiškinti tiesą „Melo detektorius“ kreipėsi į velionės dukrą, prašydamas patvirtinti arba paneigti mirties priežasties sąsajas su vakcinacija [„Melo detektoriaus“ redakcija šį susirašinėjimą turi – aut. past.]. ir gavo atsakymą, jog „Rita mirė ne nuo komplikacijų, susijusių su skiepais. Ji mirė nuo smarkiai išplitusios ilgos ligos.“

Remiantis šiuo paaiškinimu iš velionei artimo žmogaus ir faktu, kad viešai nebuvo skelbiama moters mirties priežastis galima teigti, jog nėra jokio pagrindo ją sieti su skiepų poveikiu, o tokios sąsajos klaidina socialinių tinklų vartotojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją