„Mirtingumo duomenys baugina dėl perteklinių mirčių, o ne COVID-19“, – skelbiama portalo „Firmusmeficus“ antraštėje. Straipsnyje pateikiama mirčių pagal metus statistika ir kvestionuojama COVID-19 įtaka šiems skaičiams.

Manipuliacijos: skaičiais ir teiginiais

Straipsnyje rašoma, kad stebint mirtingumo statistiką Lietuvoje, gali pasirodyti, jog praėjusių metų mirtingumo skaičiai smarkiai šoktelėjo į viršų. Neva dėl tokių skaičių pasirodė daugybė gąsdinančių straipsnių, kuriuose teigiama, kad šoktelėjęs mirtingumas yra susijęs tik su koronaviruso pandemija.

Pavyzdžiu pateikta lentelė, kurioje matyti mirčių statistika. Lentelėje skelbiama, kad 2019-aisiais tam pačiam gyventojų Lietuvoje skaičiui teko 38 tūkst. 281 mirtys, o 2020-aisiais jau 43 tūkst. 547 mirtys. Bet primygtinai prašoma nepriskirti šių skaičių pandemijai, mat dalis jų – netiesioginė pandemijos pasekmė, kuomet kitkuo sirgę žmonės dėl koronaviruso problemų laiku negalėjo gauti reikiamos pagalbos.

„Žinoma, tuo pačiu iš karto primenama, jog vienintelė išeitis iš šios visą pasaulį varginančios problemos – vakcinacija“, – pabrėžiama, tuo pačiu tarsi nurodant, kad vakcinacija brukama bereikalingai.

Tiesa: realaus tyrimo atlikti neįmanoma

Mirčių statistika išties tokia, tačiau didelė dalis jų, nepaisant to, ką skelbia straipsnis, yra susijusios būtent su koronavirusu. Statistikos departamento duomenimis nuo COVID-19 iš viso Lietuvoje mirė 5 800 žmonės, o mirė dėl kitų priežasčių, bet sirgę ir COVID-19, 11 tūkst. 184 žmonės.

Kas dėl netiesioginių mirčių – atvejų, kai per koronaviruso problemas nebuvo laiku gauta reikalinga pagalba – tokios statistikos dar nėra. Kai kurie profesoriai išsakė savo įtarimus apie netiesioginių mirčių tikimybę, tačiau realių skaičių sužinoti ar tyrimo atlikti nėra įmanoma.

Vakcinacija neironizuojant, o iš tiesų yra vienintelis būdas bent kiek pristabdyti pandemiją. Pasiskiepijęs žmogus turi penkis kartus mažesnį šansą užsikrėsti ir perduoti virusą, taip pat, jei ir suserga, liga rečiau komplikuojasi į sunkią ar net mirtiną.

  • Šaltiniai
  • https://experience.arcgis.com/experience/cab84dcfe0464c2a8050a78f817924ca
  • https://koronastop.lrv.lt/lt/vakcina
  • https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės