Teiginiai


Žinutė socialiniuose tinkluose: „Kinija pastatė 4000 km sieną, nes žmonės bando pabėgti iš Covid miestų.“

Verdiktas


Vaizdo įraše matoma tvora yra pastatyta pasienio ruože tarp Kinijos ir Vietnamo. Nors tiesa, kad viena iš tvoros paskirčių, kaip pranešė Kinija – apsauga nuo COVID-19, tačiau yra ir daugybė kitų tvoros funkcijų – siekis mažinti darbo jėgos nutekėjimą iš Kinijos į Vietnamą, stabdyti kontrabandinių prekių ir narkotikų srautą, apriboti prekybą žmonėmis, kai Vietnamo merginos pagrobiamos, parduodamos ir išgabenamos į Kiniją.

Melo detektoriaus komentaras


„InVID We Verify“ įrankiu išskaidžius kelių sekundžių trukmės socialiniuose tinkluose patalpintą vaizdo įrašą atskirais kadrais ir atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką „Melo detektoriui“ pavyko rasti daugiau to paties įrašo kopijų. Kai kurios iš jų veda į naujienų portalus vietnamiečių ar kinų kalba.

Klaidinanti žinutė

Viename iš jų, portale Thoibao, kuriame publikuojamos vietnamiečiams aktualios naujienos, 2022 m. vasario 24 d. publikuotame straipsnyje pranešama apie Kinijos statomą spygliuotą tvorą ties pasieniu su Vietnamu. Vienas šiame straipsnyje panaudotas kadras sutampa su vaizdu, kuris matomas socialiniuose tinkluose pasidalintoje žinutėje. Straipsnyje kalbama apie Kinijos sustiprintą sienos su Vietnamu apsaugą tam, kad būtų apribotas COVID-19 plitimas ir nelegali migracija.

Tačiau COVID-19 plitimo pažabojimas – tik viena tvoros atsiradimo priežasčių. Iš tiesų, statinį, pavadintą „Didžiąja pasienio siena“, nuspręsta statyti dėl neįveikiamos kontrabandos tarp dviejų šalių, kuri tapo galvos skausmu abiem vyriausybėms dar nuo 1997 m. Nelegaliais būdais iš Vietnamo į Kiniją ir atvirkščiai gabenamos įvairios prekės, narkotikai ir žmonės, o viena opiausių problemų – nelegalus vietnamiečių merginų gabenimas į Kiniją. Kaip pranešė naujienų portalas ABC, vien 2018 m. atgal į Vietnamą buvo gražinta mažiausiai 100 merginų, joms pasisekė, tačiau dauguma tokių nelegalios žmonių prekybos aukų būna pagrobiamos, parduodamos ir niekada negrįžta. Taip pat keli vietos naujienų portalai pranešė apie tai, kad dar viena tvoros paskirtis – apriboti darbininkų migraciją iš Kinijos į Vietnamą.

Nors ši tvora iš pažiūros atrodo kaip įprasta spygliuota tvora, iš tiesų ji padeda itin tiksliai sekti, ar niekas prie jos nesiartina – aplink visą tvoros perimetrą įrengtos stebėjimo kameros ir sensoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją