Teiginiai


Žinutės socialiniuose tinkluose, siejančios A. Jagelavičiūtės mirtį su vakcinacija nuo COVID-19.

Verdiktas


Melas. Vienas artimiausių A. Jagelavičiūtės draugų nurodė, kad moteris mirė dėl plaučių uždegimo komplikacijų. Ta pati versija buvo publikuota visuose pagrindiniuose Lietuvos naujienų portaluose.

Melo detektoriaus komentaras


Tik paskelbus apie šį trečiadienį užgesusią nuomonės formuotojos ir stilistės A. Jagelavičiūtės gyvybę socialinių tinklų vartotojai puolė spėlioti dėl kokių priežasčių galėjo mirti vos 42 m. sulaukusi žinoma moteris. Nors didieji Lietuvos naujienų portalai dar tą pačią dieną nurodė moters mirties priežastį – sunkią ligą ir plaučių uždegimo komplikacijas – internautams to nepakako. Viena po kitos „Facebook“ grupėse ir asmeninėse paskyrose imtos platinti teorijos esą moterį mirtis ištiko dėl COVID-19 vakcinos kaltės.

„Dar vienas “įtakotukas” paliko šį pasaulį…Slava marmalui!!!“, – skelbė viena „Facebook“ vartotoja šiuo žodžiu vadindama skiepus; „Šitiek dozių skiepų ir tikėjimas „mokslu“. Kodėl „mokslas“ neišgelbėjo tikinčiosios ?“, – klausė kitas. Buvo ir tokių, kurie išsakė abejones dėl įvardytos A. Jagelavičiūtės mirties priežasties esą šiais laikais nuo plaučių uždegimo nemiršta net seneliai.

Klaidinančios žinutės

Tiesa, kad A. Jagelavičiūtė savo socialiniam ratui pranešė apie pirmąjį pasiskiepijimą vakcina nuo COVID-19. 2021 m. balandžio 5 d. jos „Facebook“ paskyroje atsidaro įrašas su nuotrauka: „Palinkekit lengvos adaptacijos 🙏🏻Foto kreditai Leonui #AstraZeneca“. Fotografijoje matoma, kaip seselė skiepija stilistę.

Dar anksčiau, 2021 m. vasario 25 d., moteris pasidalino vaizdo įrašu, kuriuo ragino skiepytis mokytojus, medikus ir senjorus, kurie galėjo gauti COVID-19 vakciną anksčiau už kitus. „Skiepai yra vienintelis kelias į kolektyvinį imunitetą ir vėl būti kartu“, – įraše sakė stilistė.

Tačiau skirtingai, nei tikina socialinių tinklų vartotojai, A. Jagelavičiūtės mirtis neištiko dėl skiepų šalutinio poveikio, nėra jokių įrodymų, kuriais būtų galima patvirtinti šį teiginį.

Vienas artimiausių moters bičiulių Saugirdas Vaitulionis trečiadienį socialiniuose tinkluose paprašė gerbti A. Jagelavičiūtės šeimos ir artimiausių draugų teisę į privatumą ir nurodė – „Agnė mirė nuo plaučių uždegimo komplikacijų“ [aut. past. – žinutės kopiją redakcija turi]. Tą pačią mirties priežastį įvardijo ir pagrindiniai šalies naujienų portalai ir televizijos kanalai – DELFI, LNK, 15min, Alfa, LRT. Portale 15min patikslinta, kad A. Jagelavičiūtė buvo paguldyta į ligoninę su plaučių uždegimu, o mirė kilus komplikacijoms dėl sepsio.

Nors socialinių tinklų vartotojai šaipėsi, kad nuo plaučių uždegimo šiais laikais nemirštama, iš tikrųjų pneumonija vis dar laikoma viena pagrindinių mirties priežasčių, be to, kaip skelbiama JAV „Nacionalinio sveikatos instituto“ kasmėnesiniame naujienlaiškyje, būtent pneumonija dažniausiai sukelia sepsį.

Kiekvienais metais pneumonija pražudo 2,5 mln. žmonių visame pasaulyje, o medikai šią ligą kartais netgi vadina „mirties kapitonu“. Kaip LNK televizijos reportaže įvardijo Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas Edvardas Danila, plaučių uždegimas yra ketvirta dažniausia mirties priežastis pasaulyje.

Mirčių, kurias sukelia plaučių uždegimas, kasmet pasitaiko ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, 2021 m. tarp darbingo amžiaus (16–64 m.) gyventojų šalyje dėl šios ligos mirė 140 vyrų, taip plaučių uždegimas atsidūrė dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių dešimtuke. 2020 m. liga pasiglemžė 151 darbingo amžiaus vyrą. 2019 m. – 127 vyrus ir 38 moteris, atsidurdama dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių sąraše abiem lytims. Dar anksčiau, 2018 m., plaučių uždegimas pasiglemžė 134 darbingo amžiaus vyrų ir 36 moterų gyvybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)