Savo publikacijoje apie situaciją Kaune laisvaslaikrastis.lt pateikia kito portalo kasvykstakaune.lt publikaciją, pasirodžiusią birželio 11 dieną. Joje rašoma, kad per birželio 10-osios parą Kaune buvo rasti trys lavonai. Nurodoma, kad visi jie rasti butuose, du iš jų jau buvo pradėję irti. Informaciją tai paskelbusiam portalui pateikė Kauno priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos atstovai.

Laisvaslaikrastis.lt nenurodė priežasčių, kodėl šias mirtis susiejo su COVID-19 skiepais.

Visos nepageidaujamos skiepų, įskaitant ir nuo koronaviruso, reakcijos yra registruojamos Valstybinėje vaistų kontrolės tarnyboje. Apie šalutinius poveikius praneša ir patys gyventojai, ir gydymo įstaigos.

Šios tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė „Melo detektoriui“ patvirtino, jog per visą vakcinacijos laikotarpį nuo 2020 metų gruodžio iki dabar gauti 35 pranešimai apie žmonių mirtis po vakcinacijos, tačiau nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas.

„Norėtume priminti, kad kiekvieno pranešimo duomenų vertinimas yra individualus. Įtariamos nepageidaujamos reakcijos, taip pat ir mirties, priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus. Kitaip tariant, vertinama, ar po skiepijimo buvo pasireiškę nepageidaujamo poveikio simptomai, ar nustatyta laboratorinių ar kitų tyrimų pakitimų, ar yra kitų duomenų, patvirtinančių, kad tai galėjo sutrikdyti asmens sveikatą ar net sukelti mirtį.

Jei patvirtinančių duomenų nenustatoma, tuomet svarbu įvertinti, ar yra kitų galimų mirties priežasčių ir ar mirtis tikėtina, atsižvelgiant į vakcinos veikimo būdą bei sukeliamus poveikius. Šiais atvejais ypač svarbi informacija ir apie tai, kokiomis lėtinėmis ar kitomis ligomis asmuo sirgo iki skiepijimo bei duomenys apie kitus jo sveikatos būklės rodiklius“, – aiškino A. Tautvydienė.

Ji teigė, kad remiantis pateiktų įtariamos nepageidaujamos reakcijos (ĮNR) pranešimų duomenimis, mirę asmenys priklausė vyresnio amžiaus grupei. Dauguma atvejų mirties priežastys nurodytos kaip širdies-kraujagyslių sistemos bei kitos lėtinės ligos.

„Svarbu įvertinti ir tai, kad tai buvo senyvo amžiaus pacientai, sirgę lėtinėmis ligomis, kurios galėjo lemti mirtį. Nė vienu iš atvejų mirtis nebuvo vertinta, kaip tiesiogiai susijusi su vakcinacija“, – tvirtino A. Tautvydienė.

Išvados

Lietuvoje nuo vakcinacijos nuo COVID-19 pradžios buvo nustatyti 35 mirčių, ištikusių po vakcinacijos, atvejai, tačiau nė vienu iš jų priežastinis ryšys tarp mirties ir vakcinos nebuvo nustatytas, taigi, bet koks bandymas sieti Kaune rastų mirusiųjų mirties priežastis su vakcinacija nuo COVID-19 neturi pagrindo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją