Teiginiai

Žinutė apie už 46,5 mln. JAV dolerių parduotą M. Rothko paveikslą „Geltona ir mėlyna“ pavadinta pinigų plovimu.

Verdiktas

M. Rothko kūrinys „Geltona ir mėlyna“ nėra susijęs su Ukraina ar Ukrainos vėliava, be to, jis buvo parduotas 2015 m., todėl paveikslo pardavimo faktas taip pat nėra susijęs su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu. M. Rothko – vienas žymiausių abstrakčiojo ekspresionizmo atstovų, daręs didelę įtaką 20 a. antros pusės JAV dailės raidai, todėl jo kūrinių pardavimą prilyginti pinigų plovimui yra klaidinga.

Melo detektoriaus komentaras

Paveikslėlis, kuriame parodytas M. Rothko kūrinys „Geltona ir mėlyna“, o apačioje nurodyta, kad Niujorko aukcione jis parduotas už 46,5 mln. JAV dolerių sulaukė socialinių tinklų vartotojų dėmesio. Jame taip pat pateikiamas pinigų plovimo apibrėžimas, sakant, kad ši frazė reiškia beverčio daikto paėmimą ir vertės jam suteikimą, turint omenyje, kad būtent šią frazę ir atspindi už tokią dosnią sumą parduotas dailininko darbas. Įdomu tai, kad paveikslėlis dėmesio sulaukė lapkričio mėnesio pabaigoje, taigi, socialinių tinklų vartotojų buvo netiesiogiai susietas su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu Rusijos karu.

Vis dėlto, toks atvaizdo pasirodymas internete yra manipuliatyvus, juo M. Rothko kūrinys susiejamas su Ukrainos vėliavas, nors tiesa yra kitokia. Iš tiesų, paveikslą „Geltona ir mėlyna“ M. Rothko nutapė 1954 m., o aukcione už 46,5 mln. JAV dolerių jis buvo parduotas 2015 m. gegužę, taigi, gerokai anksčiau nei prasidėjo Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą. Nei paveikslo kaina, nei jo pardavimo faktas nėra susiję su šiandienos įvykiais.

Paveikslo tema taip pat nėra siejama su Ukrainos ar kokios kitos valstybės vėliava. Toks tapymo stilius yra būdingas M. Rothko praktikuotai spalvos lauko tapybai – abstraktaus ekspresionizmo krypčiai, kilusiai JAV 19 a. 5 dešimtmetyje. Šiam stiliui būdinga sureikšminta spalvos ekspresija, paveikslo plokštumos ir paviršiaus kuriamo vizualinio poveikio akcentavimas, nuorodų į tikrovę atsisakymas ir manipuliacija pačiomis tapybos priemonėmis ir galimybėmis.

„Geltona ir mėlyna“ dėmesį prikausto savo daugiau nei 2 m. siekiančiu dydžiu ir jaudina bei šokiruoja žiūrovo dėmesį, nes drobė išsitęsia už jo periferinio matymo ribų ir įtraukia į savo spalvų pasaulį.

M. Rothko kūrinio kainą lyginti su pinigų plovimo konceptu taip pat yra klaidinga, nes jo darbams suteikti dirbtinės vertės nereikia, jie vertinti patys savaime. Tai – vienas žymiausių abstrakčiojo ekspresionizmo atstovų, daręs didelę įtaką 20 a. antros pusės JAV dailės raidai. Šio tapytojo darbai itin vertinami, o brangiausias iš jų 2011 m. aukcione buvo parduotas už 86,6 mln. JAV dolerių sumą (apie 83,4 mln. Eur.). Tai buvo 2,4 m. aukščio paveikslas pavadinimu „Oranžinė, raudona, geltona“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją