Teiginiai


Įraše teigiama, kad COVID-19 sukelia insultą, vėžį, plyšusias aneurizmas. Aprašomi 9 neva tos mokyklos atvejai, kurie įrodo autoriaus žodžius (ČIA).

Verdiktas


Melas ir įrodymais nepagrįsti teiginiai. Nėra jokių įrodymų, kad COVID-19 vakcinos gali sukelti vėžinius susirgimus. Taip pat, anot mokslininkų ir medikų, nors yra atvejų, kai pasiskiepiję žmonės patyrė insultą arba plyšusią aneurizmą, kol kas per anksti sieti šiuos atvejus su vakcina. Naujausi tyrimai rodo, kad priešingai – šiuos sutrikimus dažniau sukelia ne vakcina, o COVID-19 infekcija. „Melo detektoriui“ taip pat nepavyko rasti duomenų apie mokytojus iš pasakojimo, todėl yra pagrindo abejoti istorijos ir pavyzdžių tikrumu.

Melo detektoriaus komentaras


Visų pirma, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad pagrindinė įrašo veikėja – bevardė mokytoja iš Belgijos, kuri ne tik neprisistato pati, nenurodo savo mokyklos, gyvenvietės, regiono ar pan., bet ir nepateikia nei vieno šaltinio/įrodymo savo išsakomiems teiginiams, o tai esminė praktika, dirbant su anoniminiais šaltiniais. Nors įraše teigiama, kad veikėja pasidalija „faktais“ – jų niekaip neįrodo. Tai priverčia abejoti, ar iš tikrųjų ši veikėja egzistuoja, ar buvo sukurta, norint paskleisti daugiau melagingos informacijos apie skiepus.

Klaidinanti žinutė

COVID-19 vakcinos negali pakeisti žmogaus DNR ir negali sukelti vėžio. Nėra jokių mokslinių tyrimų, kurie būtų atradę ryšį tarp vėžinių susirgimų ir vakcinos. Didieji pasaulio vėžio centrai ragina skiepytis vėžio pacientus ar pasveikusius nuo vėžio, nes vakcina laikoma saugia ir galinčia padėti apsisaugoti nuo sunkesnės infekcijos eigos, kas ypač aktualu vėžio pacientams. Žmonės raginami nepasitikėti mitais ir rūpintis savo sveikata.

Kalbant apie insultą, tiesa, kad akademiniuose šaltiniuose analizuojami atvejai, kai vakcinuotus žmones ištiko insultas. Mokslininkai šiuos atvejus nuodugniai tyrinėja ir bando nustatyti, ar juos galima susieti su skiepais, ar visgi kaltos kitos sveikatos problemos ir sutrikimai. Los Andželo (JAV) Cedars-Sinai ligoninės ir mokslinių tyrimų centro mokslininkai rugpjūčio mėn. paskelbė tyrimą, kuriame analizavo milijonų pacientų duomenis, nenustatė, kad vakcina padidina insulto riziką. Priešingai, atrandama vis daugiau duomenų apie COVID-19 infekcijos sukeltus insultus.

Panaši situacija ir su plyšusiomis aneurizmomis – fiksuojami pavieniai atvejai, kai vakcinuotiems plyšio aneurizma. Tačiau kol kas trūksta duomenų, nors vykdomi keli klinikiniai nedidelės apimties tyrimai, kurių tikslas – išanalizuoti galimą ryšį. Kol tokių duomenų nėra, neteisinga COVID-19 vakcinas ir plyšusias aneurizmas susieti kaip faktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją