Teiginiai

JAV senatorius L. Grahamas pokalbio su Ukrainos prezidentu metu pasakė: „Rusai miršta. Mes niekada nebuvome geriau išleidę savo pinigų“.

Verdiktas

Melas. Ukrainos prezidento oficialioje „Telegram“ paskyroje paviešintas vaizdo įrašas buvo iškirptas taip, kad sakinys apie rusų mirtis susiliejo su sakiniu apie geriausiai JAV panaudotus pinigus. Ilgesnėje to paties susitikimo įrašo versijoje aiškiai girdėti, kad kalbėdamas apie geriausiai išleistus pinigus L. Grahamas atsako į Ukrainos prezidento padėką amerikiečiams už skiriamą dosnią piniginę paramą kariaujančiai šaliai.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatintas kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašas, nufilmuotas gegužės 26 d. Kyjive vykusiame JAV senatoriaus L. Grahamo susitikime su Ukrainos prezidentu Volodimyru Zelenskiu. Jame L. Grahamas girdimas sakantis kontroversišką teiginį: „Rusai miršta. Mes niekada nebuvome geriau išleidę savo pinigų“.

Netrukus po šio įvykio L. Grahamo pavardę ėmė linksniuoti Rusijos elitas. Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas komentavo, kad toks senatoriaus pareiškimas šaliai užtraukė didelę gėdą, o vienas svarbiausių Vladimiro Putino padėjėjų Dmitrijus Medvedevas netgi netiesiogiai pagrasino L. Grahamui susidorojimu. L. Grahamas buvo cituojamas ir pagrindiniuose Rusijos žiniasklaidos kanaluose bei socialinių tinklų grupėse. Tačiau ar tikrai JAV senatorius pripažino rusų mirtis buvus geriausia JAV investicija?

Klaidinančios žinutės

L. Grahamo susitikimo su Ukrainos prezidentu dieną oficialioje V. Zelenskio „Telegram“ paskyroje publikuotas 1 min. 15 s. trukmės vaizdo įrašas (ČIA). Jame užfiksuotos ir Rusijos elito įniršį sukėlusios akimirkos. Ties 30-a įrašo sekunde tarp JAV senatoriaus ir Ukrainos prezidento girdimas toks dialogas (aut. past. – pateikiame dialogo vertimą iš anglų į lietuvių kalbą):

V. Zelenskis: Dabar jūs esate laisvi.

L. Grahamas: Taip.

V. Zelenskis: Ir mes būsime.

L. Grahamas: Ir rusai miršta. Geriausi kada nors mūsų išleisti pinigai.

Iš šio vaizdo įrašo atrodo, kad L. Grahamas iš tiesų džiaugiasi, jog rusų mirtys yra geriausiai išleisti JAV pinigai, tačiau kilus skandalui Ukraina išplatino ilgesnę to paties vaizdo įrašo versiją, kurioje girdėti, kad komentaras apie rusų mirtis nėra susijęs su sakiniu apie geriausiai išleistus pinigus, taigi, į V. Zelenskio „Telegram“ paskyrą pateko apkarpytas įrašas, sudaręs klaidingą įspūdį apie senatoriaus replikas.

Ilgesnėje vaizdo įrašo versijoje (ČIA), kuria „Youtube“ kanale pasidalino „Reuters“, girdėti toks pokalbis tarp JAV senatoriaus ir Ukrainos prezidento:

L. Grahamas: ...tai, ką jūs darote savo šaliai.

V. Zelenskis: Labai ačiū, kad atvykote, ačiū, labai ačiū Jungtinių Valstijų žmonėms, kurie visi labai remia prezidentą, dvipartiečius, Kongreso narius ir tikrai labai ačiū. Ir parama, taip, tai labai svarbu, todėl mes dėkojame už tai, kad mes žinome, jog nuo pirmųjų dienų mes turime bendrą paramą, kuri siekia apie 38 milijardus eurų, ir ši didelė parama yra labai svarbi.

L. Grahamas: Geriausiai mūsų kada išleisti pinigai.

Taigi, kalbėdamas apie geriausiai JAV išleidus pinigus L. Grahamas tokiu būdu atsakė į V. Zelenskio padėkas dėl amerikiečių palaikymo ir skiriamos paramos. Tik vėliau įrašas buvo iškirptas taip, kad tyčia ar netyčia kiltų įspūdis, jog L. Grahamas kalbėdamas apie geriausiai išleistus pinigus turi omenyje mirštančius rusus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)