Socialinių tinklų vartotojai dalijasi trumpa vaizdo iškarpą iš birželio 28 d. LNK žinių reportažo. Epizode kalbama apie pasibaigusį antrąjį nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo etapą. Vartotojai elektros tiekėją galėjo pasirinkti iki birželio 27 d., tačiau 100 tūkst. elektros vartotojų to nepadarė.

Šiems vartotojams elektros tiekimas nebus nutrauktas, tačiau nuo liepos 1 d. įsijungs garantinis tiekimas, reiškiantis, jog prie vidutinės elektros biržos kainos bus pridedamas 25 proc. antkainis. Pakilus daugelio nepriklausomų tiekėjų siūlomiems fiksuotiems planams, žurnalistė reportaže klausia, ar nenutiks taip, kad garantinis elektros tiekimas pasirodys esąs pigesnis, nei pasirinkti planai ir galiausiai iš situacijos išlos tie, kurie neskubėjo rinktis tiekėjo.

Socialiniuose tinkluose pasidalintame reportaže girdėti tik ši žinių vedėjos replika: „Elektros tiekėjo pasirinkimas baigtas, tačiau 100 000 gyventojų taip ir nesugebėjo to padaryti. Ekspertai sako, jog tai – ne pasaulio pabaiga ir teoriškai gali būti, kad nepasirinkusieji mokės mažiau, nei laiku susitvarkę.“

Ir reportažo metu kalbinto VERT vadovo Renato Pociaus replika: „Jeigu kalbame apie fiksuotą tarifą, tai labai ženkliai kritus kainai tai gali taip atsitikti.“

Klaidinanti žinutė

Šiam sakiniui pasibaigus reportažas nutraukiamas, tačiau peržvelgus visą žinių įrašą matyti, kad R. Pocius mintį tęsė toliau. Pilna jo replika žiniose nuskambėjo taip: „Jeigu kalbame apie fiksuotą tarifą, tai labai ženkliai kritus kainai tai gali taip atsitikti, bet šiandien dienai iš tų tendencijų, kurias stebim rinkoje, nėra tokių tendencijų, kurios rodytų, kad biržos kaina iki metų pabaigos kristų drastiškai.“

Taigi, nors R. Pocius įvardina teorinę galimybę, kad nepasirinkusieji elektros tiekėjo už garantinį tiekimą galėtų mokėti mažiau, jis taip pat nurodo, kad tokia perspektyva labai mažai tikėtina, nes rinkoje panašių drastiško kainos kritimo tendencijų nematyti.

Išvados

Vaizdo įrašas buvo nukirptas būtent tokiu metu, kad jį žiūrint susidarytų klaidingas įspūdis, jog labai gali būti, kad laiku nepasirinkę elektros tiekėjo asmenys išlos iš šios situacijos ir už elektrą mokės mažiau. Ta pati informacija buvo platinama ir komentaruose šalia įrašo. Iš tiesų pilname žinių reportaže aiškiai nurodoma, kad rinkoje nematyti tendencijų, kurios leistų prognozuoti, kad garantinis elektros tiekimas bus pigesnis, nei kaina, kurią mokės žmonės, laiku pasirinkę nepriklausomą tiekėją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją