Pienas yra baltymas, neutralizuojantis geležį. Tada lyg ir maitiname teisingai – duodame košės, bet geležies vaikas vis tiek negauna. Reikėtų bent valandą palaukti, kad pavalgiusiam košės vaikui galėtume duoti gerti pieno. Nesvarbu, ar tai motinos pienas, ar karvės pienas, ar pieno mišinys
Vaikų hematologė Sigita Stankevičienė

Kilmė

Geležis ir pienas

Medikė, paklausta, kas trukdo vaikams įsisavinti geležį, kaip vieną iš produktų išskyrė pieną, taip pat ir motinos pieną. Ji perspėjo mamas nedaryti vienos klaidos.

„Mamos laiku pradeda vaikui duoti papildomo maisto, jis gerai valgo, bet daro vieną klaidą – pamaitina koše, tarkime, kruopų, o tada pamaitina savo pienu. Pienas yra baltymas, neutralizuojantis geležį. Tada lyg ir maitiname teisingai – duodame košės, bet geležies vaikas vis tiek negauna. Reikėtų bent valandą palaukti, kad pavalgiusiam košės vaikui galėtume duoti gerti pieno. Nesvarbu, ar tai motinos pienas, ar karvės pienas, ar pieno mišinys“, – pabrėžė specialistė straipsnyje „Kokią klaidą daro savo pienu maitinančios mamos: tai gali lemti vaiko savijautą“.

Kas tiesa

Palaukti reikėtų

Gydytoja neonatologė, mokslų daktarė, žindymo ekspertė Eglė Markūnienė su tokia nuomone iš dalies sutinka. „Aš pritariu gydytojai Sigitai Stankevičienei ir pati mamoms patarčiau, jei vaikas leidžia, po košės palaukti bent kokių 20 min. ir tik tada žindyti. Žinoma, kad jei duosite iškart savo pieno, dėl to vaikas mažakraujyste nesusirgs, mamos piene išties yra skirtingų medžiagų nei karvės piene, bet tai vis tiek pieno produktas. Kita vertus, kiekvienas organizmas individualiai įsisavina geležį. Todėl negalima vienos taisyklės taikyti visiems“, – sakė medikė.

Kas melas

Karvės ir motinos pieno sudėtis skiriasi

Žindymo specialistė, VšĮ „Pradžių pradžia“ direktorė ir valdybos narė, Lietuvos laktacijos ir žindymo konsultantų asociacijos (LLŽKA) steigėja ir valdybos narė Rasa Siudikienė teigia, kad čia pamiršta viena labai svarbi detalė.

„Gydytoja prilygino motinos pieną karvės pienui, kuris blokuoja geležies įsisavinimą. Bet pamiršo paminėti labai svarbią detalę – mamos piene yra laktoferinas, kuris suriša ir padeda įsisavinti geležį. Mamos pieno biocheminė sudėtis yra neprilyginama karvės pienui, todėl kalbėti apie baltymus, apie jų įtaką geležies įsisavinimui, negalima, nes tai nėra du lygiaverčiai dalykai“, – sakė R. Siudikienė.

Laktoferinas – tai sudėtinis baltymas glikoproteinas, esantis seilėse, motinos piene (tačiau jo nėra karvės piene), nosies išskyrose. Dar žinomas kaip laktotransferinas. Laktoferinas yra įgimtos imuninės sistemos baltymas, veikiantis daugiausiai gleivinėse. Jam būdingas baktericidinis ir fungicidinis aktyvumas. kūdikio žarnyne prisijungdamas geležį, laktoferinas daro jį neprieinamą geležimi mintančioms patogeninėms bakterijoms ir stabdo jų augimą bei dauginimąsi. Laktoferinas atsparus virškinimo fermentams.

Anot žindymo specialistės, gimęs kūdikis turi sukaupęs geležies atsargas. Daug jos gauna paties užgimimo metu, kai dar pulsuoja virkštelė, paskui pasipildo iš mamos.

Specialistė pabrėžė, kad labai svarbu kalbėti ne tik apie teisingą žindymą, bet ir apie teisingą primaitinimą.

„Kai vaikas sulaukia maždaug 6 mėnesių, pradedame primaitinimą. Pirmiausia pažindome, o tik tada duodame papildomo maisto. Iki metų mes galime duoti ką tik norime – mėsą, daržoves, kruopas, bet visa tai mitybine verte pralaimi prieš mamos pieną. Ne dėl to, kad jis būtų labai maistingas, bet vaikas jį įsisavina geriausiai. O duodame jam kito maisto labiau dėl mokinimosi, smalsumo, skonio vystymo. Vėliau vaikas, žinoma, valgo visko daugiau, todėl po metų mamos pienas yra labiau dėl imuninės sistemos stiprinimo“, – sakė žindymo konsultantė.

Įdomu tai, kad dažniausiai mamos vis dėl to daro atvirkščiai – pradėdamos primaitinimą, iš pradžių duoda kelis šaukštus košės, o tik tada – pieno.

„Turime gydytojus, kurie ragina duoti košes, bulves. Kišame vaikui tą bulvę, jis ją stumdo burnoje, bet nelabai pavyksta suvalgyti. Kas būna tada: sako, duokite pirmiau košę, kol alkanas, o tik tada – pieną. Bet tai nėra teisinga. Nereikia vaikui grūsti tuos 200 g košės.

Žinoma, kalbu tik apie sveikus vaikus ir mamas, nekalbu apie išimtis. Noriu pabrėžti, kad nuo 6 mėnesių reikia primaitinti, bet nereikia sekti tų normatyvų, reikia sulaukti vaiko smalsumo maistui. Vienam tai gali ateiti nuo 6 mėnesių, kitam – nuo 7”, – teigė specialistė.

  • Šaltiniai
  • VšĮ „Pradžių pradžia“ direktorė ir valdybos narė, Lietuvos laktacijos ir žindymo konsultantų asociacijos (LLŽKA) steigėja ir valdybos narė Rasa Siudikienė
  • „Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas“
  • Gydytoja neonatologė, mokslų daktarė, žindymo ekspertė Eglė Markūnienė