Neseniai atliktą tyrimą dėl medikamentų poveikio koronavirusui kai kurie skuba vertinti kaip išsigelbėjimą sveikatai. Tačiau ne visai tikslingai.

Iš dalies tiesa: dviejų vaistų junginys stabdo COVID-19

„Tyrėjų grupė nustatė, kad difenhidraminas (diphenhydramine), antihistamininis vaistas, naudojamas nuo alergijos simptomų, ir laktoferinas (lactoferrin), karvės ir žmogaus piene esantis baltymas, iki 99 proc. trukdo SARS-CoV-2 daugintis“, – teigiama iš užsienio portalo verstame straipsnyje.

Tai – iš dalies tiesa, tačiau nepatikslinta. Iš tiesų tyrime duotosios sąlygos – ne apskritai sirgimas COVID-19, bet labai greita reakcija po užsikrėtimo. Tiriama, kaip minėtosios medžiagos veikia virusą praėjus 48 valandoms po užsikrėtimo. Taip pat iš klaidingai pateikiamos medžiagos galima suprasti, esą laktoferino ir antihistamininio vaisto junginys iki 99 proc. atvejų trukdo daugintis virusui. Iš tiesų kalbama apie viruse esančio N-baltymo RNR kopijas – buvo nuslopinta 99,97 proc. kopijų. Taip, tyrime patvirtinama, kad tai – labai reikšmingas sumažėjimas, tačiau tolesni tyrimai vis dar tęsiami ir negalima teigti, kad vaistas „išrastas“. Kaip rašoma tyrimo išvadose, šie duomenys rodo, kad dviejų nereceptinių junginių deriniai su gerai apibūdintais saugumo profiliais turi sinergetinį poveikį SARS-CoV-2 slopinimui.

Melas: motinoms patariama nemaitinti kūdikių krūtimi

Toliau analizuojama viena iš dviejų minėtųjų medžiagų – laktoferinas. Tai antibakterinė medžiaga, kurios gausu žmogaus piene, seilėse, ašarose. Kūdikiai jo gauna misdami mamos pienu.

„Laktoferinas yra tokia stipri imunitetą stiprinanti maistinė medžiaga, kad JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC), farmacijos stumiama netikra mokslo įstaiga, patarė motinoms nemaitinti kūdikių krūtimi“, – rašoma straipsnio pabaigoje.

Tai – visiškas melas. Iš tiesų vienintelė rekomendacija, kurioje JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras mini maitinimo krūtimi sustabdymą, yra visai kitame kontekste. Mokslininkai tyrė, kodėl mažas pajamas gaunančiose šalyse, kur per metus įvyksta šimtai tūkstančių vaikų mirčių nuo rotaviruso, ne visada tinkamai suveikia skiepai.

„Mūsų išvados rodo, kad motinos pieno neutralizuojantis aktyvumas gali iš esmės sumažinti gyvų geriamųjų rotaviruso vakcinų veiksmingumą kūdikiams skurdžiose šalyse, kur motinos dažnai žindo klinikoje tuo pačiu metu, kai vakcina nuo rotaviruso suleidžiama per burną“, – teigia mokslininkai. Kalbama tik apie tai, kad nederėtų kūdikių žindyti tuo pačiu metu, kaip ir duodama vakcina, kad nesumažėtų jos veiksmingumas ir daugiau gyvybių būtų išgelbėta nuo rotaviruso.

Išvados: dėl vaistų dar nesidžiaukime

Iš esmės – taip, yra atliktas tyrimas, kuriame buvo įrodytas difenhidramino ir laktoferino junginio slopinamasis poveikis SARS-CoV-2 virusui. Tačiau tai dar nėra nei garantuoti, nei patvirtinti vaistai, o ir poveikis užfiksuotas reaguojant itin greitai po užsikrėtimo. Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) mokslininkai visame pasaulyje ieško ir plėtoja COVID-19 gydymo būdus. PSO nerekomenduoja savarankiškai gydytis jokiais vaistais. PSO koordinuoja pastangas kurti COVID-19 gydymo būdus ir toliau teiks naujos informacijos, kai tik ji bus prieinama. Antihistaminų ir laktoferino derinys nėra patvirtintas gydymo rekomendacijose.

  • Šaltiniai
  • https://www.mdpi.com/2076-0817/10/11/1514
  • https://www.mdpi.com/2076-0817/10/11/1514/htm
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704726/
  • https://www.genbapharma.lt/laktoferinas-jo-vaidmuo-pries-virusines-infekcijas-sars-cov-2/
  • https://www.ligos.lt/lt/terminai/laktoferinas/1514/
  • https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-covid-19
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)