Jame teigiama, kad Australija įsteigė karantino stovyklas, savo tvarka primenančias konclagerius. Jose, kaip rašo A. Lebionka, laikomi imigrantai, teigiamų PGR testų turėtojai bei jų draugai ir pažįstami.

Tiesa: karantino stovykloje buvusi moteris pasidalijo įspūdžiais

Straipsnyje dalijamasi media projekto „UnHerd“ vaizdo įrašu, kuriame minimoje Australijos stovykloje 14 dienų buvusi mergina dalijasi savo įspūdžiais. Ji teigia besijautusi kaip kalėjime. Iš pasakojimo aišku, kad mergina turėjo kontaktą su koronavirusu sirgusiu žmogumi, o tada pamelavo pagal kontaktus ją radusiems pareigūnams, kad jau darėsi COVID-19 testą. Pareigūnai patikrino jos duomenis sistemoje, pamatė, kad ji netestuota ir paprašė likti bute, o tada atvykę policininkai išvežė merginą į minėtą koronaviruso stovyklą – Howard Springsą.

Iš merginos pasakojimo ir to, kaip ji pasakoja jautusis „maža ir išgąsdinta“ atrodo, kad su ja buvo elgiamasi nežmoniškai. Iš tiesų ji tiesiog praleido 14 dienų Howard Springse, kol tikimybė, kad virusas jai persidavė, praėjo. Straipsnio autorius, perpasakodamas visą istoriją, ne kartą vadina koronaviruso stovyklą „kalėjimu“, o visą COVID-19 valdymo Australijoje tvarką – fašistiniu režimu.

Manipuliacija: pareigūnai kaip kalėjimo prižiūrėtojai

Pernai kovo 20 dieną Australija dėl pandemijos įvedė vienus griežčiausių pasaulyje suvaržymų prie sienų. Australams buvo uždrausta keliauti į užsienį be leidimo. Sienos vėl atvertos tik neseniai. Griežtos Australijos pandemijos valdymo priemonės davė rezultatų – šalyje jau pasiektas tikslas paskiepyti 80 proc. žmonių, o mirčių nuo COVID-19 visame žemyne užfiksuota vos apie 2000.

Į Australiją rudenį vykusi lietuvė specialiai tam skirtame viešbutyje karantinavosi 14 dienų. Bauda už taisyklių nesilaikymą – pvz., išėjimą į viešbučio koridorių – net daugiau nei 14 tūkst. eurų. Tačiau moteris pasakojo priešingus įspūdžius nei aprašyta A. Lebionkos strapsnyje. Ji neįžvelgė jokio fašizmo: pareigūnai, pasak jos, bendravę labai maloniai, viešbutyje taip pat buvo puikus maitinimas ir maloni aplinka.

Manipuliacija: fašistinis COVID-19 režimas

Howard Springs centras netoli Darvino, šiaurinėje teritorijoje, yra viena iš pagrindinių Australijos karantino vietų žmonėms, grįžtantiems į šalį. Pagal šalies nuostatus, asmuo karantine privalo:

būti asmeniui skirtoje patalpoje, įskaitant bet kurią patalpai skirtą vietą verandoje, nebent tai leidžia įgaliotas pareigūnas;
gyventojai, nebūdami savo kambaryje ar verandoje, privalo imtis visų pagrįstų priemonių, kad karantino patalpoje būtų bent 1,5 metro atstumu nuo bet kurio kito asmens, išskyrus to asmens sutuoktinį, faktinį sugyventinį, vaiką ar tėvą;
dėvėti veido kaukę, kai nėra savo patalpose, nebent įgaliotas pareigūnas leidžia asmeniui nusiimti veido kaukę;
laikytis visų įgalioto pareigūno nurodymų, kad žmonės nesirinktų karantino zonoje;
neturi išeiti iš karantino zonos, kurioje yra asmeniui skirta patalpa, nebent asmuo yra lydimas įgalioto pareigūno, išskyrus ekstremalią situaciją.

Šias taisykles pažeidę žmonės susilaukia baudų, tačiau visos priemonės, nors ir kokiomis fašistinėmis būtų vadinamos, padėjo išsaugoti daugybę gyvybių.

  • Šaltiniai
  • https://aecom.com/projects/manigurr-ma-village/
  • https://www.bbc.com/news/world-australia-59486285
  • https://coronavirus.nt.gov.au/travel/quarantine/mandatory-supervised-quarantine
  • https://www.worldometers.info/coronavirus/country/australia/
  • https://www.lrt.lt/lituanica/aktualijos/751/1521659/i-pusantru-metu-uzdaryta-australija-patekusi-lietuve-karantino-viesbutyje-draudziama-net-duris-i-koridoriu-atidaryti
  • https://www.lrt.lt/naujienos/pasaulyje/6/1509552/naujausia-informacija-pso-daugelyje-afrikos-saliu-paskiepyta-ne-daugiau-kaip-2-proc-gyventoju
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)