Portale paviešintame straipsnyje „Linčo teismas Lvive – ukrai riša prie stulpų net vaikus, nes jie – čigonai“ matyti žmonių, geltona lipnia juosta pririštų prie stulpų, nuotraukos. Vienos moters, matomos fotografijoje, veidas išpaišytas žaliais dažais, kitoje nuotraukoje grupė žmonių pririšta nusisukusi veidais į stulpą.

Publikacijoje tvirtinama, esą taip vietiniai nusprendė pasityčioti iš pabėgusių į Lvivą romų tautybės asmenų. „Kur policija. Kodėl praeiviai ramiai į tai žiūri‼️ Juk ten yra vaikų‼️‼️ Tai tokia demokratinė šalis. Tikrasis nacizmas“, – rašoma portale.

Romų bendruomenės naujienas skelbiančiame portale romea.cz pavyko aptikti tos pačios moters, dažais išpaišytu veidu, nuotrauką kartu su straipsniu, kuriame situacija paaiškinama detaliau. Romea.cz – Čekijoje įsikūręs vienas nedaugelio portalų, kuriame skelbiamos romų bendruomenei aktualios naujienos, todėl jame skelbiama informacija apie romų tautinę mažumą galima pasitikėti.

Straipsnyje, pavadinimu „Rusija propagandos tikslais iškraipo nuotraukas, romų pelno nesiekiančios organizacijos įspėja Ukrainos valdžios institucijas“ pasakojama, kokių tikslų siekia Rusijos propagandistai, pasitelkdami žmonių, pririštų prie stulpų, nuotraukas ir paaiškina, kodėl šie žmonės atsidūrė tokioje padėtyje.

Minėtos fotografijos iš tiesų buvo darytos Lvive, o jose vaizduojami keli romai, tačiau prie stulpo jie buvo pririšti ne dėl savo tautybės, o todėl, kad plėšikavo mieste. „Panašu, kad šie žmonės priklauso kišenvagių grupuotei, o per neseniai vykusį plėšikavimą Lvive juos sulaikė budėtojai ir su jais taip neleistinai pasielgė. Rusijos propaganda dabar tvirtina, kad šios nuotraukos patvirtina, jog Ukrainoje veikia neonaciai,“ – rašoma straipsnyje.

Žurnalistų kalbinta jauna romų bendruomenės aktyvistė Ukrainoje Julian Kondur papasakojo apie Lvive veikiančią grupę, pasivadinusią „Medžiotojais“, kuri persekioja viešose vietose apsivogusius romus. Moters teigimu, fotografijose matomi prie stulpo pririšti žmonės buvo sugauti vagiant keletą kartų, juos nufotografavo ne viena vagiliautojus viešinanti grupuotė.

Ukrainos romų pelno nrsiekiančių organizacijų atstovai dėl šio incidento jau susisiekė su Ukrainos policija ir kai kuriuos romus prie stulpo pririšusius asmenis pavyko identifikuoti. J. Kondur teigimu, svarbu laiku sustabdyti neapykantos apraiškas, nes jomis gali lengvai pasinaudoti Kremliaus propagandos kūrėjai, kaip ir šiuo atveju, kai plėšikautojų atvaizdai buvo pasitelkti siekiant „įrodyti“ Ukrainoje siautėjančių nacių egzistavimą.

Tiesa, karo Ukrainoje metu panašių atvaizdų, kuriuose matyti prie stulpų pririšti asmenys, socialiniuose tinkluose ir portaluose pasirodė ir daugiau. Kaip teigiama, prie gėdos stulpų plėšikautojus lipnia juosta pririša patys ukrainiečiai, nepriklausomai nuo nusikaltėlių tautybės. Kai kuriose nuotraukose matyti šalia pririštųjų padėti pirkinių maišeliai su pavogtomis prekėmis, dar kitose – pavogti daiktai pririšti kartu su juos pavogusiu asmeniu.

Kaip matyti laisvaslaikrastis.lt publikuotoje nuotraukoje, kurioje matomi į stulpą nusisukę ir prie jo pririšti romai, šalia jų taip pat padėtas maišelis, greičiausiai, su pavogtomis prekėmis.

Išvados

Ukrainiečiai prie stulpų lipnia juosta romų tautybės asmenis pririšo ne todėl, kad jie yra romai, o todėl, kad šie asmenys plėšikavo. Kaip teigė romų bendruomenės atstovė, plėšikaujantys jie buvo sugauti ne vieną kartą. Ukrainos policija pranešė, kad kelis įvykyje dalyvavusius asmenis pavyko identifikuoti. Ukrainoje karo metu pasitaikė keli tokie atvejai, kai žmonės už plėšikavimą buvo pririšami prie „gėdos stulpo“, tačiau taip pasielgta ne dėl ksenofobinių sumetimų, o dėl šių asmenų įvykdytų vagysčių. Šiuos vaizdus išnaudoja Rusijos propaganda, tvirtindama, esą Ukrainą siaubia naciai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)