Socialiniame tinkle pasidalintoje žinutėje skelbiama: „Vieta Islandijoje, kur paskutinį kartą buvo nukirsdintas žmogus, o juo buvo Agnes og Fridrik“, tačiau ši informacija nėra visiškai teisinga. Žodis „og“ islandų kalba reiškia jungtuką „ir“, taigi, tai reiškia, kad Agnes ir Fridrikas buvo skirtingi žmonės.

Klaidinanti žinutė

Paskutinį kartą mirties bausmė nukertant galvą Islandijoje įvykdyta 1830 metų sausio mėnesį, kai po budelio kirviu palinko moters, vardu Agnes Magnusdottir, galva – ji ir buvo paskutinis tokia bausme nubaustas žmogus šalyje. Tą pačią dieną, tik anksčiau, toks pat likimas ištiko ir jos bendrą Fridriką Sigurdssoną. Fridrikas ir Agnes buvo nuteisti už dviejų ūkininkų nužudymą ir apiplėšimą. Du vyrai buvo nužudyti, vėliau apiplėšti, o jų kūnai palikti sudegti kartu su ferma.

Fridrikas prisipažino nužudęs abu vyrus, tačiau iki šiol iki galo nežinoma, ar prie žudymo prisidėjo ir Agnes, ar pastaroji buvo tik Fridriko bendrė, tačiau tuo metu įrodymų pakako mirties bausme nuteisti juos abu.

Agnes mirtis vėliau buvo apipinta siaubo istorijomis, ji išliko islandų sąmonėje kaip svarbi istorinė asmenybė. Viena vertus, dėl to, kad iki galo neišsiaiškinta, ar tokios griežtos bausmės moteris iš tiesų buvo nusipelniusi, kita vertus, dėl to, kad 1830 m. mirtis nukertant galvą jau nebuvo toks įprastas dalykas Islandijoje. Prieš nukirsdinant Agnes ir Frederiką, paskutinė tokia bausmė buvo įvykdyta 1760 metais.

Agnes nukirsdinimo vieta šiuo metu yra lankytinas objektas Islandijoje, o jos istorija įamžinta režisieriaus Egill Edvardsson 1995 metais pasirodžiusiame filme „Agnes“ ir australų rašytojos Hannah Kent knygoje „Paskutinės apeigos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją