Ilgame pašalinių poveikių sąraše, kuriuos, kaip teigia žinutės autorius, sukėlė vakcinos nuo COVID-19 įrašyta ir 212 mirties atvejų, taip pat – 2033 kraujo sutrikimai, 1032 širdies sutrikimai, 16 107 nervų sistemos sutrikimai ir kita.

Žinutės autorius šį sąrašą pristato, kaip kiekvieną savaitę skelbiamą naujų nepageidaujamų reakcijų į naujojo viruso vakciną sąrašą, tačiau tai – neteisingas paaiškinimas.

Žinutėje pateikiama manipuliacija statistiniais duomenimis

Jungtinės Karalystės vyriausybės interneto svetainėje iš tiesų galima rasti panašius sąrašus (šiuo metu juose matomi skaičiai jau nesutampa su žinutės autoriaus pateikiamais, nes dokumentai nuolat atnaujinami), tačiau šalia prisegamų dokumentų aiškiai įvardijama, kad jie neatspindi būtent vakcinų sukeltų poveikių. Skaičiai rodo visus žmonių spontaniškai užregistruotus negalavimus, patirtus po pasiskiepijimo nuo naujojo koronaviruso. Vadinasi, iki kol kiekvienas atvejis nėra nuodugniai ištirtas sveikatos specialistų, nieko nėra žinoma apie pranešusiųjų turėtas gretutines ligas ir aplinkybes, kuriomis negalavimas buvo patirtas, negalima teigti, jog šiuos sutrikimus sukėlė vakcinos. Būtų teisingiau sakyti, kad tai – po vakcinacijos galimai ištikusių sveikatos sutrikimų sąrašas.

Toje pačioje Jungtinės Karalystės vyriausybės svetainėje, prieš vertinant praneštų šalutinių poveikių apžvalgas, prašoma atkreipti dėmesį į kelis punktus:

Pranešėjų prašoma pateikti „Geltonosios kortelės“ ataskaitas (taip vadinama pranešimo apie nepageidaujamus vaistų šalutinius poveikius Jungtinėje Karalystėje sistema, – aut. past.) net jeigu jie tik įtaria, kad nepageidaujamą poveikį galėjo sukelti preparatas. Nepageidaujamų reakcijų ataskaita nebūtinai reiškia, kad šią reakciją sukėlė vakcina.

Gali būti sudėtinga atskirti, ar sutrikimas įvyko natūraliai, ar jį sukėlė vakcinos poveikis. Kartais šie poveikiai gali būti kito turimo susirgimo, o ne vakcinos pasekmė.

Vertinant, ar vakcina sukėlė nurodytą nepageidaujamą reakciją, reikia atsižvelgti į daugelį veiksnių. Šiuos veiksnius tiria Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra.

Taip pat „Facebook“ patalpintos žinutės skaitytojus galėjo suklaidinti užuomina, kad tai – kas savaitę pateikiami nauji duomenys. Nors duomenys apie gyventojų pateiktus skundus dėl po vakcinacijos ištikusių sveikatos sutrikimų iš tiesų atnaujinami kas savaitę, tačiau viešai prieinamose ataskaitose nurodoma, kad pateikti skaičiai atspindi viso skiepijimo tam tikra vakcina laikotarpio duomenis.

Pavyzdžiui, šio straipsnio rašymo dieną (kovo 19 d.) pateikiamoje pranešimų apie galimus „Pfizer / BionTech“ vakcinos nepageidaujamus poveikius ataskaitoje nurodoma, kad tai – visų nuo 2020 m. gruodžio 9 d. iki 2021 m. kovo 7 d. gautų nusiskundimų registras.

Analogiškai dokumente, kuriame pateikiami visi užregistruoti skundai dėl „AstraZeneca“ vakcinos, registras apima laikotarpį nuo 2021 m. sausio 4 d. iki 2021 m. kovo 7 d.

Taigi – tai visai ne savaitės, o kelių mėnesių duomenys.

Kaip rašoma ataskaitose, šiuo metu iki kovo 7 d. „Geltonosios kortelės“ sistemoje pateikti 35 325 nusiskundimai po pasiskiepijimo „Pfizer / BioNTech“ vakcina, kuriuose paminėti 100 809 negalavimai ir 237 mirtys.

Po pasiskiepijimo „AstraZeneca“ vakcina iki kovo 7 d. buvo pateikti 61 304 nusiskundimai, kuriais pranešta apie 228 337 sveikatos sutrikimus ir 289 mirtis.

Sistemoje taip pat pateiktas 281 pranešimas, kuriuose užfiksuoti 917 sveikatos sutrikimų ir 8 mirtys, tačiau šių pranešimų autoriai nenurodė, kokia vakcina buvo paskiepyti.

Kaip jau minėta aukščiau, visi šie skaičiai atspindi visus spontaniškai surinktus pranešimus. Tai nėra su vakcinomis siejamų šalutinių poveikių sąrašas. Visi sveikatos sutrikimai, prieš siejant juos su vakcinomis, turi būti ištirti specialistų.

Kaip rašoma Jungtinės Karalystės Sveikatos ir socialinės rūpybos departamento kovo 17 d. išplatintame pranešime spaudai, šalyje bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze jau paskiepyta daugiau nei 25 milijonai gyventojų, kurie sudaro 95 proc. visų vyresnių nei 65 metai asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)