Žinutėje skelbiama, jog kelių sekundžių trukmės vaizdo įraše matyti šio straipsnio rašymo dieną, 2022 metų sausio 31 d., Australijoje, Melburno mieste, vykstantis protestas, kuriame, esą, dalyvauja 400 tūkst. žmonių.

Ši informacija klaidinga. Nors toks protestas iš tiesų vyko Melburne, o jo dalyviai rinkosi pareikšti savo nuomonės prieš skiepus ir pandemijos metu vyriausybės įvestus suvaržymus, protesto data yra kita. „Youtube“ platformoje galima rasti tokį patį vaizdo įrašą, kurio įkėlimo data atitinka vienos iš Melburne vykusių protesto akcijos datą 2021 metų lapkričio 20 d. Tai įrodo, kad įrašas buvo padarytas anksčiau, nei 2022 m. sausio 31 d., nors sudėtinga pasakyti, ar kadrai tikrai nufilmuoti būtent šio protesto metu, nes tokio pobūdžio akcijos Melburne vyko kelis savaitgalius iš eilės.

Taip pat nėra teisinga teigti, kad į protestą susirinko 400 tūkst. žmonių. Nė viena žiniasklaidos priemonė nepranešė apie protestą, kuriame būtų susirinkęs toks dalyvių skaičius, o lapkričio 20 ir 27 dienomis Melburne vykusios protesto akcijos buvo įvardytos kaip keliasdešimt tūkstančių palaikytojų subūrusios, pavyzdžiui, lapkričio 27 d. vykusi akcija, oficialiais vietos policijos skaičiavimais, sutraukė maždaug 20 tūkst. dalyvių.

Išvados

Nors vaizdo įraše iš tiesų matomas Australijoje, Melburno mieste, vykęs protestas, nukreiptas prieš skiepus nuo COVID-19 ir pandeminius suvaržymus, jis vyko ne šių metų paskutinę sausio dieną. Be to, nė viena žiniasklaidos priemonė nepranešė, kad kurio nors Melburne praeitų metų lapkričio mėnesį vykusio protesto prieš skiepus ir pandeminius suvaržymus dalyvių skaičius būtų siekęs ar viršijęs 100 tūkst. dalyvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją