Lenkijos žiniasklaida praneša, kad ginekologas W. Rogiewicz skiepijosi „Pfizer / BioNTech“ vakcina. Sausio mėnesio pabaigoje jam buvo suleista antra vakcinos dozė, o vasario 15 dieną vyras mirė. Lenkų socialiniuose tinkluose ir koronaviruso skeptikų portaluose netruko pasklisti žinutės, siejančios vyro mirtį su vakcinos poveikiu.

Priešiškai COVID-19 vakcinų atžvilgiu nusiteikę internautai ypač didelį dėmesį atkreipė į tai, kad pats W. Rogiewicz labai palaikė vakcinacijos kampaniją, dalinosi vakcinaciją palaikančiomis žinutėmis ir neretai pašiepdavo sąmokslo teorijomis įtikėjusius tautiečius. Gydytojas nevengė pašaipiai pasisakyti ir daugelį sujaudinusia 5G judriojo ryšio tema.

Norėdamas paraginti žmones aktyviau skiepytis, W. Rogiewicz socialiniuose tinkluose pasidalino vaizdo įrašu, kuriame gydytojas ironiškai kalba apie COVID-19 skeptikus, „antivakserius“ ir sąmokslo teorijų skleidėjus.

Vasario 15 d. W. Rogiewicz ištikusi mirtis sukėlė klaidinančių naujienų bangą. Algimanto Lebionkos portale patalpintame straipsnyje akcentuojama, kad skiepus palaikęs ir iš koronaviruso skeptikų tyčiojęsis gydytojas pats mirė po antrosios vakcinos dozės ir, nors teksto pabaigoje, vis dėlto, užsimenama, kad W. Rogiewicz mirties priežastis buvo širdies nepakankamumas, tekste trūksta svarbios informacijos, kuri padėtų geriau suprasti ginekologo mirties aplinkybes.

Ėmus plisti melagingoms žinutėms apie tai, esą W. Rogiewicz mirė dėl vakcinos sukelto poveikio, lenkų faktų tikrintojai „Newsweek“ ir na:Temat“ susisiekė su vyro dukra prašydami paaiškinti, kokia buvo tikroji jos tėvo mirties priežastis.

Małgorzata Rogiewicz paaiškino, kad velionis W. Rogiewicz seniai sirgo širdies liga ir prieš 15 metų išgyveno insultą. Vyras turėjo ir kitų negalavimų – sirgo diabetu, turėjo aukštą kraujospūdį.

„Kurį laiką jis jautėsi vis blogiau. Jam taip pat buvo nustatytas prieširdžių virpėjimas. Pirmadienį (vasario 15 dieną, – aut. past) mano tėtį tikriausiai ištiko antras širdies smūgis. Jis taip pat sirgo plaučių edema ir širdies nepakankamumu. Mirties liudijime sakoma: „staigus širdies sustojimas“, – žurnalistams komentavo M. Rogiewicz.

Moteris pridūrė, kad po vakcinacijos nuo COVID-19 W. Rogiewicz jautėsi gerai, jam netgi nepakilo temperatūra ir paprašė žmonių neieškoti sąsajų tarp jos tėvo mirties ir antrosios vakcinos dozės.

Svarbu pabrėžti, kad šiuo metu pasaulyje nėra patvirtintas nė vienas pasiskiepijusio nuo COVID-19 žmogaus mirties atvejis, kuris būtų tiesiogiai siejamas su vakcinos poveikiu.

Klinikinių tyrimų metu įsitikinta, kad Europos Sąjungoje leidžiamos platinti vakcinos, tarp jų ir „Pfizer / BioNTech“ vakcina, yra saugios naudoti žmonėms. Pasiskiepijus šia vakcina galima tikėtis lengvų šalutinių poveikių, rodančių imuniteto suaktyvinimą, tokių kaip šaltkrėtis, karščiavimas, skausmas dūrio vietoje, raumenų ar galvos skausmai.

Visos šios reakcijos paprastai yra laikinos ir trunka nuo kelių valandų iki kelių parų po skiepo suleidimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)