„Faktas!!!! Moteris turinti abu skiepus, atvešta su trauma į priimamąjį ir patikrinta dėl covido, buvo rastas teigiamas. Taigi, ar verta skiepytis ir vist iek tapti nešiotoju ir dar tokiu, kurį visur įleidžia?
Žinoma, žiniasklaida tai nutylės “, – tokiu feisbuko įrašu pasidalino beveik tūkstantis lietuvių. Tačiau tokia informacija klaidina.

Klaidinanti informacija

Trūksta konteksto

Dar šių metų balandžio mėnesį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) platino pranešimą, kad vakcinos nuo koronaviruso (COVID-19) apsaugo nuo simptominės COVID-19 ligos ir, svarbiausia, nuo jos sunkių formų bei mirties, tačiau paskiepyti žmonės gali užsikrėsti ir patys, nejausdami jokių infekcijos požymių kurį laiką būti tyliais viruso nešiotojais ir platinti virusą kitiems asmenims.

Anot SAM, vakcina padeda imuninei sistemai atpažinti koronavirusą ir jį sunaikinti, neleidžiant sukelti simptominės ligos, o jei susergama, apsaugant nuo sunkios ligos eigos bei mirties. Tačiau vakcina gali nesukelti pakankamai efektyvaus gleivinių imuninio atsako. Dėl to, virusui patekus į kvėpavimo takus, jis kurį laiką gali juose daugintis bei būti platinamas ir kelti pavojų aplinkiniams.

„Paskiepytiems žmonėms išlieka tikimybė užsikrėsti COVID-19 ir trumpą laiką platinti virusą. Ši tikimybė yra ženkliai mažesnė, bet ji išlieka. Todėl net ir paskiepytiems žmonėms, ypač bendraujant su didesnės rizikos neskiepytais asmenimis, reikia laikytis apsaugos priemonių, dėvėti veido kaukes“, – SAM pranešime teigė Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas, biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga.

Taigi, nors ir pasiskiepijęs asmuo gali vis tiek susirgti COVID-19, pasiskiepijus bendrai mažėja tikimybė užsikrėsti ar sirgti sunkia ligos forma.

Pranešime dr. M. Strioga pabrėžė, kad vakcinacijos efektą visuomenė pajus tuomet, kai bus paskiepyta didžioji dalis gyventojų.

O kodėl dar verta skiepytis? Kaip nurodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ekspertai, siekiant kuo greičiau suvaldyti visą pasaulį jau beveik metus sukausčiusią koronaviruso sukeltą pandemiją, labai svarbu skiepytis nuo COVID-19 ligos. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) ir (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, jog vakcinos jau daugiau nei du šimtus metų yra laikomos saugiausia ir patikimiausia natūralia sukurta apsauga nuo gyvybei pavojingų užkrečiamųjų ligų.

Remiantis šiais išvardytais teiginiais galima teigti, kad feisbuke plintantis įrašas klaidina žmones, mat tikina, kad nėra naudinga skiepytis, kai faktai rodo priešingai.

Šaltiniai:

https://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/kodel-svarbu-skiepytis-nuo-covid-19-ligos-kaip-susidaro-specifinis-imunitetas
https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/vakcinuoti-asmenys-taip-pat-gali-uzsikresti-koronavirusu-ir-ji-platinti-todel-svarbu-nepamirsti-atsargumo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)