Teiginiai

Įraše pridėta nuotrauka su užkasamais vėjo jėgainių sparnais, o jos aprašyme teigiama [kalba netaisyta, aut. past.]: „Nusidėvėję vėjo jėgainių „sparnai“ laidojami giliai žemėje, nes jų neįmanoma nei perdirbti, nei utilizuoti“.

Verdiktas

Teiginys apie vėjo jėgainių sparnus yra iš dalies melagingas – nes a) sparnai gali būti perdirbami, tačiau ši praktika dar nėra plačiai pritaikoma; b) vėjo jėgainės konstruojamos taip, kad veiktų 20–25 m., taigi sparnai, kurie užkasami dabar, buvo pagaminti prieš keletą dešimtmečių, kai perdirbinėjimas dar nebuvo taip paplitęs. Be šios informacijos įrašas gali sudaryti klaidingą įspūdį apie vėjo jėgainių energetiką.

Melo detektoriaus komentaras

Tiesa, kad dėl cheminės vėjo jėgainių sparnų sudėties, pasibaigus tarnavimo laikui, sunku juos perdibti. Tačiau yra daug šiuolaikinių sėkmingo vėjo turbinų sparnų perdirbimo pavyzdžių.

Anot Kazem Fayazbakhsh, Ryerson University docento, šios dalys buvo pagamintos tada, kai perdirbimas nebuvo taip paplitęs. Tačiau jis kartu su tyrėjų komanda jau ne kartą parodė, kaip sėkmingai tai padaryti – pavyzdžiui, sukurdami 3D spausdinimo žaliavą iš vėjo jėgainių sparnų.

„Vėjo jėgainių sparnai tikrai gali būti perdirbami“, – usatoday.com sakė įmonės „Global Fiberglass Solutions“ vadovas ir Washington State University docentas ir mokslo darbuotojas Karl Englund, kuris jau išpublikavo ir mokslinių straipsnių, kuriuose dokumentuoja perdirbimo procesą.

Kol kas platesnės apimties pedirbimui kelią užkerta patogios infrastruktūros ir investicijų trūkumas – dabar daugeliu atvejų patogiausias, greičiausias ir pigiausias būdas yra sparnų užkasimas. Europoje vėjo jėgainių pramonės grupė „WindEurope“ jau kreipėsi į Europos Sąjungos lyderius, kviesdami visoje Europoje uždrausti sparnų užkasinėjimą iki 2025 m.

Tuo metu, naujos kartos sparnai kuriami jau turint mintyje, kad ciklo pabaigoje juos reikės perdirbti. Jau yra kartos prototipų, kuriuos greitu metu jau bus galima masiškai adaptuoti industrijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją