Teiginiai

Prancūzijos Majeno departamente nugriauta tvarkinga ir graži bažnyčia.

Verdiktas

Iš dalies melas. Le Genest-Saint-Isle komunoje esanti bažnyčia buvo apleista daugiau nei 30 metų, o nuo 2005 m., siekiant išvengti nelaimingų atsitikimų, buvo uždrausta patekti į jos vidų. Nutarta imtis griovimo darbų dėl pastato avarinės būklės ir keliamo pavojaus vietos gyventojams.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įrašo apraše yra minima, kad bažnyčia yra Prancūzijos Majeno departamente.

Klaidinanti žinutė

Pasitelkiant „Google“ pavyko atrasti, kad viena bažnyčia iš tikrųjų buvo griaunama Majeno departamente, Le Genest-Saint-Isle komunoje. „Google“ žemėlapiuose matyti, kad visoje komunoje yra tik dvi bažnyčios.

Bažnyčios vieta

Paspaudus ant žymių lankytinų vietų „Google“ žemėlapiuose galima pamatyti nuotraukų iš tos vietovės. Būtent nuotrauka, kurioje užfiksuotas varpinės bokšto nukėlimas, atskleidė, kad griaunama bažnyčia buvo Saint-Isle miestelyje.

Pažvelgus į naujausius 2022 metų rugpjūčio mėnesio „Google“ žemėlapio vaizdus matyti, kad bažnyčia yra avarinės būklės, o įėjimas į ją užtvertas (čia).

Bažnyčios būklę atspindintys kadrai

Kodėl nuspręsta griauti?

XIX a. pabaigos bažnyčioje daugiau kaip trisdešimt metų nebuvo laikomos religinės apeigos. Pastato konstrukcija buvo per daug nusidėvėjusi, o stogas turėjo hidroizoliacijos problemų. Atsižvelgianti į bažnyčios būklę, buvo užtverta greta pastato esanti gatvė, nes į ją nuolat krito pastato nuolaužos.

Prieš priimant sprendimą nugriauti bažnyčią gautas architekto, atsakingo už pastatus Prancūzijoje, ir Lavalio vyskupijos, kuri 2022 m. lapkritį pasirašė dekretą nugriauti Saint-Isle parapijos bažnyčią, pritarimas bei patvirtinimas, kad pastatas nebenaudojamas religiniais tikslais (čia).

Bažnyčios remontas 2 tūkst. gyventojų komunai būtų kainavęs nuo 4 – 6 mln. Eur.

Varpai, choro ekranas, krikštykla, vazos, memorialinės lentos ir kiti vidaus elementai bus atiduoti kitoms bažnyčioms. Kai kurie choro ir navos pamatai bus išsaugoti, o aplink juos bus sukurta žalioji erdvė.

Šiuo metu Saint-Isle parapijiečiai gali keliauti į pamaldas Saint-Sulpice bažnyčioje, esančioje 3 kilometrus nuo jų miestelio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją