„Mes mokomės būti kartu. Tai reikalinga mums patiems. Užupis paradoksalus – tai aukščiausia Vilniaus vieta. Čia gyvena ir patys turtingiausi žmonės, ir visiški vargšai. Užupis – mūsų visų namai. O namuose nėra žodžio svetimas“, - sako Užupio respublikos prezidentas Romas Lileikis.

Pavilioti Užupio auros, čia apsigyveno ir įsirengė dirbtuves dau profesionalių menininkų, pastaruosius metus atvėrė duris meno galerijos, vyksta festivaliai, rengiami koncertai, parodos, poezijos šventės.

Užupis turi savo kalendorių: balandžio 1-oji - Užupio Respublikos nepriklausomybės diena, Kovo 21-oji - Spąstų šventė, Užupio naujieji metai, diena, kai žmogus raginamas išsivaduoti nuo savo stereotipų, Baltų staltiesių diena – kai antrąją Velykų dieną užupiečiai baltai užkloja „Užupio kavinės stalus“ ir kviečia vaišintis tuo, kas liko nuo Velykų.

Užupiečiai įgyvendina ne vieną dėmesio vertą bendruomeninį projektą. Saugios kaimynystės programa – kai dvasininkai, verslininkai, gyventojai, policija rūpinasi kaimyno saugumu, o po Užupį važinėja Šerifas. Kiekvieną ketvirtadienį rengiamas ekologiškas turgus. Naujausia užupiečių veikla – projektas „Papimpink avo kaimyną“.

Suvienytomis pajėgomis stengiamasi padėti sunkiau besiverčiančiam kaimynui. Pavyzdžiui, Turgelio metu veikia paviljonas, į kurį žmonės gali atnešti maisto, drabužių, pasiūlyti savo paslaugas: pakirpti kaimyną ar sutaisyti jam dantis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją