Tačiau jau dabar žinoma, kad amžiaus objektu tituluojamą areną galės statyti tik didelė statybos kompanija. Apskaičiuota, kad arena kainuos 168,8 milijono litų.

„Konkurso sąlygose bus numatyta, kad jo negalėtų laimėti tik plyteles klojanti bendrovė“, – aiškino Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Panaši patirtis – būtinybė

Meras pripažino, kad konkursu domisi kelios statybos bendrovės.

„Kiek įmonių iš tiesų dalyvaus konkurse, sužinosime, kai jos nusipirks konkurso sąlygas. Nekilnojamojo turto parodoje Kanuose prie manęs apie arenos statybą pakalbėti priėjo „Panevėžio statybos tresto“ atstovai, ja domisi ir kelios Kauno bendrovės.

„Kaminta“ užsiminė, jog svarsto apie jungimąsi į konsorciumą, kad galėtų atitikti konkurso sąlygas. Sumažėjus gyvenamųjų namų statyboms, statybininkai ieško kitų objektų. Džiugu, kad arena vilioja statybininkus, galbūt tai leis sumažinti statybos kainą“, – vylėsi meras.

Administracijos direktorius Vygandas Gudėnas mano, kad konkurso reikalavimus atitiks tik 5-6 Lietuvos bendrovės. „Tačiau mažesnės įmonės gali jungtis į konsorciumus. Konkursas bus tarptautinis, nes to reikalauja Viešųjų pirkimų įstatymas, todėl gali būti, kad juo susidomės ir Europos šalių bendrovės“, – svarstė V.Gudėnas.

Administracijos direktorius pažymėjo, kad konkurso sąlygose numatytas reikalavimas turėti panašių objektų statybos patirties. Tuo gali pasigirti tik kelios bendrovės.

„Viešieji pirkimai skelbiami, kad būtų galima išrinkti rangovą, atitinkantį kvalifikacinius reikalavimus ir siūlantį mažiausią kainą. Iš esmės nesitikime, kad sulauksime norinčių statyti areną už smarkiai mažesnę nei 169 mln. litų kainą. Tikiuosi, kad visgi užteks numatytų lėšų. Numatytos sumos viršyti negalime, nes kitaip turėtume gauti Europos Komisijos pritarimą, o kol kas Lietuvoje to dar nebuvo“, – aiškino V.Gudėnas.

Anot jo, kaip tik dėl labai didelės statybos kainos ES paramos negalima gauti nacionalinio stadiono Vilniuje statybai.

Versis per galvą

„Žinoma, kad dalyvausime šiame konkurse, jeigu tik atitiksime jo reikalavimus. Versimės per galvą, juk prestižo reikalas statyti šį objektą“, – neslėpė „Mitnijos“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Raimundas Mickūnas.

Jis mano, kad pagrindinis „Mitnijos“ konkurentas dėl šio objekto bus „YIT Kausta“. „Gal dalyvaus ir išalkusios kitų miestų įmonės, tačiau nemanau, kad šiuo objektu susidomėtų užsieniečiai“, – svarstė R.Mickūnas.

Jeigu „Mitnija“ statytų areną, į darbus greičiausiai įsijungtų ir apie šimtas kinų, besidarbuojančių šioje bendrovėje. Dauguma kinų atlieka suvirinimo ir apdailos darbus.

Nėra abejonių, kad konkurse dalyvaus didžiausia Kauno statybų bendrovė „YIT Kausta“. Apie tai neoficialiai kalba ne vienas jos darbuotojas. Nuo oficialių komentarų „YIT Kausta“ kol kas susilaiko.

„Panevėžio statybos tresto“ generalinis direktorius Dalius Gesevičius neatskleidė, ar dalyvaus konkurse Kaune. „Negaliu apie tai kalbėti, juk konkurentai taip pat skaito laikraščius“, – diplomatiškai išsisukinėjo direktorius.

D.Gesevičius mano, kad jo vadovaujama bendrovė turi pakankamai panašių darbų patirties. „Šiauliuose mums viskas neblogai pavyko. Panevėžyje atlikta pusė darbo, čia objektas kitoks, jame bus ir dviračių trekas. Nemanau, kad tokio objekto statybai turi būti keliamos išskirtinės sąlygos. Svarbiausia, kad įmonė turėtų pakankamai patirties ir resursų“, – įsitikinęs D.Gesevičius.

Su prancūzais taikomasi

V.Gudėnas teigė, kad greičiausiai bus išvengta bylinėjimosi su Prancūzijos bendrove „Boygues Batiment International“ (BBI). Ši bendrovė kreipėsi į Kauno apygardos teismą ir prašo iš savivaldybės priteisti 20,780 mln. litų. Prieš mėnesį Savivaldybė pateikė priešieškinį, kuriame BBI kaltinama nesąžiningai vedusi derybas dėl sporto arenos Nemuno saloje statybos. Iš prancūzų prašoma priteisti 28,573 milijonų litų.

„Turime žodinį pažadą susitarti dėl taikos sutarties. Tikiuosi, kad tai pavyks“, – vylėsi V.Gudėnas.

Anot jo, arenos statybos konkurso sąlygose bus numatyta, kaip apsisaugoti nuo nuostolių, jeigu pralaimėję konkursą dalyviai apskųstų rezultatus. „Tuomet iš skundėjo reikalausime maždaug 20 mln. litų depozito, kad būtų galima padengti nuostolius, kurie atsirastų prasidėjus ginčams“, – pažymėjo V.Gudėnas.

Arenos statybos konkursas turėtų būti paskelbtas balandžio pabaigoje. Jau paskelbtas salos krantinės iš Nemuno pusės sutvarkymo konkursas. Rengiami dokumentai žemės darbų konkursui.

Vėliau bus surengti konkursai arenos statybos techninei priežiūrai, auditui, objekto draudimui 5 metams, projekto viešinimo paslaugoms.

Savivaldybės statybos skyriuje ketinama įkurti atskirą 2-3 žmonių poskyrį, kontroliuosiantį apie 2,5 metų truksiančią arenos statybą.

Preliminarūs reikalavimai Kauno arenos statytojams

Patirtis statant panašius objektus

Galimybė užtikrinti nepertraukiamą statybą, įstrigus finansavimui

Banko garantijos dėl paskolos ar faktoringo

Praėjusių trejų metų vidutinės pajamos už statybos ir montavimo darbus – apie 100 mln. litų

Didžiausios Lietuvos statybos ir nekilnojamojo turto plėtojimo bendrovės

(pavadinimas; pajamos 2006 metais; miestas)

„Ranga IV“ grupė 411 mln. Vilnius

„Panevėžio statybos trestas“ grupė 339 mln. Panevėžys

„YIT Kausta“ 288 mln. litų Kaunas

„Hanner“ 155 mln. litų Vilnius

„Skirnuva“ 152 mln. litų Alytus

„Montuotojas“ 151 mln. litų Vilnius

„Mitnija“ 145 mln. litų Kaunas

„Eikos“ grupė 143 mln. litų Vilnius

„Litana“ grupė 124 mln. litų Gargždai

„Merko statyba“ 123 mln. litų Vilnius

P.S. 2007 metų duomenis ne visos bendrovės paskelbė, todėl jie lentelėje nepateikiami

Šaltinis: „Verslo žinios“, KD.

Naujausių sporto objektų Lietuvoje statytojai

(objektas; rangovas arba pagrindinis statytojas)

„Siemens“ arena „YIT Kausta“ (konstrukcinė dalis)

Šiaulių arena „Panevėžio statybos trestas“

Panevėžio arena „Panevėžio statybos trestas“ (tebestatoma)