Panašiai nutiko kauniečiui Ramūnui P., prieš kelis mėnesius nusprendusiam įsigyti būstą naujos statybos name. Pasidairęs po statomus daugiabučius jis išsirinko butą Akacijų gatvėje statomame „Aleksoto vilų“ kvartale.

Už 76 kv. m butą pirmame aukšte Ramūnas sutiko mokėti 460 tūkst. litų. Apžiūrėjęs nebaigtas rengti gyvenamąsias patalpas vyriškis lyg ir neturėjo priekaištų. Užliūliuotas pardavėjo pažadų apie itin gerą būsimo būsto kokybę, maždaug prieš mėnesį Ramūnas ryžosi pasirašyti preliminarią pirkimo–pardavimo sutartį ir sumokėjo apie tris ketvirtadalius visos buto kainos.

Kaunietis nekantriai laukė, kol namas bus visiškai baigtas, bute bus atlikta dalinė apdaila. Kartą atvykęs apžiūrėti statybos darbų užėjo ne tik į būsimą savo butą, bet ir nusileido laiptais į rūsį, kuriame turėjo būti sandėliukai ir stovėjimo vietos automobiliams. Ramūno teigimu, prieš pirkdamas butą į šias pagalbines patalpas jis nebuvo nuvestas.

Nusileidęs laiptais žemyn vyriškis nustėro: ant grindų telkšojo tiek vandens, kad bristi buvo galima nebent apsiavus guminiais batais. Balos tyvuliavo tiek bendro garažo, tiek sandėliukų patalpose.

Kelias atgal – nuostolingas

Ramūnas iškart susisiekė su namo statytojais. Šie jam siūlė nesukti galvos dėl balų rūsyje, esą viskas bus sutvarkyta.

Tačiau šie žodžiai pirkėjo nenuramino. Pasidairęs po visą aplinką vyriškis dar labiau nustebo: vanduo telkšojo aplink namą esančiose duobėse bei grioviuose. Pasikalbėjus su statybos specialistu išaiškėjo, jog namas pastatytas neatlikus drenažo.

Buto pirkėjas ėmė nuogąstauti, kad tuomet, kai statinio tinkamumą naudoti vertins statybos inspektoriai, rūsyje vandens nebebus, tačiau kitą lietingą sezoną problema pasikartos. Tuomet sandėliuke nebus galima laikyti daiktų, sausomis kojomis įsėsti į automobilį. Be to, ilgainiui drėgmė iš rūsio gali prasismelkti ir iki jo buto pirmame aukšte.

Kaunietis norėtų atsisakyti šio pirkinio, susigrąžinti įmokėtus pinigus, tačiau už tai, kad nutraukė sutartį, jis neatgautų dalies įmokėtos sumos.

Nuotakų sistema dar neįrengta

„Vykstant statybos darbams neįmanoma užtikrinti, kad rūsiuose ir garaže nebus vandens. Ne visų namų stogai uždengti, vandens pribėga ir per neužtaisytas sienas, garažo ir kitas angas“, – aiškino „Aleksoto vilas“ statančios bendrovės „IMMOProjektai“ projektų vadovas Žilvinas Poniškaitis.

Jis atkreipė dėmesį, kad valstybinė komisija dar nepripažino statinio tinkamu naudoti ir patikino, kad perduodant butą pirkėjui minėtų problemų nebus.

Ž.Poniškaičio teigimu, lietaus vandens nuotakų sistema, suplanuota visame sklype, dar neįrengta, tėra pastatyti keli šuliniai, rūsiuose susikaupiantis vanduo periodiškai išsiurbiamas. „Pavasarį, atšilus orams, sistemą įrengsime“, – pridūrė jis.

Bendrovės „IMMOProjektai“ atstovas tvirtino, kad rūsio ir požeminio garažo sienos nulietos iš specialaus, vandens nepraleidžiančio betono. Tai mėginta paaiškinti ir darbų kokybe suabejojusiam pirkėjui, tačiau šis esą nenorėjęs klausyti. „Turime dokumentus, kad viskas vyksta pagal projektą, ir esame ramūs“, – komentavo Ž.Poniškaitis.

Namą, kuriame butą numatęs pirkti kaunietis Ramūnas, statytojai žada baigti iki šių metų gegužės.

Kalti gruntiniai vandenys

Kauno apskrities Statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyriausiosios specialistės Solveigos Liesienės žiniomis, teritorijoje, kurioje statomos „Aleksoto vilos“, kol kas nėra lietaus kanalizacijos. Todėl natūralu, kad po žeme esančiose patalpose tokiu sezonu prisikaupė vandens.

„Visoje Akacijų gatvėje nėra lietaus kanalizacijos, yra tik atviri drenažo grioviai. Kadaise čia buvo pelkė.

Miestas turėjo pasirūpinti, kad čia būtų atlikta melioracija. Aleksote visame dirvožemyje vyrauja molis, paviršiuje laikosi gruntiniai vandenys“, – aiškino statybos inspektorė.

S.Liesienė nepataria žmonėms pirkti buto, kol namas oficialiai dar nepripažintas tinkamas naudoti, nes tai rizikinga.