„Poną Poderį mes pasirinkome dėl jo moralinių savybių, mes juo pasitikime. Pirmas dalykas, ko mes paprašėme, tai šiais metais ieškoti rezervo elektros kainų mažinimui“, – žurnalistams penktadienį sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Energetikos ministro teigimu, tiek V. Poderiui, tiek kitiems stebėtojų tarybos nariams „nėra numatytas joks atlygis“. Anksčiau stebėtojų tarybai buvo numatytos tantjemos, kurios turėjo priklausyti nuo „Leo LT“ pelno, tačiau nė vienam nariui jos nebuvo išmokėtos.

„Tiek mane, tiek poną Poderį motyvuoja galimybė įgyvendinti tokio masto projektus. Tai yra daugiau nei bet kuris piniginis atlyginimas“, – kalbėjo A. Sekmokas.

Mažojo „Leo LT“ akcininko „NDX energija“ generalinis direktorius Aurimas Zimnickas sakė, kad privatus investuotojas taip pat sutinka su šia kandidatūra.

„Mums šis asmuo yra tinkamas“, – tvirtino jis.

Interesų konflikto nemato

„Tiek aš, tie kiti valstybės pareigūnai rasime laiko prižiūrėti stebėtojų tarybos veiklą. Kita dalykas, „Leo LT“ nėra tiesiogiai prižiūrima ar reguliuojama Kainų komisijos, be to, stebėtojų taryba nėra valdymo organas, ji yra priežiūros organas. Pagrindinis mūsų darbas – prižiūrėti, kad valdyba tinkamai vykdytų savo funkcijas“, – paklaustas, ar nematąs galimo interesų konflikto, sakė V. Poderys.

Jo manymu, jo, kaip VKEKK pirmininko ir „Leo LT“ prezidento, interesai sutampa.

Kartu jis taip pat pripažino, kad kitą savaitę jis kreipsis į Vyriausiąją tarnybinė etikos komisiją, kad ši pateiktų savo išaiškinimą.

A. Sekmoko teigimu, teisininkai taip pat jokio prieštaravimo neįžvelgia.

V. Poderys, paklaustas, ką mano apie pirmadienį maždaug 2 tūkst. Lt sumažintus „Leo LT“ valdybos pirmininko ir narių atlyginimus, tvirtino manantis, kad didžiosios įmonės neturėtų tapti „gerovės salomis“.

„Jeigu reikės, dar grįšime prie šio klausimo“, – sakė jis.

Stebėtojų tarybos nariais, atstovausiančiais valstybės interesams, tapo teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius, energetikos viceministras Romas Švedas, ūkio viceministras Rimantas Žylius, Finansų ministerijos sekretorius Aloyzas Vitkauskas, Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Šarūnas Adomavičius, premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Kęstutis Škiudas.

„Stebėtojų taryboje kaip juridiniai asmenys yra atstovaujamos ministerijos. Tai iš tikrųjų yra labai didelis svoris. Jeigu galima suabejoti vieno ar kito asmens veiksmu, tai tokio lygio institucijos, kaip ministerija, sprendimu, manau, būtų labai sunku abejoti. Taigi asmenys gali būti skiriami pagal konkretų nagrinėjamą klausimą, pagal tai, kokios kompetencijos reikės“, – sakė energetikos ministras.

Mažojo akcininko interesams turėtų atstovauti keturi stebėtojų nariai, tarp kurių yra trys jau buvę stebėtojų taryboje: „NDX energijos“ valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius, „VP grupėje“ dirbantis teisininkas Marijus Kriščiūnas, „NDX energijos“ finansų direktorius Petras Jašinskas. Naujai paskirta tik „NDX energijos“ teisės direktorė Lina Karkliauskaitė, kuri šias pareigas eis vietoj tos pačios bendrovės organizacijų vystymo direktorės Vitos Markevičiūtės.

Iš viso bendrovės stebėtojų tarybą sudaro 11 narių.

J.Niedvaras pasitraukė iš posto

Ankstesnis „Leo LT“ prezidentas Julius Niedvaras iš pareigų pasitraukė dar prieš akcininkų susirinkimą.

Senosios „Leo LT“ stebėtojų tarybos nariais, turėjusiais atstovauti valstybės interesams, buvo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys, „BBH Baltic“ prezidentas Tomas Kučinskas, Ūkio ministerijos sekretorius Artūras Dainius, „Lietuvos energijos“ Sistemų patikimumo skyriaus viršininkas Daivis Virbickas, profesorius Leonas Ašmontas, Vilniaus universiteto prorektorius mokslo reikalams Juras Banys.

Vadovu turėtų tapti R.Vaitkus

Naujai išrinkta stebėtojų taryba ketvirtadienį ketina apsispręsti ir dėl penkių valdybos narių kandidatūrų. Šie turėtų išsirinkti savo pirmininką. DELFI žiniomis, „Leo LT“ valdybos pirmininku turėtų tapti AB „Rytų skirstomieji tinklai“ vadovas Rimantas Vaitkus.

Ankstesnis „Leo LT“ valdybos pirmininkas Gintautas Mažeika iš savo pareigų pasitraukė prieš porą savaičių.

V. Poderys neatskleidė, ar savo poste liks kuris nors dabartinės valdybos narys.

Šiuo metu „Leo LT” valdybos narių pareigas eina buvęs „Rytų skirstomųjų tinklų“ elektros tinklo direktorius Valdas Bancevičius, advokatas Vilius Bernatonis, buvęs „Kalnapilio-Tauro grupės“ finansų direktorius Ramūnas Bičiulaitis ir buvęs statybų bendrovės „Hanner“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Darius Montvila.

2008-ųjų gegužę sukurtą bendrovę „Leo LT“ sudaro dvi valstybei priklausiusios įmonės – „Lietuvos energija“ bei „Rytų skirstomieji tinklai“ – ir AB VST, priklausanti „NDX energijai“, kuri įeina į didžiausią mažmeninės prekybos tinklą „Maxima LT“ valdančią įmonių grupę.

61,7 proc. „Leo LT“ akcijų valdo Lietuvos Vyriausybė, 38,3 proc. – bendrovė „NDX Energija“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją