Tai numatyta "tvarkiečių" įregistruotame Fizinių asmenų bankroto įstatymo projekte. Šis teisės aktas, jam pritarus daugumai parlamentarų, frakcijos teigimu, apsaugotų fizinius asmenis nuo nuskurdimo ir atkurtų jų mokumą.

Pasak frakcijos Seime seniūno Valentino Mazuronio, šis įstatymas tapo itin aktualus dėl dabartinės krizės. Leidus fiziniams asmenims bankrutuoti ir suteikus viltį, kad po kelerių metų jo skolos gali būti nurašytos, žmogus būtų suinteresuotas dirbti ir grąžinti bent dalį skolų, o ne stengtis visą gyvenimą slėpti savo pajamas.

"Pradėjus bankroto procedūrą, būtų sudaromas fizinio asmens mokumo atkūrimo planas ir kreditorių reikalavimų patenkinimo bei kitų išlaidų apmokėjimo planas. Duomenys apie asmens bankroto procesą būtų skelbiami viešai, o verslu neužsiimančio asmens bankroto procedūra truktų iki 3 metų", - sakė "tvarkiečių" frakcijos Seime vadovas V. Mazuronis.

Fizinių asmenų bankroto įstatymo koncepcija buvo parengta pernai spalį. Manyta, jog įstatymo projektas per mėnesį atsidurs Vyriausybėje, tačiau Seimo rinkimai sujaukė visus planus.

Vasarį, po susitikimo su šalies vadovu Premjeras Andrius Kubilius nesiryžo prognozuoti, kada Lietuvoje galėtų būti priimtas Fizinio asmens bankroto įstatymas, tačiau teigė, jog tokio teisės akto galimybė svarstoma.

Pasak Vyriausybės vadovo, Fizinio asmens bankroto įstatymas turi ir pliusų, ir minusų bei į jį žiūrima atsakingai. A. Kubilius pabrėžė, kad JAV šis įstatymas atvedė bankus prie griūties.

"Nekilnojamojo turto kainų kritimas su fizinio asmens bankrotu, kas buvo leidžiama JAV, labai greitai atvedė prie daugelio didžiųjų bankų kolapso, kurį matėme pastaruoju metu, ir tai sukėlė visą tą krizę, kurioje dabar gyvename", - tuomet sakė Vyriausybės vadovas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją