Kauno lombardo „Patera" priėmėja-kasininkė Aušra Prieskenienė DELFI sakė, kad nuo vasaros pabaigos klientų ne tik padaugėjo daugiau nei 20 proc., bet ir gerokai išaugo skaičius tų, kurie nebeišperka savo užstatytų dirbinių. Tokie klientai sudaro iki trečdalio visų, o anksčiau jų esą būdavę gerokai mažiau.

„Labai daug žmonės palieka ir neišgali atsiimti arba galvoja, kad užstatytų dirbinių jiems nereikia, – sako ji. – Yra pastovių klientų, kurie iki pensijos, pašalpų „neištraukia". Kadangi mes delspinigių neskaičiuojame, tai būna taip, kad žmonės savo dirbinius užstato, nes reikia bankams susimokėti, o paskui būna, kad ir atsisveikina su jais".

Pašnekovė teigė, kad kasdien į lombardą užsuka įvairus skaičius žmonių, dažniausiai jų būna iki dešimt. „Vakar, pavyzdžiui, nė vieno nebuvo, o šiandien per pusę dienos jau šeši užstatė", - pavyzdį pateikia A. Prieskenienė.

Vilniaus lombardo „Odemas" pardavėja konsultantė Ilona Kvilonskienė DELFI taip pat pripažino, kad pastaraisiais mėnesiais klientų padaugėjo maždaug dešimtadaliu. Daugiausiai norinčiųjų pasiskolinti būna mėnesio pabaigoje ir viduryje. Tačiau paliekančiųjų savo turtą kol kas esą nedaugėja.

„Žmonės labai įvairūs, pradedant labai skurdžiai gyvenančiais, baigiant verslininkais", – kliento portretą piešia pardavėja.

Sostinės Sodų gatvėje įsikūrusio lombardo pardavėja Natalija taip pat pripažino, kad klientų daugėja, ypač nuo šio spalio, tačiau nebeatsiimančių savo turto nedaugėja. Tačiau detalesnių skaičių ji sakė negalinti pasakyti.

Mažina skolinamą sumą

Vilniaus lombardo „VR77" savininkas Vytautas Repšys daugiau klientų sako nesulaukiantis ir pats stebisi, kodėl jų nedaugėja. „Pas mane specifinė vieta, čia nėra toks praeinamas kiemas", – priežasčių DELFI ieško pašnekovas.

„Jausdavosi ir kitomis žiemomis, kai šildymo sezonas prasidėdavo, klientų padaugėdavo apie 15 proc.", – sakė jis, pripažinęs, kad savo turtą norinčių užstatyti gali padaugėti atėjus pirmosioms sąskaitoms už šildymą.

V. Repšys sako ir paliekančių užstatytus dirbinius neturintis, nes specialiomis priemonėmis stengiasi nuo to apsisaugoti.

Lombardo savininkas prieš porą mėnesių sumažino paskolos sumą, kad klientams nekiltų pagunda užstatyto papuošalo nebeatsiimti.

Dabar jis sako skolinantis apie 30 proc. užstatomo auksinio dirbinio vertės. Anksčiau ši suma siekdavo ir 50 proc.

„Kadangi dabar yra tokia situacija, tai mes skoliname kuo mažesnę sumą, kad niekas nepaliktų, nes mes nei parduotuvės turime, pas mus yra tik lombardas. Jeigu kas nors palieka, sunku parduoti, nes nėra kam pirkti, visi nori tik parduoti, pas nieką grynųjų nėra", – kalba V. Repšys.

Dar prastėjant situacijai, jis neatmeta mažinsiantis ir išduodamą paskolos dydį.

Lombardai sutartam laikui žmogui už užstatomą brangiųjų metalų dirbinį ar kitą daiktą paskolina tam tikrą sumą pinigų. Paskolos dydis priklauso nuo daikto įkainojimo sumos. Už suteiktą paskolą taip pat reikia mokėti nustatytas palūkanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją