Vyriausybės priimtose pataisose numatyta, kad Lietuvoje draudžiama auginti kanapes, išskyrus pluoštinių kanapių veisles, kuriose narkotinių medžiagų koncentracija būtų ne didesnė kaip 0,2 proc.

Kaip DELFI po antradienio pasitarimo sakė žemės ūkio viceministrė Virginija Žostautienė, Europos Sąjungos (ES) reglamentas, leidžiantis auginti šias kanapių rūšis, Lietuvai yra privalomas nuo 2004 m.

„Norėtųsi tikėti, kad kitąmet ūkininkams, kurie norės deklaruoti ir įsigis sertifikuotą sėklą, tokia galimybė jau bus. Kol kas nėra didelio susidomėjimo, bet tiems, kas nori, turime sudaryti galimybes, nes reglamentas veikia ir Lietuva negali jam prieštarauti", - tvirtino viceministrė.

Jos teigimu, kontrolės sistema jau yra parengta.

Kartą Seimas jau atmetė šį Vyriausybės teiktą projektą, jo svarstymas buvo numatytas ir šioje Seimo pavasario sesijos programoje, tačiau parlamentarai projekto nesiėmė.

Šiuo metu mūsų šalyje draudžiamos visos kanapių veislės. Už jų auginimą yra numatyta baudžiamoji ir administracinė atsakomybė. Tuo tarpu ES leidžiamas kanapių veisles auginantiems ūkininkams numatytos tiesioginės išmokos.

DELFI primena, kad 2006 m. ES šalys turėjo 15 tūkst. ha kanapių pasėlių. Kanapių auginimas daugiausiai buvo sutelktas 6 valstybėse – Prancūzijoje (54 proc.), Vokietijoje (11 proc.), Jungtinėje Karalystėje ( 9 proc.), Lenkijoje (6 proc.), Italijoje (6 proc.) ir Ispanijoje (4 proc.).

Iš jų gaminamos tvirtos pluoštinės medžiagos – tokios, kaip brezentas, taip pat kanapinės virvės, popierius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją