Nuo sausio 1-osios stipriam alkoholiui akcizas padidintas beveik 20 procentų. Dėl to butelis stipraus gėrimo brango maždaug pusantro lito.

Toks kainos pokytis smogė stiprių gėrimų gamintojams ir prekybininkams. Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda „Panoramai“ tvirtino, kad lyginant praėjusių metų pirmojo ketvirčio pirmuosius tris mėnesius ir šių metų pirmuosius tris mėnesius stebime realizacijos mažėjimą ypač stipriųjų gėrimų segmente - apie 30 procentų.

Alkoholio gamintojai ir prekybininkai teigia, kad dalį stiprių gėrimų pirkėjų atėmė vynas, alus, sidras. Mat silpniems gėrimams akcizai didėjo ne taip daug. Be to, manoma, kad legalius gėrimus išstumia kontrabanda.

Savo ruožtu Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas Laurynas Vilimas sako, kad teigti, kad 20-25 procentais per kelius mėnesius sumažėjo Lietuvos gyventojų vartojimas būtų juokinga.

„Manome, kad tai vyksta nelegalaus alkoholio sąskaita. Įvertinus mūsų kaimynines šalis, Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą, atsivėrus galimybėms per Lenkiją lengvai gabenti nelegalų alkoholį, nelegalaus alkoholio vežėjai mato geras perspektyvas ir tas vyksta“, - tvirtina jis.

Mokesčių inspekcijos teigimu, išvados dėl didesnės kontrabandos dar ankstyvos. Esą žmonės stipraus alkoholio gali pirkti mažiau ir dėl to, kad dar turi praėjusių metų gruodį pigiau pirktų atsargų.

Prekybos tinklai sako pirmąjį šių metų ketvirtį žymaus alkoholio prekybos smukimo nejautę. Esą pardavimą gerokai padidino Velykos ir ilgieji savaitgaliai. Tačiau pripažįstama, kad prekyba smuktelėjo parduotuvėse esančiose arčiau sienų su valstybėmis, kuriose alkoholis pigesnis.

„Maximos LT“ atstovė Viktorija Jakubauskytė „Panoramai“ teigė, kad vertinant pagal periferijas ir didžiuosius miestus, pastebima, jog tie miesteliai, kurie arčiau sienų - Jurbarkas ir visa jo sritis ar Baltarusijos pasienyje esantys mažieji miesteliai, - ten stebimas pardavimų mažėjimas

Tiesa, kol kas statistikoje kontrabandos srautų augimo nematyti. Muitinės departamento duomenimis, šiemet sulaikyta beveik pusantro tūkstančio litrų nelegalaus alkoholio. Beveik penkis kartus mažiau nei pernai pirmąjį ketvirtį. Nepaisant smukusių pardavimo dėl padidinto tarifo mokesčių inspekcija pirmą šių metų ketvirtį alkoholio akcizo surinko 50 milijonų litų daugiau nei pernai tuo metu.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją