Be to, teismai neturėjo galimybės įvertinti pažeidimo aplinkybių ir nuspręsti, ar atimti licenciją – ne per griežta bausmė.

Alkoholio kontrolės įstatyme numatyta, kad už tam tikrus pažeidimus skyrus baudą atveriamas kelias ir panaikinti licencijos galiojimą. Todėl, kaip pasakojo bendrovės „Geltonasis laivas“ vienas savininkų Raimundas Kairys, iki šiol alkoholio prekybą kontroliuojančios įstaigos netgi už menkus nusižengimus galėjo skirti baudą ir atimti licenciją. Pavieniais atvejais būdavo konfiskuojama produkcija.

Žlugo verslas

Panašus likimas ištiko ir „Geltonąjį laivą“, valdžiusį keletą kavinių. Už tai, kad bare-picerijoje nebuvo alaus įsigijimo ir vežimo dokumentų, o alaus tara neatitiko alkoholinių gėrimų ženklinimo reikalavimų, „Geltonajam laivui“ skirta

5 tūkst. litų bauda. Vėliau už tą patį pažeidimą buvo panaikinta licencija verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais.

Mes netekome 7 licencijų, ir įmonė turėjo nutraukti restoranų veiklą, nes be prekybos alkoholiu nematėme galimybių konkuruoti su kitomis panašiomis įstaigomis“, – kalbėjo pašnekovas.

Kaip ir kiti verslininkai, jis kreipėsi į teismą. Bylą nagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Šis išaiškino, kad bausmė turi būti proporcinga nusižengimui, o teismai turi turėti galimybę nagrinėti pažeidimo aplinkybes ir skirti kitokią bausmę nei bauda ir licencijos atėmimas.

Galės grąžinti licenciją

Nuo šiol teismai, atsižvelgę į lengvinančias aplinkybes, galės skirti ir kitokią baudą, ne tik atimti licenciją. Deja, šis Konstitucinio Teismo sprendimas negali būti taikomas atgaline tvarka. Tai džiugi, tačiau pavėlavusi naujiena.

Teko bendrauti su nemažai įmonių, kurios nukentėjo, nes buvo nubaustos neadekvačiai padarytam nusižengimui.

Net jei mūsų įmonei būtų grąžinta licencija, tai naudos neduotų, nes 2,5 metų veiklos nevykdanti įmonė – jau sužlugdyta įmonė“, – kalbėjo vienas iš „Geltonojo laivo“ savininkų.

Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatos, prieštaraujančios Konstitucijai, nuo vakar nebegalioja, o Seimas turės priimti atitinkamas įstatymo pataisas.

Be to, Konstitucinis Teismas išaiškino, kad Alkoholio kontrolės įstatymo nuostata, leidžianti savivaldybių taryboms riboti ar uždrausti prekybą alkoholiu per šventes ir masinius renginius, neprieštarauja Konstitucijai. „Tačiau tokie savivaldybių tarybų sprendimai turi būti pagrįsti ir motyvuoti, jie negali būti savavališki. Jais negalima jokių asmenų ar ūkio subjektų diskriminuoti ar teikti privilegijų, sakoma Konstitucinio Teismo pranešime.