Panevėžio „Saulėtekio“ vidurinės mokyklos direktorius Algirdas Gedeikis jau prirašęs krūvą raštų policijos pareigūnams, miesto Savivaldybei dėl švietimo įstaigos pašonėje įkurtos maisto prekių parduotuvės. Direktoriaus žiniomis, nepilnamečiai Statybininkų g. 20 esančioje prekyvietėje apsirūpina ne tik cigaretėmis, bet ir alkoholiu.

„Gerai būtų, jei parduotuvėlėje vaikai tik gaiviuosius gėrimus pirktų. Bet turiu signalų, kad jiems ten parduodamos ir cigaretės, ir alkoholis – alus, sidras. Patys vaikai apie tai kalba. Jie atviri ir neturi tikslo meluoti“, – teigė A.Gedeikis. Pasak direktoriaus, bandant gražiuoju kalbėtis su pardavėjomis, viena jų išsitarė sulaukianti įžūlių paauglių rimtų grasinimų susidoroti, subadyti mašinos padangas, jei neparduosianti kvaišalų.

A.Gedeikio teigimu, nepilnamečiams sąlygas svaigintis sudaro ne tik prekybininkai. Yra buvę atvejų, kai „geri dėdės“ nupirktas cigaretes parduotuvėje prie pačios pardavėjos akių išdalija godžiai rūkalų laukiantiems paaugliams. Atlygis už paslaugą – 30-50 centų už cigarečių pakelį.

„Mokykla neturi teisės tikrinti, daryti reidų. Todėl ir prašome pareigūnų pagalbos. Galėtų toje parduotuvėlėje iš viso nepardavinėti cigarečių ir alkoholio“, – kalbėjo A.Gedeikis.

Rezultatų nėra

Kaip sunku netgi pareigūnams įrodyti pažeidimo faktą, įsitikino ir patys „Sekundės“ korespondentai. Pareigūnai, gavę duomenų, kad „Saulėtekio“ vadovams galvos skausmą keliančioje parduotuvėlėje nepilnamečiui ką tik buvo parduotas „Marlboro“ cigarečių pakelis, jaunuolį užklupo netoliese traukiantį dūmą. Paauglio įžūlumas buvo stebinantis. Policijos darbuotojoms teko taikytis prie jo iškeltos sąlygos – laukti, kol parūkys.

Nors liudininkas tikino parduotuvėje aiškiai matęs, kaip cigaretės buvo parduotos neišmušus čekio, pardavėja puolė teisintis esanti nekalta, neva viena augindama du nepilnamečius vaikus nerizikuotų darbo vieta.

Pasak 1-ojo policijos komisariato specialistės Janinos Valter, pritrūkus įrodymų įmonei baudos pavyko išvengti.

Pareigūnės teigimu, skundų, kad šioje parduotuvėje nepilnamečiams pardavinėjami kvaišalai, sulaukta ne kartą.

„Tačiau apčiuopiamų rezultatų negalime parodyti“, – pripažino J.Valter. Anot jos, ir tėvai, ir vaikai yra pasakoję, kad pardavėjos vykdo savotišką „veido kontrolę“ – svaigalai ir rūkalai parduodami iš matymo jau pažįstamiems, patikimiems „Saulėtekio“ mokyklos ar to paties kvartalo nepilnamečiams.

„Be to, jos tai daro tik tuomet, kai parduotuvėje nėra suaugusiųjų“, – įtarė J.Valter. Be Statybininkų 20-ajame name įsikūrusiosios, 1-ojo PK akiratyje dar trys „karšti taškai“ – mažos parduotuvėlės, kuriose prasilenkiama su suaugusių žmonių sąmoningumu.

Pareigūnais netiki

Praėjusiais metais už neteisėtą prekybą alkoholiu 1-ojo PK pareigūnai surašė tris administracinės teisės pažeidimo protokolus, už neteisėtai parduotus tabako gaminius – tik vieną.

Pareigūnė pripažįsta, kad tokie skaičiai toli gražu neatspindi tikrosios padėties. „Anksčiau tiek pažeidimų nustatydavome per ketvirtį. Nemanau, kad dabar jų sumažėjo. Tiesiog tampa vis sunkiau įrodyti faktą. Keista, bet teismas tiki ne pareigūnų, o vaikų parodymais. Pasitaiko atvejų, kai teisme jie staiga pakeičia savo parodymus. Gal jie ko nors išsigąsta?“ – svarstė J.Valter.

Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato specialistės Danguolės Žiaugrienės teigimu, per 2007-uosius už nepilnamečiams parduotą alkoholį nubaustos keturios parduotuvės, už cigaretes – dvi.

Anot specialistės, kone kaskart nustatę pažeidimą pareigūnai sulaukia prekybininkų puolimo, netgi grasinimų teismais.

Akiplėšiškumu ypač stebina kioskeliai. Juose nepilnamečiams netgi nebūtina pirkti viso pakelio – parduodama po vieną cigaretę.

Baisiausia, pasak D.Žiaugrienės, kad didesnės apyvartos siekiantys prekybininkai be skrupulų kvaišalus pardavinėja netgi trylikamečiams.

„Didieji prekybos centrai iš tiesų sąžiningi – reikalauja dokumentų. Jų apyvarta ir taip didelė, nerizikuoja baudomis“, – teigė specialistė.

Siūlo užsitverti

Už pirmąjį prekybos alkoholiu pažeidimą įmonei taikoma nuo 1000 Lt iki 3000 Lt bauda, už antrą kartą per tuos pačius metus – nuo 2000 Lt iki 5000 Lt ir atimama licencija. Už prekybos tabako gaminiais pažeidimą pirmą kartą baudžiama nuo 5000 iki 10000 Lt, antrąjį – nuo 10 iki 20 tūkst. Lt ir licencijos atėmimu.

2-ojo policijos komisariato vyresniosios specialistės Aidos Kalnutienės nuomone, sankcijos nedrausmins, jei išvadų nedarys įstatymų leidėjai. Anot jos, atsakomybė turėtų būti taikoma ne tik prekybininkams, bet ir kvaišalus pirkusio nepilnamečio tėvams.

Nešvaria prekyba kaltinami prekybininkai siūlo kaltę prisiimti ir patiems pedagogams.

Statybininkų g. 20 įsikūrusios maisto prekių parduotuvės savininkas V.Baliūnas tvirtina, kad jo pardavėjos sąžiningos ir kvaišalų reikalaujantiems nepilnamečiams nenusileidžia.

„Mokyklos direktoriui esu siūlęs savo teritoriją užsitverti, kad į mūsų parduotuvę jo mokiniai nelėktų. Tegul mokytojai budi prie parduotuvės, jei pardavėjomis netiki. Iš kur vaikai perka kvaišalus, neįsivaizduoju“, – tikino verslininkas. Jis teigė mąstantis iš viso uždaryti pelno neva neduodančią parduotuvėlę. „Bet moterys nors darbo turi, atlyginimus užsidirba. Cigaretes reikės iš prekybos išimti, kad niekas galvos nebekvaršintų“, – pareiškė V.Baliūnas.