Prieš dvejus bankrutavusios bendrovės „Sema“ pagrindinė įmonė jau parduota. Visų pastatų savininke tapo Kipre registruota bendrovė „Paltrex Holding Limited“. Nuosavybę Panevėžio centrinėje dalyje ši kompanija įsigijo per du kartus.

Kai po nepavykusių antrųjų iš eilės varžytinių kovą kreditoriams buvo pasiūlyta galimybė atsiimti skolą natūra, „Paltrex Holding Limited“ perpirko iš kreditorių – SEB Vilniaus banko ir „DnB Nord“ banko – kreditorinius reikalavimus ir pasinaudojo galimybe tapti dalies turto savininke. Taigi „kipriečiai“ tapo ir ilgalaikiais valstybinės žemės nuomininkais.

Tada Kipro bendrovė perėmė 5,25 milijono litų vertės pagrindinės įmonės pastatų. Dar nesibaigus varžytinių procesui ji 60 procentų tapo pagrindinės įmonės savininke. Būtent tada rinkos analitikai ir spėjo, kad ši bendrovė bandys nupirkti ir kitus buvusios spirito varyklos pastatus Panevėžio centrinėje dalyje.

Praėjus mažiau nei pusmečiui po ketvirtų iš eilės nesėkmingų likusio pagrindinės „Semos“ įmonės turto varžytinių, kreditoriai paskelbė aukcioną. Kaip ir buvom tikėtasi, pinigų pasiūlė tik „Paltrex Holding Limited“.

„Ši bendrovė už likusią „Semos“ pastatų dalį pasiūlė 3,47 milijono litų, – „Verslo vartams“ teigė bankroto administratorė Irena Kleivienė. – Sandoris patvirtintas – „Semos“ pastatų savininke tapo „Paltrex Holding Limited“.

„Semai“ likviduoti prireiks laiko, nes dar neparduoti spirito gamybos įrenginiai ir valymo įrengimai užmiestyje. Kreditoriams bendrovė vis dar skolinga 7 milijonus litų. Jau dabar aišku, kad ne visi kreditoriai atgaus skolas, nes įrengimai bus pardavinėjami už „ne mažesnę nei metalo laužo kainą“. Darbininkams 0,5 milijono litų skola jau grąžinta.

Paskelbus bankrotą „Semos“ skolos siekė 12,36 milijono litų. Panevėžio centrinėje dalyje esančią įmonę per pirmąsias dvejas varžytines buvo bandoma parduoti už 17,04 milijono litų, o vėliau – ir už 11,79 milijono litų. Tačiau norinčiųjų mokėti tokias sumas neatsirado.

Prognozės pildosi?

Vis dėlto svarbiausia, ko laukė daugelis panevėžiečių, jau įvyko – griūvantis buvusios spirito varyklos monstras jau parduotas. Gyventojai tikisi, kad daugiau nei šimtmečio senumo spirito varyklos pastatai bus nugriauti, o buvusios įmonės teritorijoje investuotojai miestui pastatys gyvenamųjų namų kvartalą ar pramogų centrą.

Nuo pat „Semos“ bankroto pradžios niekas neabejojo, kad pirkėjai varžysis ne dėl pastatų ar įrengimų, o dėl idealiai daugiabučių gyvenamųjų namų statybai tinkamo 2,13 hektaro sklypo Panevėžio centre.

„Visi supranta, kad plėtoti pramonę miesto centrinėje dalyje – prabanga. Vakarų Europoje tokių reiškinių jau seniai nėra, – dar pernai tikino nekilnojamojo turto rinkos ekspertai. –„Semos“ teritorija – prie Nevėžio upės vingio prieš senąjį miesto parką, todėl investuotojus vilios galimybe statyti gyvenamuosius namus arba pramogų ir poilsio centrą.“

Prieš prasidedant bendrovės likvidavimui buvo prognozuojama, kad dėl „Semos“ sklypo kausis nekilnojamojo turto ir statybų verslo bendrovės, kad šio mūšio taktika bus delsti ir stengtis numušti kainą. Rodos, bent dalis šios prognozės išsipildė.

Savininkai nežinomi

Kol kas liko neaišku, kas ta Kipre registruota bendrovė. Yra manančiųjų, kad bendrovės steigėjai gali būti Švedijos kompanija „Arperg Forvaltning“ ir Lietuvos bendrovė Verslo investicijų projektų centras (VIPC).

Būtent šios dvi kompanijos 2005-aisiais vos už 6000 litų iš milijonieriaus Beno Gudelio nusipirko prasiskolinusią bendrovę. Tais pačiais metais nauji akcininkai paprašė teismo bendrovę paskelbti bankrutavusia.

Švedijos ir Lietuvos bendrovės, vos tik įsigijusios „Semą“, neslėpė, kad jų veiklos prioritetas yra prekyba nekilnojamuoju turtu.

2005 metais Švedijos bendrovė, dalyvaujant VIPC, uostamiestyje nupirko, o paskui pardavė bankrutavusio „Trinyčių“ verpimo fabriko teritoriją daugiabučių namų statyba besiverčiančiai bendrovei „Invalda“. Tada viskas vyko pagal scenarijų, vėliau pritaikytą ir merdėjančiai „Semai“.

Paskelbus spirito varyklos bankrotą buvę „Semos“ akcininkai – bendrovės „Arperg Forvaltning“ ir VIPC – neneigė, kad ketina dalyvauti varžytinėse. Todėl ir neatmetama tikimybė, kad Kipro kompanijos steigėjai gali būti abi bendrovės arba viena iš jų.

Pašnekinti VIPC savininko Darijaus Vilčinsko nepavyko, nes bendrovės nurodytu telefonu niekas neatsiliepia. Šis verslininkas, kaip skelbia kitos žiniasklaidos priemonės, yra buvęs Panevėžio statybos tresto darbuotojas.

Tuo tarpu jau pasirodžius šiai publikacijai DELFI atsiųstame kompanijos pranešime bendrovė neigia per kokią nors Kipro bendrovę įsigijusi buvusios „Semos“ turto.