„Jei Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolė bus panaikinta, verslininkams atsiras dar viena nacionalinė šventė. Tai institucija, kurią būtina išformuoti, o jos funkcijas deleguoti kitiems“, – sako Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas Arturas Mackevičius.

Jis prisimena ne vieną atvejį, kai VTAKT darbuotojai už palyginti smulkius nusižengimus nuspręsdavo sužlugdyti verslą.

„Licenciją galėdavai prarasti dėl to, kad prekybos vietoje nėra užrašo, skelbiančio, kad tabako ir alkoholio parduoti nepilnamečiams negalima“, – sako A. Mackevičius.

Jis pabrėžia, kad svarbiausia – pakeisti dabar VTAKT dirbantį personalą, nes būtent jis, o ne galiojantys įstatymai, verslininkams kelia daugiausiai vargo. Pasak A. Mackevičiaus, VTAKT problema yra ta, kad šie žmonės per smulkiausias priekabes siekia sunaikinti verslą.

Rasa Sužiedienė, „Vyno klubo“ direktorė, taip pat palaiko verslininkų, kritikuojančių VTAKT veiklą, pusę.

„Niekas nekalba, kad turi būti palaida bala – įstatymas turi būti griežtas, tačiau jis turėtų būti ne baudžiantis, o kontroliuojantis. Dabar jis skirtas kontroliuoti ne tiek alkoholizmo lygiui, kiek smulkiajam verslui“, – kalba R. Sužiedienė.

Pasak verslininkės, dažnai skubant bausti verslininkus pamirštama, kad alkoholis – legalus produktas.

Naikinti VTAKT kaip atskirą instituciją pasiūlė Saulėlydžio komisija. Kaip sakė Vyriausybės Teisėtvarkos ir valdymo organizavimo skyriaus vedėja Lina Lajauskienė, išanalizavusi VTAKT veiklą Saulėlydžio komisija padarė išvadą, jog ši institucija veikia neefektyviai.

Kad prevencinis darbas atliekamas prastai, L. Lajauskienės teigimu, rodo nemažėjantis alkoholio prieinamumas, jo suvartojimas ir duodama žala. Tačiau pačiai VTAKT daug priekaištų neturėta – daugiau negerovių esama pačioje tabako ir alkoholio kontrolės sistemoje.