J. Veselkos siūlymo nepalaikė Seimo Ekonomikos komitetas, siūlymas reguliuoti dujų kainas visiems buvo priešingas ir Vyriausybės pasiūlytam įstatymo projektui.

Vyriausybė siūlė liberalizuoti dujų rinką ir laisvaisiais vartotojais padaryti visus dujų vartotojus, kainų reguliavimą paliekant tik gyventojams.

Tačiau „Už" J. Veselkos siūlymą balsavo 53 iš 102 užsiregistravusių Seimo narių.

Nuostatos dėl kainų reguliavimo ir kėlė daugiausiai ginčų įstatymo priėmime, užtrukusiame trejus metus.

Pozicijos dėl kainų reguliavimo visiems anksčiau laikėsi ir pats Seimo Ekonomikos komitetas, tačiau vėliau nuomonę pakeitė.

Nukėlus įstatymo priėmimą, darbietė Zita Žvikienė oficialiai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama ištirti, ar tuo metu posėdžiui pirmininkavęs Alfredas Pekeliūnas nenusižengė Seimo statutui, nes, jos manymu, šis įstatymas neturi nieko bendra su mokesčiais.

G. Kirkilas: Seimo nariai pasiduoda populizmui

Ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas po petraukos priėmime paskelbimo žurnalistams sakė, kad daugelis Seimo narių yra neįsigilę į situaciją ir pasiduoda populizmui.

Anot jo, Vyriausybės pasiūlytu įstatymo projektu siekiama apsaugoti buitinius vartotojus nuo didėjančių dujų kainų. „Gazprom" ne kartą yra grasinęs didinti kainas, jei dėl jų nebus galima laisvai derėtis su vartotojais.

G. Kirkilas sakė, kad tai, jog per Seimo rinkimus socialdemokratus rėmė dujų tiekėja „Dujotekana" neturi nieko bendra su partijos pozicija dėl dujų rinkos liberalizavimo.

Premjeras dar posėdyje pristatydamas įstatymo projektą sakė, kad pati rinka reguliuoja kainas, be to privatizuojant AB „Lietuvos dujos" numatyta, kad Lietuvoje parduodamų dujų antkainis negali viršyti 15 proc.

„Tikrai stebiuosi, kodėl nemaža Seimo narių dalis taip bijo tiekimo kainų reguliavimo visiems tiekėjams, kai visos gretimos šalys tai daro ir jokių sankcijų nesusilaukia", – žurnalistams ketvirtadienį sakė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma.

„Lietuvos dujų" generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius yra sakęs, jei bus reguliuojamos dujų kainos visiems, jos gali brangti buitiniams vartotojams, kurių šiuo metu yra apie 530 tūkst. „Lietuvos dujos" nusprendė iki liepos nedidinti dujų kainų gyventojams.

Lietuva taip pat gavo paskutinį Europos Komisijos įspėjimą dėl to, kad vis neliberalizuojama gamtinių dujų rinka, Lietuvą grasinama skųsti Europos Teisingumo Teismui.

Už dujų kainų reguliavimą visiems vartotojams pasisako ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

"Mes įsitikinę, kad nėra jokios rinkos, nėra jokios konkurencijos ir kainos turėtų būti reguliuojamos", – anksčiau sakė komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys sakė, kad jei laikomasi pozicijos, kad monopolininko veiklos nereikia reguliuoti, tada galima būtų nereguliuoti ir kitų monopolininkų veiklos.

2007 metais dujų kaina prie Lietuvos sienos yra 203, 8 dolerio už tūkstantį kubinių metrų dujų, tuo tarpu prie Latvijos ir Estijos sienų, kurios dujų kainas reguliuoja visiems vartotojams, dujos kainuoja doleriu pigiau.

Lietuvoje šiuo metu gamtinių dujų kainos yra mažiausios visoje Europos Sąjungoje.

Vartotojams Lietuvoje iš Rusijos koncerno „Gazprom" perkamas dujas parduoda dvi įmonės – „Lietuvos dujos" bei „Dujotekana".

Praėjusių metų gruodį „Lietuvos dujų" antkainis importuojamoms dujoms buvo 14,4 proc., o „Dujotekanos" - 18 procentų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją