“Dabar tikrai nieko nekomentuosiu. Mūsų juristai vėliau pateiks išsamų paaiškinimą. Šiuo metu daugiau nieko negaliu pasakyti”, - teigė Prancūzijos kompanijos atstovas Lietuvoje Edmundas Alekna.

Šiandien prancūzai žada pristatyti naująjį sporto rūmų projektą.

Sutarties nepateikia

Viešoji įstaiga “Kauno Žalgirio rėmėjas” valdo net 80 procentų konsorciumo, kuris žada statyti ir valdyti sporto rūmus Nemuno saloje, akcijų. Likusi dalis priklauso koncesijos konkurse dalyvavusiai Prancūzijos kompanijai “Bouygues Batiment International”.

Iki šiol būtent prancūzai buvo laikomi pagrindiniais sporto rūmų investuotojais. Dar vasarą su šia kompanija Savivaldybė pasirašė 1,2 milijono litų vertės parengiamųjų projektavimo darbų sutartį.

Kauno “Žalgirio” klubo viceprezidentas Gediminas Navikauskas pripažino, kad 80 procentų konsorciumo akcijų jau valdo viešoji įstaiga. “Apie tai raštu informavome Savivaldybės administraciją. Sutartis konfidenciali, todėl žiniasklaidai negalime pateikti”, - tvirtino klubo viceprezidentas.

Miesto mero pirmasis pavaduotojas Antanas Balutis vakar tikino, kad niekas jokių dokumentų nenuslėpė. “Jokių komentarų, nes jokio rašto, kuriame būtų įvardyta, kad 80 procentų akcijų valdo viešoji įstaiga, neradau”, - tvirtino politikas.

Savivaldybei priklauso 35 procentai UAB “A.Sabonio Žalgirio krepšinio centras” akcijų. Kasmet miestas krepšinio komandai atseikėja po 3 milijonus litų. Paradoksas, tačiau pasirašius koncesijos sutartį Savivaldybė “Žalgirio” antrinės įmonės valdomam konsorciumui dar mokėtų ir ne vieno milijono litų vertės koncesijos mokestį.

Iškyla teisinių neaiškumų

Kauno miesto savivaldybė yra viena “Žalgirio” klubo savininkių. Kalbintų specialistų teigimu, jeigu konsorciumo 80 procentų akcijų valdytų klubo antrinė įstaiga, kiltų teisinių kolizijų. Prancūzijos kompanijos atstovai vakar teigė, kad kol kas per anksti kalbėti apie akcijų pasiskirstymą.

Tuo tarpu “Žalgirio” viceprezidentas G.Navikauskas, viešai prabilęs, kad jų kontroliuojamai įstaigai priklauso 80 procentų akcijų, vakar tai dar kartą patvirtino.

“Tai laikina. Vėliau dalies akcijų atsisakysime. Taip elgiamės, kad viskas vyktų sparčiau. Dalis akcijų turėtų atitekti koncertų operatoriui, taip pat kalbamės su finansiniais investuotojais”, - tikino G.Navikauskas.

Jis atskleidė ir galimą sporto rūmų projekto finansavimo schemą. “Konsorciumo įstatinis kapitalas sieks 5-15 procentų būsimosios sporto arenos vertės. Kitą dalį finansuos bankai. Su jais esminiai dalykai jau aptarti”, - tvirtino “Žalgirio” klubo viceprezidentas. Jo teigimu, vėliau klubo indėlis konsorciume turėtų sumažėti iki 40 procentų.

Nemuno saloje planuojamai statyti sporto arenai suteiktas nacionalinės svarbos objekto statusas, tai leidžia tikėtis ir ES fondų paramos.

Meras paneigė

“Čia tik kalbos, kaip paskubinti bendrą reikalą. 80 procentų akcijų paketas - tai tik teorija. “Žalgiris” tikrai neperima prancūzų funkcijų. Galbūt kažkas pateikė netikslias formuluotes. Dar kartą pakartosiu, kad konsorciume “Žalgiris” negali užgožti prancūzų. Daugiau net nėra ką čia komentuoti. Palaukite, kol paaiškės visi konsorciumo dalyviai”, - teigė Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Vakar jis dalyvavo Prancūzijos kompanijos surengtoje naujųjų sporto rūmų projekto pristatymo repeticijoje. Grupei Kauno atstovų buvo pristatytas naujasis projektas, kurį šiandien turėtų išvysti ir didesnė auditorija. “Įspūdinga. Gali atrodyti net per gerai Kaunui”, - paprašytas įvertinti naująjį projektą tikino miesto vadovas.

Kas prisiims atsakomybę?

“Kauno dienos” žiniomis, sporto rūmų koncesijos konkurso sąlygose buvo palikta landa dėl sutarties pasirašymo. Jose numatyta, kad oficialų dokumentą gali pasirašyti ne Prancūzijos kompanija, o jos įsteigtas konsorciumas.

“Mes kol kas dar neanalizavome, kaip konsorciume pasidalytos akcijos. Kol nebus viskas 100 procentų patikrinta, viešai aptarinėti negalime. Iš tiesų kreipėmės į Prancūzijos kompanijos teisininkus, kaip jie traktuoja, kas yra koncesininkas. Visi nusiteikę spręsti kilusias problemas”, - teigė Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas. Vakar jis sušaukė savo sudarytos derybų grupės posėdį.

“Kas yra koncesininkas? Šis klausimas kol kas yra atviras, tačiau kiek man žinoma, linkstama prie to, kad sutartį pasirašytų konsorciumas”, - sakė iki šiol sporto rūmų projekto koordinatoriumi vadintas Kęstutis Kriščiūnas.

Vyriausybės atstovas laukia oficialių veiksmų

“Mūsų specialistai bandė analizuoti susidariusią situaciją. Kol kas negalime komentuoti dviejų subjektų pasirašytos sutarties. Tai nėra miesto Tarybos sprendimas”, - teigė Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Vasilijus Popovas.

Vakar jis dar nebuvo matęs koncesijos konkurso sąlygų. “Šiandien padėtis gali pasikeisti. Palauksime prancūzų vizito, o paskui spręsime, ką daryti”, - tikino V.Popovas.