Lietuvos prekybos įmonių asociacijos išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad šis sprendimas iš esmės reiškia vadinamojo „sausojo įstatymo“ įvedimą.

Kaip žinoma, Šiaulių miesto savivaldybės taryba birželio 29 d. priėmė sprendimą uždrausti prekiauti visų rūšių alkoholiniais gėrimais (įskaitant alų ir sidrą) rugsėjo 1 d. nuo 6 val. ryto iki 24 val. - prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse (kavinėse, lauko kavinėse, restoranuose, baruose, parduotuvėse, kioskuose, paviljonuose, degalinių parduotuvėse, degalinių kioskuose ir kt.).

Minėtame savivaldybės tarybos sprendime tai grindžiama Alkoholio kontrolės įstatymo 18 str. 8 dalyje išdėstytomis nuostatomis.

Pasak verslininkų asociacijos, šio įstatymo 18 str.8 dalyje yra nustatyta savivaldybių tarybų teisė riboti prekybą alkoholiniais gėrimais oficialių švenčių dienomis ir masinių renginių metu.

Baigtinis Švenčių dienų sąrašas yra nustatytas LR Darbo kodekse. Rugsėjo 1 d. nėra oficiali švenčių diena.

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos 2004 m. rugsėjo 16 d. sprendimu Nr. T-232 patvirtintos „Renginių organizavimo Šiaulių miesto viešosiose vietose taisyklės“ nustato, jog „Masinis renginys“ - tai renginys, kuriam organizuoti turi būti išduodami Savivaldybės administracijos direktoriaus leidimai, turi būti nurodyta konkreti renginio vieta, laikas ir forma bei pobūdis, taip pat - surašyti įpareigojimai organizatoriams.

Pasak verslininkų, akivaizdu, jog rugsėjo 1-ąją nevyks joks masinis renginys, kuris apimtų visą Šiaulių miesto savivaldybės teritoriją ir vyktų nuo 6 val. ryto iki 24 val., kuriam pagal minėtas taisykles būtų išduotas leidimas.

Taigi, Šiaulių miesto savivaldybės taryba, priimdama šį sprendimą, pasak verslininkų, viršijo įstatymų jai suteiktus įgaliojimus.

„Tačiau svarbiausia yra tai, kad šis draudimas yra neadekvatus ir neproporcingas siekiamam tikslui, nes drausti prekiauti visais, net ir silpnaisiais alkoholiniais gėrimais visą dieną iki vidurnakčio ir visoje savivaldybės teritorijoje yra neracionalu ir neprotinga“, - rašoma pranešime spaudai.

Turint omenyje tai, kad šiemet rugsėjo 1 d. bus savaitės pabaigoje – penktadienį, neabejotina, jog minėtas draudimas radikaliai padidins nelegalią prekybą alkoholiniais gėrimais, kartu apribos ir suaugusių vartotojų teisę legaliai įsigyti gėrimų, teigia verslininkai.

Galimybę uždrausti prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją svarsto ir kelios kitos savivaldybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją