Ketvirtadienį priešpiet apie savo sprendimą V. Milaknis, kurį į tarybą delegavo Seimas, informavo kolegas.

Papiktino televizijos produkcija

„Manau, kad nesugebėjau įnešti savo indėlio kaip tarybos pirmininkas. D. Kuolio laidos nutraukimas, tai, kad nesugebėjau jos apginti, buvo vienas iš mano pasitraukimo motyvų“, - kalbėjo V. Milaknis.

Jis teigė LRT veikloje matąs tam tikrų galimų pavojų, kurie gali netrukus gali virsti realybe: „LRT gali tapti mažiau objektyvi ir labiau orientuota į valstybinį transliuotoją. Matyti, kad yra tendencija atsirasti ministerijų finansuojamoms laidoms. Prieš rinkimus tai, manau, yra didžiulis pavojus, kai už mokesčių mokėtojų pinigus reklamuojami dabartinės valdžios atstovai“.

Anot V. Milaknio, daugiau dėmesio skiriama užsienio naujienoms, o šalies vidaus problemoms žinių laidose lieka mažiau laiko. „Jaučiu, kad tai yra dabartinių problemų nutylėjimas, pradedant tuo, kad sprendimai energetikos srityje jau anksčiau nepakankamai atspindėti, struktūrinių reformų problemos ir kiti dalykai“, - sakė atsistatydinęs LRT tarybos pirmininkas.

V. Milaknio teigimu, ateityje gali būti prarasta dalis auditorijos, kartu sumažėtų pajamų iš reklamos, taigi kiltų finansinių problemų.

„Yra dar tokie dalykai, kaip interesų konfliktai, kai yra taryboje atstovaujama privačioms bendrovėms – „Lietuvos rytui“ (šio dienraščio vyr. redaktoriaus pavaduotojas Rimvydas Valatka yra tarybos narys – DELFI), - teigė pašnekovas. – Manau, kad kyla interesų konfliktas, kai taryboje atstovaujamos žiniasklaidos priemonės, atrodo, penkios laidos buvo televizijos tinklelyje. Manau, kad bent ateityje turi būti nusišalinta nuo balsavimo už laidų tinkelį“.

Aiškino nedalyvavęs balsavimuose

Replikuodamas į šiuos kaltinimus, R. Valatka teigė, jog balsuojant dėl „Spaudos televizijos“ (būtent taip vadinasi bendrovė, rengianti kai kurias per Lietuvos televiziją rodomas laidas, pavyzdžiui, „TV forumas", „H. Vaitiekūnas. Būna ir geriau“, „Žurnalisto tyrimas“, „Vertas milijono") programų jis „pabrėžtinai nedalyvaudavo balsavime, nors ir neturi nė vienos „Lietuvos ryto“ ar kitų žiniasklaidos priemonių akcijos“.

Tai esą gali patvirtinti posėdžių protokolai arba ligšiolinis LRT tarybos pirmininkas Romas Pakalnis.

Anot žurnalisto, pats V. Milaknis, užsiimantis verslu, retai dalyvaudavo LRT tarybos posėdžiuose, o pastaruoju metu pradėjo viešai skelbti neteisingą informaciją. R. Valatka turėjo mintyje jo žodžius apie Lietuvos radijo programų direktorę Guodą Litvaitienę.

LRT nori atsiprašymo

Viešai išplatintame pranešime LRT teigia, kad V. Milaknis žiniasklaidai pateikė informaciją, kuri neatitinka tikrovės ir tikisi atsiprašymo.

LRT užkliuvo V. Milaknio pasisakymai apie tai, kad LRT taryba prieš balsavimą nebuvo informuota apie nenorą pratęsti sutartį su laidos vedėju D. Kuoliu; per didelį LRT dėmesį užsienio naujienoms; abejones dėl LRT galimo neobjektyvumo.

LRT savo pranešime teigia, kad tai menkina jos dalykinę reputaciją. Teigiama, kad „LRT tarybos turimas minimo posėdžio garso įrašas aiškiai įrodo, jog Guoda Litvaitienė, pristatydama vasaros laidų tinklelį informavo Tarybos narius, kad sutarties su laidos vedėju D. Kuoliu norima nepratęsti, nebent Taryba būtų kitos nuomonės.”

Taip pat pateikia statistiką, kad gegužės 19-28 dienomis vien per „Panoramą“ buvo parodyti 109 reportažai, atspindintys Lietuvos vidaus gyvenimą bei vidaus politiką ir 39 reportažai, kuriuose žiūrovai buvo supažindinami su naujienomis iš užsienio.

Sprendimas – vertybinis?

Naujasis LRT generalinis direktorius A. Siaurusevičius sakė apie tarybos vadovo atsistatydinimą sužinojęs tik iš žiniasklaidos. Jis tvirtino, kad asmeniškai V. Milaknis jokios kritikos nereiškė ir apie atsistatydinimą neįspėjęs, tačiau išvakarėse paskambinęs atsiprašė.

Pareikštos kritikos A. Siaurusevičius nenorėjo komentuoti: „Tegul tai lieka jo sąžinei“.

LRT vadovas taip pat stebėjosi, kad užvirus diskusijoms dėl laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“, kurioje buvo aptarinėjamas vienas „Panoramos“ reportažas, niekas nestojo ginti jo autoriaus žurnalisto Tomo Kavaliausko.

Opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos, kuri pasiūlė V. Milaknio kandidatūrą, lyderis šį tarybos pirmininko sprendimą įvardino kaip vertybinį.

„Manau, kad tai vertybinis žmogaus apsisprendimas. Tai tik dar labiau atskleidžia problemas LRT", - komentuodamas V. Milaknio pasitraukimą DELFI ketvirtadienį sakė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Žinių ekonomikos forumo narys V. Milaknis tarybos nariu buvo paskirtas 2005 m. rudenį ir turėjo juo būti iki 2010 m. spalio.

DELFI primena, kad LRT administracija nusprendė nebepratęsti sutarties su D. Kuoliu rengti ir vesti Lietuvos radijo laidą „Tarp Rytų ir Vakarų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją