„Bandome susivokti, kas vakar įvyko“, - DELFI sakė LRT tarybos pirmininkas Valentinas Milaknis. Pasak jo, LRT taryba antradienį svarstė ir patvirtino LR ir Lietuvos televizijos (LTV) vasaros programų tinklelius.

„Kai buvo radijo tinklelio tvirtinamas, laikinai LR direktoriaus pareigas einanti G. Litvaitienė pristatė, kad tinklelis yra toks pat kaip dabar ir jokių pokyčių nėra, išskyrus, kad laidų vedėjai turi daugiau orientuotis į vasaros tematiką, galbūt kai kurios laidos turi būti trumpesnės“, - aiškino tarybos pirmininkas.

Taip tinklelis buvo patvirtintas. Tačiau pabaigus svarstyti darbotvarkės klausimus ir pasibaigus diskusijoms, pasikeista nuomonėmis dėl D. Kuolio laidos. Čia konstatuota, kad kritikuoti LRT laidas, kaip tai darė D. Kuolys, galima, taip pat patikinta, kad D. Kuolio laida „Sankirtos“ iš LTV2 kanalo „nenuimta“, o išnyko pasibaigus sezonui.

„Dėl konflikto pasakėme, kad nėra aiški situacija, taryba nepasiruošusi svarstyti, nes nėra jokio raštiško ar kitokio pažeidimo aprašymo, tik kažkoks emocinis žodinis, mes taryboje galėtume svarstyti tik tai pateikus“, - sakė V. Milaknis.

„Tačiau buvo užuomina, kad „Tarp Rytų ir Vakarų“ tikrai lieka, tik gal mes vietoje D. Kuolio ieškosime kito vedėjo. Gal ir mano kaltė, kad tuo metu nesusivokiau, kad tai iš esmės yra tinklelio pakeitimas – keičiasi vedėjas, laidos formatas, vidinė struktūra. Galų gale, vedėjo keitimas iš esmės keičia laidos stilių ir visa kita“, - aiškino pašnekovas.

Visgi po kurio laiko V. Milaknis DELFI patikslino, kad D. Kuolio klausimas aptartas dar prieš balsavimą dėl tinklelio. Pasak jo, Romui Sakadolskiui paklausus, ar laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“ vedėju lieka D. Kuolys, pareikšta, kad vedėją norima keisti. Juo įvardintas buvęs LR direktorius Rimgaudas Geleževičius.

Vėliau V. Milaknis aiškino, kad dėl programų tinklelio visgi balsuota ne visiškai tiksliai suformulavus klausimą dėl D. Kuolio. „Yra taip, kaip yra“, - situaciją apibendrino V. Milaknis, pridūręs, kad kyla abejonių, ar viskas atlikta "procedūriškai". Visgi, pasak jo, balsuojant už tinklelį žinota, kad laidos vedėju D. Kuolys nebebus. Painiojimąsi V. Milaknis teisinosi nuovargiu ir įtempta darbotvarke.

Apie tai, kad D.Kuolys nebeves laidos, antradienio vakarą po uždaro tarybos posėdžio V. Milaknis DELFI neužsiminė.

Paskutinės D. Kuolio laidos nebus

„Man šiandien paskambino G. Litvaitienė ir pasakė, kad sutartis nebebus pratęsta“, - DELFI sakė D. Kuolys. Pasak jo, jokių motyvų nepateikta. D. Kuolys aiškino penketą metų LR dirbęs pagal trumpalaikes sutartis, kurios automatiškai buvo nuolat pratęsiamos.

D. Kuolys nuo bet kokių vertinimų susilaikė. Anot jo, priekaištų dėl darbo ar galimo sutarties nepratęsimo anksčiau nebūta.

G.Litvaitienė: tarybos nariai žinojo

„Balsuodami tarybos nariai žinojo, kad D. Kuolys vedėju nebus. Kadangi buvo uždaras posėdis, negaliu atsiųsti garso įrašo, turiu ir iššifruotą tekstą. Pasakiau, kad visos laidos tinklelyje lieka ir nemelavau – jos visos lieka“, - sakė G. Litvaitienė.

Pasak jos, LRT taryba laidos vedėjų netvirtina, tačiau žinodama, koks D. Kuolio klausimas jautrus, ji pasakė, jog D. Kuolio sutartis baigiasi ir ji neketinanti sutarties pratęsti, nebent tai daryti įgaliotų taryba.

Laikina LR vadovė primena, kad „Tarp Rytų ir Vakarų“ niekada nebuvo D. Kuolio laida – laidą, rengtą su „Laisvąja Europa“, vedė R. Geleževičius. D. Kuolio vesti laidą paprašyta LR direktoriumi tapus R. Geleževičiui.

„Manau, kad labai garbinga R. Geleževičiui nebesant direktoriumi vėl pasiūlyti vesti laidą, ką mes padarėme po vakarykščio posėdžio, kai taryba neprieštaravo ir neįpareigojo pratęsti sutarties su D. Kuoliu“, - aiškino G. Litvaitienė.

Ji pridūrė, kad esant reikalui garbę ginti teisme, turinti posėdžio garso įrašą.

„Laida ir toliau lieka diskusinė, bus apie Lietuvą ir pasaulį. Vedėjų LRT taryba netvirtina, dar taip nebuvo, o jeigu politinės partijos mano, kad darydamos įtaką gali sakyti, jog vieni ar kiti vedėjai turi likti, tai aš labai apgailestauju, kad jie taip supranta visuomeninio transliuotojo misiją“, - sakė G. Litvaitienė.

D.Radzevičius apie D.Kuolio keitimą girdėjo

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas, LRT tarybos narys Dainius Radzevičius aiškino, kad taryboje laidų vedėjai tvirtinami nebuvo. Mat tarybos nariai tvirtina programų tinklelį, o ne laidų vedėjus.

Pasak jo, dėl diskusijų, kas bus laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“ vedėju, niekas nebalsavo – buvo tik apsikeista nuomonėmis. Tačiau jis patvirtino posėdyje iš administracijos išgirdęs, kad D. Kuolys gali nebebūti laidos „Tarp Rytų ir Vakarų“ vedėju. Tad tai jam trečiadienį, kaip daliai tarybos narių, nebuvo naujiena.

D. Radzevičius žadėjo kreiptis į tarybos narius siūlydamas, kad tarybos posėdžiai būti viešesni ir kad būtų viešai paaiškinta, kas trečiadienį posėdyje buvo nuspręsta. „Vienas tarybos narys išgirdo, kitas ne, kitas gal tuo metu vandens atsigėrė ir kokią dalį praklausė. Būčiau linkęs, kad ar uždarame, ar viešame posėdyje priimami sprendimai būtų paviešinti, kad nebūtų insinuacijų“, - sakė D. Radzevičius.

Beje, D. Radzevičius ir R. Sakadolskis būna bene vieninteliai LRT tarybos nariai, balsuojantys už atvirus tarybos posėdžius. Kiti viešumo būtinybę paprastai tik deklaruoja.

DELFI primena, kad D. Kuolio kėdė LR suklibėjo vienoje laidoje kritikavus „Panoramos“ reportažą kaip šališką, neobjektyvų ir atstovaujantį socialdemokratų interesams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją