Nesutikdami su esą pernelyg liberaliu pataisų projektu ir apskritai būtinybe keisti dabartinę tvarką, darbo grupėje dirbę visuomeninių organizacijų ir kai kurių institucijų atstovai žada parengti alternatyvų siūlymą.

Krepšinio transliacijų klausimas – išspręstas?

Galutinį balsavimą Seimo valdybos sudarytos darbo grupės nariai planuoja ketvirtadienį, kai pataisos bus suformuluotos pagal teisinius reikalavimus.

Tačiau jau trečiadienį nuspręsta, kad bus siūloma alkoholio reklamai iki 2012 m. taikyti pereinamąjį laikotarpį.

Jo metu nuo 6 val. iki 22.30 val. alkoholio reklama būtų draudžiama. Išimtis būtų taikoma alui iki 5,5 proc. stiprumo ir natūralios fermentacijos vynui iki 13 proc. stiprumo.

Draudimas taip pat būtų netaikomas šiuos gėrimus gaminančių arba jais prekiaujančių įmonių pavadinimams ir prekių ženklams, matomiems ant sportininkų marškinėlių, kitos sporto atributikos, sporto, kultūros ar kitų masinių ne vaikams skirtų renginių transliacijų metu.

Kaip DELFI sakė darbo grupės pirmininkas Seimo narys Virginijus Domarkas, tai „išsprendžia krepšinio transliacijų klausimą“.

Be to, transliuotojus siūloma įpareigoti sukurti ir transliuoti reklamą, kuria propaguojama blaivybė ir informuojama apie alkoholio žalą. Detalesnę tvarką turėtų parengti Vyriausybė.

Nuo 2012 m., anot V. Domarko, būtų draudžiama bet kokia alkoholio reklama visuomenės informavimo priemonėse ir išorinė alkoholio reklama. Būtent toks draudimas šiuo metu taikomas tabako gaminiams.

Siūlys kol kas nieko nekeisti

Dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų darbo grupėje apsispręsta po kelias savaites užtrukusių ginčų, mat atskiros stovyklos – parlamentarai, alkoholio gamintojų ir prekiautojų, transliuotojų, Nacionalinės sveikatos tarybos, Vyskupų konferencijos atstovai, vartotojų teisių gynėjai gynė skirtingas pozicijas.

Nesutarimo nebuvo net tarp šešių Seimo narių, deleguotų į darbo grupę. Jie pateikė kelis savo projektus.

Siūlymus dėl pataisų darbo grupė turi pateikti parlamentiniam Švietimo ir mokslo komitetui iki balandžio 1 d. Vėliau pataisos bus svarstomos Seime.

Maždaug trečdalis visuomeninėms organizacijoms ir kai kurioms institucijoms atstovaujančių žmonių, tarp jų – ir pora parlamentarų, žada pateikti alternatyvų pataisų projektą.

Kaip DELFI sakė Nacionalinės tabako ir alkoholio koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga, greičiausiai bus siūloma viską palikti taip, kaip yra, kol nebus teismo išaiškinimo dėl logotipų rodymo, arba atskiru sakiniu išskirti prekės ženklus.

„Mielai siūlytume ir visišką alkoholio reklamos draudimą jau dabar ar anksčiau nei 2012 m., bet žinome, kad tai nepraeis“, - kalbėjo A. Veryga.

Darbo grupės siūlymu nepatenkintas jos narys, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigė būsiąs tarp tų, kurie siūlys alternatyvias pataisas. „Tokia grupė, sudaryta iš suinteresuotų asmenų, negali priimti sprendimų. Tai turi daryti Seimas, politikai, įvertinę ekspertų, medikų išvadas“, - piktinosi parlamentaras, taip pat įsitikinęs, kad dabartinio reglamentavimo keisti nereikia.

Nuo šių metų sausio visų alkoholinių gėrimų reklama per televiziją draudžiama 6-23 val. Kadangi per krepšinio ar „Formulės-1“ varžybas ekrane šmėžuoja rungtynes ar sportininkus remiančių alkoholio gamintojų logotipai, jos pradėtos transliuoti ne tiesiogiai, o nuo 23 val.

Kadangi logotipai taip pat laikomi reklama, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba jų rodymą per šiemet transliuotas sporto rungtynes jau nubaudė TV3 bei Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją