Apklausą 38 šalyse atliko autoritetingas tyrimų centras „Pew Research“, praneša newsru.com.

Teigiama nuomonė apie Rusiją vyrauja tik Graikijoje (63 procentai teigiamų atsakymų) ir Pietų Korėjoje (53 procentai). Tai pat santykinai palankiai Rusiją vertina kinai (49 procentai – teigiamai, 39 procentai – neigiamai).

Labiausiai Rusija nemėgstama Izraelyje (77 procentai neigiamų vertinimų), Jordanijoje (70 procentų), Turkijoje (66 procentai), Prancūzijoje, Japonijoje ir Egipte (po 64 procentus). Tarp amerikiečių neigiamai Rusiją vertina 43 procentai apklaustųjų, Vokietijoje – 60 procentų, Italijoje – 56 procentai, Lenkijoje – 54 procentai.

Nepriklausomų valstybių sandraugos šalys apklausoje nedalyvavo.

Sprendžiant pagal apklausą, Rusijos įvaizdis pasaulyje pastaraisiais metais pablogėjo. Ryškiausia neigiama dinamika pastebima Jordanijoje (minus 23 proc. punktai teigiamų vertinimų lyginant su 2007 metais) ir Egipte (minus 16 proc. punktų). Teigiamas požiūris į Rusiją labiausiai sustiprėjo Indonezijoje (plius 7 proc. punktai) ir Argentinoje (taip pat plius 7 proc. punktai).

Valstybės Dūmoje manoma, kad Vakaruose vyraujanti neigiama nuomonė apie Rusiją pagrįsta vertybių skirtumu. Pavyzdžiui, Rusija dažnai susilaukia užsienio šalių kritikos dėl kitokio požiūrio į seksualines mažumas bei kitokios pozicijos Sirijos klausimu. Kremliaus ruporas, institucijos „Rossotrudnečestvo“ vadovas Konstantinas Kosačiovas mano, kad Rusija nuosekliai diskredituojama, o pati valdžia savo poziciją kitoms šalims aiškina nepakankamai aktyviai.