Amžinojo poilsio vietos buvo pažymėtos paprastais mediniais kryžiais ir ryškių spalvų vainikais, turinčiais privačios karinės bendrovės „Vagner“ skiriamuosius ženklus. Kai sausio mėnesio pabaigoje „Reuters“ žurnalistai apsilankė Krasnodaro krašte esančiame Bakinskajos kaime, kapų buvo apie 200. Naujienų agentūros darbuotojams pavyko patvirtinti mažiausiai 39 žuvusiųjų, palaidotų šiose ir trejose netoliese esančiose kapinėse, tapatybes, pasitelkus Rusijos teismų duomenis, viešai prieinamas duomenų bazes ir socialinių tinklų paskyras.

Daugelis iš Bakinskajos kaime palaidotų vyrų buvo kaliniai, kuriuos praėjusiais metais užverbavo „Vagner“, kai privačios karinės bendrovės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas pažadėjo nuteistiesiems laisvę, jeigu fronte išgyvens šešis mėnesius. Tarp jų buvo samdomų žudikų, žmogžudžių, įvairiausio plauko nusikaltėlių ir alkoholiu piktnaudžiaujančių asmenų.

„Vagner“ samdiniai ne vieną mėnesį grūmėsi kruviname sekinamajame mūšyje, siekdami užimti Donecko srityje esančius Bachmuto ir Soledaro miestus. Vakarų ir Ukrainos pareigūnai sakė, kad privati karinė bendrovė kalinius naudoja kaip patrankų mėsą Ukrainos gynybai palaužti.

Nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuoti kapai, Krasnodaro srities socialiniuose tinkluose pirmą kartą pasirodė gruodžio mėnesį.

„Reuters“ išsiaiškino, kad kadrai iš tikrųjų buvo padaryti Bakinskajos kapinėse, bei peržiūrėjo bendrovių „Maxar Technologies“ ir „Capella Space“ padarytas palydovines nuotraukas. Jose matyti, kad kapinių sklypas, kuriame palaidoti „Vagner“ tarnavę kaliniai, vasarą buvo tuščias, lapkričio mėnesio pabaigoje jame atsirado trys duobių eilės, o sausio mėnesio pradžioje kapai jau sudarė tris ketvirtadalius sklypo ploto. Sausio 24 d. sklype praktiškai nebebuvo laisvos vietos.

Vietos aktyvistas Vitalijus Votanovskis, padaręs pirmąsias nuotraukas ir renkantis informaciją apie Ukrainoje žuvusius ir Krasnodaro krašto kapinėse palaidotus karius, „Reuters“ papasakojo, kad matė, kaip į kapines lavonai buvo vežami sunkvežimiu.

Duobkasiai jam atskleidė, jog kūnai buvo atgabenti iš Rostovo prie Dono, esančio netoli sienos su Donecko sritimi.

„Reuters“ žurnalistų apsilankymo metu „Vagner“ sklype buvo įrenginėjamos tvoros ir vaizdo stebėjimo kameros, vyko dar vienerios laidotuvės.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ sausio mėnesio pradžioje parodė siužetą, kuriame matyti kapinėse besilankantis Jevgenijus Prigožinas: jis persižegnoja ir ant kapo padeda gėlių.

Vietos žiniasklaidai „Vagner“ savininkas sakė, kad kapinėse palaidoti vyrai išreiškė norą amžinojo poilsio atgulti prie „Vagner“ koplyčios, stovinčios netoli Goriačij Kliučo miesto, ir nenorėjo, jog jų palaikai būtų grąžinti artimiesiems.

Anot J. Prigožino, sklypą Bakinskajos kapinėse parūpino vietos valdžia, nes koplyčios teritorijoje nebeliko laisvos vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)