Skelbiama, kad JAV kariai, prieš išvykdami iš Afganistano, demilitarizavo 73 lėktuvus, tokią informaciją paviešino Jungtinių Valstijų evakuacijos misijos vadas, generolas Frankas McKenzie.

Tai reiškia, kad Talibanui liko tik 48 lėktuvai, tačiau kol kas nėra informacijos, kiek iš jų galima naudoti pagal paskirtį.

Kaip teigia viena „Al Jazeera“ žurnalistė, kuriai buvo leista kartu su Talibano kovotojais apžiūrėti amerikiečių paliktą oro uostą, Talibanas tikėjosi, kad JAV kariai paliks veikiančius sraigtasparnius.


„Kai paklausiau, „Kodėl manote, kad amerikiečiai turėjo jums palikti veikiančią techniką?“, jie atsakė manantys, kad tai valstybės turtas, o jie dabar ir yra valstybė, valdžia, tad norėjo juo pasinaudoti. Jie nusivylę, jie pikti, jaučiasi išduoti, nes visa įranga nepataisomai sugadinta“, – kalbėjo „Al Jazeera“ žurnalistė.

Skelbiama, kad Talibano vadai nurodė kovotojams medžioti išardytų Afganistano oro pajėgų pilotus, kuriuos amerikiečiai apmokė pilotuoti modernius lėktuvus ir sraigtasparnius.

Mėgėjams juos suvaldyti – neįmanoma misija. Sprendžiant iš kelių vaizdo įrašų, Talibanas jau rado kelis profesionalus.

Delfi primena, kad praėjus kelioms valandoms po paskutinių užsienio karių išvykimo iš Afganistano Talibano lyderiai pergalingai pražygiavo Kabulo oro uostu. Tačiau tai, ką ten rado, nebuvo maloniausia.

Dešimtys orlaivių ir karinių sraigtasparnių stovėjo tušti, sugadinti amerikiečių karių prieš pat jų išvykimą.

Paskutiniai amerikiečių kariai prieš išskrisdami oro uoste sugadino dešimtis orlaivių ir šarvuotųjų mašinų, taip pat priešraketinės gynybos sistemą, sakė vienas JAV generolas.

Pilotų kabinų langai buvo išdaužyti, o orlaivių padangos prakiurdytos šūviais.

JAV Centrinio štabo vadas generolas K. McKenzie sakė, kad JAV kariai prieš užbaigdami dvi savaites trukusią evakuacijos operaciją „demilitarizavo“, kitaip tariant, pavertė netinkamais eksploatuoti, 73 orlaivius.

„Tie lėktuvai jau niekada neskraidys... Jais jau niekas nebegalės pasinaudoti“, – patikino K. McKenzie.

Anot generolo, Pentagonas, prieš rugsėjo 14-ąją prasidėjusią evakuaciją Kabulo oro uoste sutelkęs beveik 6 tūkst. karių, paliko apie 70 šarvuotųjų mašinų MRAP, kurių vienos kaina gali siekti 1 mln. JAV dolerių. Visas jas kariai prieš išvykdami sugadino. Taip pat buvo palikti 27 visureigiai „Humvee“.

Be to, buvo palikta ir oro erdvės gynybos sistema C-RAM, saugojusi oro uostą nuo raketų atakų. Pirmadienį šį sistema perėmė penkias raketas, kurias į oro uostą paleido džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kovotojai.

Kataras dirba su Talibanu, kad būtų galima kuo greičiau vėl atidaryti Kabulo oro uostą, ketvirtadienį sakė Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani.

Jis taip pat paragino griežtosios linijos islamistus leisti afganistaniečiams išvykti iš šalies.

Kabulo oro uostas, kur vyko karštligiška evakuacija, antradienį užsibaigusi JAV karių pasitraukimu, šiuo metu nedirba, daug jo infrastruktūros yra sugadinta ar sunaikinta.

„Dirbame labai sunkiai ir toliau tikimės, kad galėsime kuo greičiau jį eksploatuoti“, – sakė M. bin A. al Thani.

„Tikimės, kad artimiausiomis dienomis išgirsime gerų naujienų, – sakė jis. – Labai svarbu,.. kad Talibanas pademonstruotų savo įsipareigojimą užtikrinti saugų kelią ir judėjimo laisvę Afganistano žmonėms“, – sakė jis spaudos konferencijoje Dohoje.

Trečiadienį į Kabulą aptarti oro uosto atidarymo nuskrido Kataro technikų komanda. Tai pirmas kartas po evakuacijos, kai į Afganistano sostinę atskrido lėktuvas.

Per evakuacijos lėktuvais operaciją iš šalies pabėgo daugiau kaip 123 tūkst. užsieniečių ir afganistaniečių, bet dar labai daug norinčiųjų negalėjo to padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (540)