Bataliono dydžio Rusijos šarvuotoji grupė su tankais ir šarvuočiais iš Amvrosijivkos smūgiavo į Starobeševo–Kutejnikovo kelią. Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė vyriausiasis portalo „CenzorNet“ redaktorius Jurijus Butusovas.

„Trasa užkirsta. Tai reiškia, kad mūsų daliniams D sektoriuje nepavyko sustabdyti Rusijos kariuomenės, todėl priešininkas priartėjo prie pagrindinių Ilovaiske kovojančių grupių“, - paaiškino J. Butusovas.

Ilovajsko kontroliavimo sugrąžinimas ir tolimesnis kliudymas Donecko išvadavimui – tai šiuo metu priešininko vykdomų veiksmų esmė, rašo newsru.com.

Anot J. Butusovo, atsakomasis teroristų puolimas buvo sėkmingas po to, kai Rusijos artilerijos pajėgos pasienio rajone sušaudė keturias brigadas.

„Šie daliniai buvo išvesti iš D sektoriaus ir nusilpo dėl didelių praradimų“, - pabrėžė J. Butusovas.

„Sustabdyti priešininko turimomis pajėgomis nepavyko“, - pridūrė jis.

„Noriu, kad mes visi suprastume: Rusijos kariuomenės ataka prie Kutejnikovo – tai didžiausias Antiteroristinės operacijos pajėgoms kylantis pavojus per visą Rusijos ir Ukrainos karo laiką“, - patikino J. Butusovas.

Jo teigimu, vienintelė būtina priemonė, skirta priešininko neutralizavimui, – tai skubus prasiveržusios grupuotės sunaikinimas.

„Jei prasiveržusi priešininko grupuotė nebus sunaikinta nedelsiant, priešininkas sukaups jėgas, o tada pašalinti jį iš šio rajono bus labai sudėtinga. Šis rajonas labai patogus gynybai. Kelią galima nesudėtingai užtverti. Aukščiausioji šalies vadovybė, taip pat ir aš ne kartą esame įspėję, kad būtina stiprinti mūsų pajėgas šiame regione“, - įsitikinęs J. Butusovas.

Ilovaiskas – tai strateginis rajono centras, per kurį driekiasi kelias Doneckas–Rostovas, kuriuo Rusijos valdžia tiekia pagalbą teroristams.

Kruvinos provokacijos

Rugpjūčio 24 d. Antiteroristinės operacijos vykdymo zonoje tęsėsi susirėmimai tarp Ukrainos karių ir neteisėtų ginkluotų grupuočių narių.

Antiteroristinės operacijos žiniasklaidos tarnyba pranešė, kad vykdydami kovinius veiksmus Ukrainos kariai sunaikino dvi salvinės raketines sistemas „BM-21“, du minosvaidžius ir daugybę teroristų, rašo UNIAN.

„Rugpjūčio 24 d. 19.00 val. pėstininkai vis dar tęsė pagalbos Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos specialiosioms pajėgoms teikimo užduotis. Buvo ieškomi ir nuginkluojami teroristai, susidūrus su pasipriešinimu buvo sunaikintos kelios neteisėtos teroristinės ir diversinės žvalgybinės priešininko grupuotės gyvenamuosiuose punktuose Ilirija ir Malonikolajevka“, - teigiama išplatintame pranešime.

Taip pat, remiantis pateikiama informacija, iš vieno iš Donecko esančių Antiteroristinės operacijos pajėgų blokavimo postų pajudėjo tankų ir šarvuočių kolona.

„Juos sustabdė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai“, - informavo Antiteroristinės operacijos pajėgų žiniasklaidos centras.

Be to, tęsiasi Savur Mohylos aukštumos gynyba.

„Atliekant kovinius veiksmus sunaikintos dvi priešininko salvinės raketinės sistemos „BM-21“ („Grad“), du minosvaidžiai ir daugybė teroristų“, - teigiama pranešime.

Antiteroristinės operacijos žiniasklaidos tarnybos atstovai pabrėžė, kad padaugėjo Antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijų apšaudymų atvejų.

„Apšaudytos pozicijos ir blokavimo postai šalia šių gyvenviečių: Novosvetlovka, Krasnaja Poliana, Vergulskij Razjezd, Luhansko Stanica, Čiumaki, Marjinka, Zerkalnoje, Debalcėvė, Nižniaja Krynka, Charcyzskas, Petrovskoje, Majorskogo, Verchnetoreckoje, Vergulovka, Depreradovka“, - rašoma išplatintame pranešime.

Remiantis Antiteroristinės operacijos pajėgų žiniasklaidos centro pateikiamais duomenimis. Luhansko aerodromas buvo du kartus apšaudytas iš minosvaidžių.

„Be to, šią dieną pažymėjo kruvinos provokacijos iš Rusijos pusės“, - teigiama pranešime.

Separatistai giriasi „ekspertais“ iš Prancūzijos

Aleksandras Zacharčenka
Prorusiškų separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ prezidentas sekmadienį pareiškė, kad keli karybos „ekspertai“ iš Prancūzijos prisidėjo prie sukilėlių pajėgų, kurios kaunasi su vyriausybės pajėgomis rytų Ukrainoje.

„Rytoj priimsime karininkus iš Prancūzijos. Jie yra specialistai, pasiruošę kautis kartu su mumis“, – „prezidentas“ Aleksandras Zacharčenka sakė per sekmadienį surengtą spaudos konferenciją.

Tačiau jis nepateikė detalių apie tuos prancūzų kariškius, taip pat neįvardijo jų skaičiaus.

Pasak A.Zacharčenkos, tarp promaskvietiškų kovotojų taip pat esama „serbų ir šveicarų“, kurie kaunasi už „europietiškus ir socialistinius idealus“.

Jis taip pat nurodė, kad separatistai pradėjo puolimą prieš Ukrainos vyriausybės pajėgas į pietus nuo Donecko miesto – didžiausios sukilėlių tvirtovės, kurios apylinkėse pastarosiomis savaitėmis vyko intensyvūs susirėmimai.

A.Zacharčenka sakė, kad per kautynes aplink miestą buvo nukauti arba sužeisti šimtai Kijevo pajėgų karių. Tų pareiškimų negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai.