Tai buvo naujausias protestas nuo šio griežtosios linijos islamistų judėjimo sugrįžimo į valdžią praėjusį mėnesį. Talibanas dar nepaskelbė vyriausybės, bet afganistaniečiai, bijantys, kad pasikartos brutalus judėjimo 1996–2001 metų valdymas, rengia nedideles pavienes demonstracijas miestuose, įskaitant sostinę Kabulą, Heratą ir Mazari Šarifą.

Antradienį mažiausiai 70 žmonių, daugiausia moterų, mitingavo prie Pakistano ambasados skanduodami šūkius prieš tai, ką vadino Islamabado kišimusi. Pakistanas seniai kaltinamas glaudžiais ryšiais su Talibano judėjimu.

Pakistaniečių žvalgybos vadovas Faizas Hameedas praėjusį savaitgalį lankėsi Kabule. Pranešama, kad jis išklausė savo šalies ambasadoriaus informaciją, tačiau tikėtina, kad jis taip pat susitiko su Talibano pareigūnais.


Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip talibai vaikydami minią šaudė į orą.

Talibai suėmė kelis demonstraciją nušvietinėjusius afganistaniečių žurnalistus, teigė liudininkai ir vietos žiniasklaidos priemonės.

Socialiniuose tinkluose pasirodė raginimų paleisti sulaikytus reporterius.


Vienas iš sulaikytų ir vėliau paleistų Afganistano žurnalistų naujienų agentūrai AP pareiškė, kad Talibanas jį nubaudė.

„Jie privertė mane trintis nosimi į žemę ir atsiprašyti už tai, kad nušviečiau protestą, – sakė jis, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, nes nerimavo dėl savo saugumo. – Dirbti žurnalistu Afganistane darosi vis sunkiau.“

Kitas žurnalistas sakė iš Talibano kovotojų sulaukęs smūgio koja.

Tuo metu vietos televizija „TOLOnews“ pranešė, kad tarp suimtųjų yra ir jos operatorius Wahidas Ahmadi.

Rugpjūtį Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, gaunama vis daugiau pranešimų, kad kovotojai muša žurnalistus ir jiems grasina. Vienu žinomu atveju Vokietijos transliuotojas „Deutsche Welle“ pareiškė, kad Talibano kovotojai, medžiodami vieną iš jo žurnalistų nuo durų iki durų, nušovė jo šeimos narį ir sunkiai sužeidė kitą artimąjį.

Ankstesnę dieną moterų grupelė šiauriniame Mazari Šarifo mieste buvo susirinkusi reikalauti teisių.

Praėjusią savaitę moterys surengė demonstraciją Herate, reikalaudamos galimybės dalyvauti naujojoje vyriausybėje.

Antradienio demonstracija įvyko Talibanui diena anksčiau paskelbus, kad jis po pergalės mūšyje už Pandžšyro slėnį – paskutinį pasipriešinimo rajoną – kontroliuoja visą Afganistaną.