Skelbiama, kad brėžiniai XXI amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžioje buvo publikuoti inžinerinių projektų bendrovės „Metrostil“ svetainėje internete kaip atliktų darbų pavyzdys, bent iki 2016 metų jie buvo viešai prieinami visiems norintiems. Tiesa, objektas pavadintas „pensionato požeminių statinių kompleksas Rusijos Federacijos Krasnodaro krašto Gelendžiko mieste“.

Brėžiniuose matoma, kad, be antžeminės „Putino dvaro“ dalies, suprojektuoti ir požeminiai aukštai. Po žeme įrengta slėptuvių bei tunelių sistema. Pastato liftas leidžiasi net 50 metrų po žeme. Ten įrengta ventiliacija, yra elektra, vandentiekis, kanalizacija ir ryšio kabeliai.

Žurnalistai paviešino Putino slėptuvės schemas

Tuneliai išdėstyti skirtinguose požeminio lygiuose. Jie driekiasi 40 ir 60 metrų, plotis – 6 metrai, tad bendras potencialus gyvenamasis plotas sudaro apie 600 kvadratinių metrų, ir panašu, kad patalpos atsparios sprogimams. Žurnalistai taip pat spėja, kad požeminiai tuneliai be problemų atlaikytų bombardavimus ir cheminę ataką.

Brėžiniuose matomos šešios ventiliacijos angos, pro kurias patenka oras. Šalia tunelio komplekso yra kelias, kuriuo galima naudotis pristatant įvairius krovinius.

Žurnalistai paviešino Putino slėptuvės schemas

„Šiuose tuneliuose yra viskas, ko gali prireikti saugumui užtikrinti. Priešgaisrinė sistema, vanduo, kanalizacija. Visa tai skirta tam, kas nori išgyventi arba pasislėpti“, – brėžinius ir schemas pakomentavo inžinierius Tadeušas Gabriševskis.

Pabrėžiama, kad V. Putinas projektą užsakė, panašu, galvodamas apie pačius blogiausius įvykių scenarijus.

Žurnalistai paviešino Putino slėptuvės schemas

Didelį įspūdį palieka 16 laikiklių kabeliams, kurių kiekvieno plotis beveik 0,3 metro, įrengtų tuneliuose. Šie laikikliai skirti kabeliams, kuriais požeminei vadavietei gali būti tiekiama elektra, užtikrinamas apšvietimas, internetas ir kitos būtinos paslaugos. Svarbu tai, kad požemyje sudarytos techninės sąlygos žymiai pajėgesnes, nei pakaktų požemio šildymo sistemoms.

Žurnalistai paviešino Putino slėptuvės schemas

T. Gabriševskis mano, kas tai gali būti kažkokia rezervinė visam dvaro kompleksui skirta sistema.

„Užuot tiesiog atlikę evakuacinio išėjimo funkciją, šie tuneliai gali būti ir savotiškas atsarginis viso dvaro komplekso stuburas“, – pabrėžia inžinierius.

Nei Maskvos bendrovė, įsigijusi „Metrostil“, nei Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pakomentuoti situacijos nepanoro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)