Antrą dieną po to, kai Stephenas Paddockas išdaužė langus Las Vegaso viešbučio 32 aukšte ir ėmė šaudyti į nieko neįtariančius koncerto lankytojus, pareigūnai vis dar bando suprasti, kas paskatino tokius jo veiksmus.

Antradienį, spalio 3 dieną, paaiškėjo keletas naujų detalių apie kelias dešimtis žmonių nužudžiusį ir šimtus sužeidusį S. Paddocką – į pensiją išėjusį buhalterį – ir tai, kaip jis metodiškai veikė, siekdamas sutrukdyti teisėsaugos pareigūnams.

Pasak Klarko apygardos šerifo Joe Lombardo, kol S. Paddockas šaudė iš „Mandalay Bay Resort and Casino“ kambario, per vaizdo kameras tuo pat metu stebėjo, ar policija vyksta šturmuoti jo viešbučio kambario.

S. Paddockas paslėpė vieną kamerą savo apartamentų durų akutėje, dar dvi – koridoriuje. Vienu metu jis paleido šūvius pro kambario duris ir sužeidė apsaugos darbuotoją. Galų gale, pareigūnams artėjant S. Paddockas ginklą įsikišo sau į burną ir paspaudė gaiduką. Jie rado jį gulintį kraujo baloje, aplinkui ant kilimo mėtėsi tuščios gilzės.

„Viskas buvo iš anksto kruopščiai suplanuota, esu visiškai įsitikinęs, kad jis visus savo veiksmus įvertino, o tai kelia nerimą“, – sakė J. Lombardo.

Šerifas sakė, kad tyrėjai „daro pažangą“ nustatydami motyvą, tačiau galutinių atsakymų vis dar nėra. S. Paddocko praeityje galima rasti keletą vertingų užuominų.

Kaimynai keliose valstijose, kur S. Paddockas turėjo namus pagyvenusiems žmonėms skirtose gyvenvietėse, apibūdino jį kaip paniurusį, nedraugišką ir oficialų žmogų. S. Paddockas buvo banko plėšiko sūnus. Jo tėvas kažkada buvo įtrauktas į FTB ieškomiausių žmonių sąrašą, pareigūnai jį apibūdino kaip „psichopatą“. Vis dėlto. S. Paddocko brolis tvirtina, kad jų tėvas vaikystėje nedalyvavo jų gyvenime.

Giminaičiai sako, kad S. Paddocko atsiskyrėliui būdingas gyvenimo būdas galėjo būti užprogramuotas 1960 metų liepos 28 dieną. Tą dieną – tada S. Paddockui buvo septyneri – kaimynė iš kitos gatvės pusės nusivedė jį pasimaudyti. Tuo metu kaimynė vietos laikraščiui sakė žinojusi, kad pareigūnai atvyksta suimti jo tėvą, todėl norėjo apsaugoti berniuką nuo traumos. Nuo tos akimirkos S. Paddocko šeima niekada nebebuvo tokia pati.

Nutekintos nuotraukos iš viešbučio kambario

Nuotraukas su vaizdu, kurį įšvydo jau po šaudytojo savižudybės į patalpas patekusi policijos šturmo grupė, paskelbė Didžiosios Britanijos laikraštis „The Daily Mail“.

Vienoje iš nuotraukų, darytų viešbučio „Mandalay Bay“ numeryje, matyti ant grindų gulintis vyriškio kūnas su pirštinėmis.

Šalia kūno mėtosi keli šaunamieji ginklai, šovinių gilzės, taip pat kirvis, kuriuo, kaip manoma, S. Paddockas išdaužė lango stiklą, kad galėtų pro jį šaudyti.

Kitoje fotografijoje matyti šaunamasis ginklas, gulintis vonioje, kuri įrengta kambario viduryje. Šalimais į tvarkingą krūvą sudėtos atsarginės šovinių dėtuvės.

Kaip antradienį per vakarinę spaudos konferenciją pranešė šerifo pavaduotojas Kevinas McMahillas, šiuo metu aiškinamasi, kas nutekino nuotraukas iš nusikaltimo vietos.

Las Vegaso šaulys 12 ginklų buvo pritaikęs greitajam šaudymui

Las Vegase dešimtis žmonių nužudęs šaulys ant 12 savo ginklų buvo sumontavęs įtaisus, leidžiančius iš pusiau automatinių šautuvų šaudyti automatiniu režimu, antradienį nurodė JAV federaliniai pareigūnai.

JAV alkoholio, tabako ir šaunamųjų ginklų biuro (BATF) vyresnioji specialioji agentė Jill Schneider taip pat sakė žurnalistams, kad šaulys S. Paddockas trijose vietose laikė beveik 50 šaunamųjų ginklų.

Pasak jos, šį arsenalą sudarė graižtviniai ir lygiavamzdžiai šautuvai, taip pat pistoletai.

S. Paddockas naudojo iki šiol menkai žinomą ginklų priedėlį – spyruoklinę buožę (bump stock). Jos veikimo principas pagrįstas šūvio atatrankos energijos panaudojimu pakartotinai paspausti nuleistuką, todėl gali būti pasiekiama beveik automatiniam režimui prilygstanti šaudymo sparta. Vis dėlto tokio ginklo šūvių sklaida labai padidėja.

Tokie įtaisai JAV pradėti pardavinėti prieš pastaruosius kelerius metus ir nėra plačiai prieinami rinkoje.

J.Schneider sakė, kad pareigūnai šiuos įtaisus pripažįsta legaliais.

Las Vegaso ligoninėse gydoma šimtai nukentėjusių

Po šaudymo Las Vegaso bulvare į ligonines buvo paguldyta šimtai įvairaus sunkumo sužeidimus patyrusių žmonių, kuriuos vieną po kito į medicinines įstaigas vežė greitosios pagalbos ir privatūs automobiliai.

„Neturiu supratimo, ką aš operavau, – sakė chirurgas traumatologas Jay Coatesas, į kurio ligoninę buvo atvežta daugybė per kantri muzikos koncertą Las Vegase šaulio pro viešbučio langą sužeistų žmonių. – Jie buvo vežami taip greitai, mes rūpinomės kūnais. Tiesiog stengėmės išgelbėti žmones nuo mirties“.

Po kruvino sekmadienio vakaro išaušus pirmadienio rytui paaiškėjo, kad šis išpuolis buvo daugiausiai aukų nusinešusios šaudynės šiuolaikinėje JAV istorijoje. Per jas žuvo 59 žmonės, sužeisti 527.

Pietų Nevados universitetinis medicinos centras buvo tik viena iš daugybės perpildytų ligoninių.

„Visos lovos buvo užimtos, – sakė J.Coatesas. – Žmonės buvo koridoriuose, lauke, o atvežamų srautas vis tęsėsi“.

Pasak jo, didžiulės, siaubą keliančios žaizdos, kurias jis matė ant savo operacinio stalo, stebino ne tik savo skaičiumi.

„Nuo pat pirmo paciento, kurį operavau, man buvo aišku, kad buvo panaudotas galingas ginklas, – kalbėjo J.Coatesas. – Tai tikrai nebuvo paprastas gatvės ginklas. Tai buvo kažkas, kas atsidūręs žmogaus kūne padaro didelį sužalojimą“.

Chirurgas sakė matęs tokių žaizdų ir anksčiau, bet „žinoma, ne tiek daug pacientų“ vienu metu.

Išpuolio kaltininkas 64 metų buvęs buhalteris Stephenas C. P. nusižudė, kai jo kambario duris šturmavo pareigūnai.

Viešbučio „Mandalay Bay“ kambaryje nuo ketvirtadienio apsistojęs S.C.Paddockas turėjo 23 šautuvus – kai kurie jų buvo su optiniais taikikliais. Jis išdaužė du langus ir įsirengė snaiperio vietą, iš kurios be perstojo šaudė į 22 tūkst. žmonių minią, susirinkusią už maždaug 500 metrų nuo viešbučio, sakė pareigūnai.

Pasak JAV pareigūnų, kuriuos informavo du su tyrimu susiję asmenys, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, du iš tų šautuvų buvo perdirbti į visiškai automatinius.

S.C.Paddocko namuose rasta dar 19 šautuvų, sprogmenų ir tūkstančiai šovinių, o automobilyje – keli kilogramai amonio nitrato trąšų, naudojamų sprogmenų gamybai.

Pareigūnai mano, kad S.C.Paddockas veikė vienas. Nors įrašų apie vyro teistumą nėra, jo tėvas buvo bankų plėšikas, praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje buvęs Federalinio tyrimų biuro labiausiai ieškomų nusikaltėlių sąraše.

„Negaliu net įsivaizduoti, – atsakė šaulio brolis Ericas Paddockas, paklaustas, kas galėjo pastūmėti jo brolį į tokį nusikaltimą. – Nieko tokio nebuvo“.

Pareigūnai irgi negali nieko pasakyti apie šaulio motyvą.

„Šiuo metu negaliu pasakyti, ką galvoja psichopatas“, – sakė šerifas Josephas Lombardo.

Trijų dienų festivalio „Route 91“ užbaigimo koncerte dalyvavusi žvaigždė Jasonas Aldeanas 22 valandą buvo vos pradėjęs savo pasirodymą ant scenos, kai į žiūrovus pasipylė kulkos.

Girdėjosi šūviai, tačiau šaulio nesimatė. Netrukus pagal šūvių garsą ir blyksnius žmonės išsiaiškino vietą, iš kurios buvo šaudoma.

„Tai buvo didžiausia beprotybė, kokią esu matęs gyvenime, – sakė 36 metų Kodiakas Yazzie. – Girdėjosi, kad tas garsas sklinda iš vakarinės pusės, nuo „Mandalay Bay“. Matėsi blyksėjimai“.

Remiantis policijos pareigūnų pokalbiais radijo ryšiu, jie daugiau nei 10 minučių bandė nustatyti tikslią šaulio buvimo vietą, o tuo metu S.C.Paddockas be perstojo šaudė į minią.

„Mes neturime jaudintis dėl aukų, – sakė vienas pareigūnas 22 val.15 min. per radijo siųstuvą. – Mums reikia pirmiausia sustabdyti šaulį, kad neturėtumėme daugiau aukų. Visų akys nukreiptos į jį... sustabdykite šaulį“.

Tuo tarpu po atviru dangumi tankiai susispietusi muzikos gerbėjų minia šauliui buvo kaip ant delno ir beveik neturėjo kur slėptis. Kai pašautieji pradėjo kristi tiesiog ant grindinio, panikos ištikti žmonės puolė bėgti. Kai kurie bandė slėptis už prekybininkų prekystalių, kiti lindo po stovinčiais automobiliais.

Jų veiduose atsispindėjo panika ir sutrikimas, žmonės aimanavo ir klykė. Kai kuriuos sužeidė skeveldros, kiti buvo suspausti minios arba susižeidė šokdami per užtvarus.

„Buvos visiškas chaosas – žmonės bėgo gelbėdami savo gyvybę. Žmonės bandė gultis ant žemės, prasibrauti iki sužeistų savo artimųjų, – pasakojo Shaunas Topperis. – Ten buvo tiesiog chaosas“.

Las Vegase gyvenanti šešiolikmetė Marie Langer į koncertą atėjo anksti, todėl jai pavyko užsiimti vietą prie scenos. Tačiau iš koncerto vietos ji ištrūko viena paskutinių. Mergina pasakojo girdėjusi šūvius ir rėkiančius žmones visą laiką, kol bandė pabėgti. Galiausiai jai teko lipti per užtvarą, kurios viršuje įtaisyti metaliniai strypai žmonėms atgrasinti nuo lipimo per ją.

„Neturėjome kitos išeities“, – sakė Marie.

Netrukus pasigirdo pasakojimų apie žmonių didvyriškumą ir geraširdiškumą. Vienas jų buvo apie vyrą, kuris laikė suspaudęs mirštančio nepažįstamojo ranką, nepaisydamas jo paties gyvybei kylančio pavojaus. Kitas pasiskolino nepažįstamo vyro flanelinius marškinius, kad padarytų žgutą nepažįstamai merginai.

Mylimieji bėgo laikydamiesi už rankų, sveikieji nešė kraujuojančius sužeistuosius, kuriuos į ligonines nepažįstami žmonės vežė savo automobiliais.

Praėjus daugiau nei pusei paros po žudynių iš festivalio vietos buvo vežami baltomis paklodėmis uždengti žuvusiųjų kūnai, aplink ant grindinio mėtėsi pabėgusių žmonių daiktai ir krepšiai.

Pasak chirurgo traumatologo J.Coateso, dėl tokio didelio žuvusiųjų skaičiaus negalima kaltinti nepakankamo gelbėjimo tarnybų pasirengimo. Tačiau jeigu sužeistųjų būtų buvę mažiau, galbūt būtų pavykę daugiau jų išgelbėti, sakė jis.

„Galiu pasakyti, kad išgyveno visi, kurie turėjo išgyventi, – sakė J.Coatesas. – Kalbant apie tuos, kurių mes netekome, manau, kad jeigu jie būtų buvę vieninteliai mums atvežti pacientai, mes būtumėme galėję juos išgelbėti“.

Pareigūnai ragina aukoti kraujo nukentėjusiems ir įkūrė vadinamą karštąją liniją, į kurią galima pranešti apie dingusius asmenis ir palengvinti žuvusių arba sužeistų asmenų tapatybės nustatymą. Taip pat atidarytas „šeimos centras“ savo artimųjų ieškantiems žmonėms.

Pasaulio lyderiai, tarp kurių buvo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, Japonijos premjeras Shinzo Abe ir Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullą, dėl šių žudynių pareiškė užuojautą JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

Las Vegaso šaulio partnerė iš Filipinų sugrįžo į JAV

S. Paddocko partnerė trečiadienį sugrįžo į Jungtines Valstijas iš Filipinų, kur gavo iš jo 100 tūkst. JAV dolerių prieš tai, kai vyras nužudė 59 žmones, pranešė pareigūnai Maniloje.

Marilou Danley

Marilou Danley antradienį vėlai vakare iš Manilos tarptautinio oro uosto išskrido į Los Andželą, naujienų agentūrai AFP patvirtino Imigracijos biuro atstovė spaudai Maria Antoinette Mangrobang.

Aviacijos tinklalapių duomenys rodo, kad oro bendrovės „Philippine Airlines“ lėktuvas, kuriuo, pasak M.A.Mangrobang, išskrido M.Danley, trečiadienį ryte Filipinų laiku (antradienį vakare Los Andželo laiku) nusileido Jungtinėse Valstijose.

Filipinų Nacionalinis tyrimų biuras (NBI) informavo, kad JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) paprašė padėti surasti 62 metų M.Danley.

„M.Danley į Filipinus atvyko praėjusį mėnesį. Į jos sąskaitą Stephenas pervedė 100 tūkst. JAV dolerių“, – sakė NBI atstovas spaudai Nickas Suarezas.

„FTB jos paiešką vykdė kartu su Interpolo Filipinų biuru“, – sakė jis.

N.Suarezas sakė, kad FTB laiko M.Danley „tyrimą dominančiu asmeniu“, ir tai nebūtinai reiškia, kad ji yra įtariamoji.

Lošti mėgdavęs 64 metų S.Paddockas, į pensiją išėjęs buhalteris, sekmadienį Las Vegase iš viešbučio kambario apšaudė į kantri muzikos festivalį po atviru dangumi susirinkusią minią.

Šis išpuolis, kruviniausios masinės šaudynės per šiuolaikinę JAV istoriją, pareikalavo 59 gyvybių, dar 527 žmonės per jį buvo sužeisti.

Australijos pilietė M.Danley į Jungtines Valstijas persikėlė prieš du dešimtmečius dirbti kazino, antradienį patvirtino Australijos vyriausybė.

„Esama pranešimų, kad jos asmens tapatybės dokumentas buvo panaudotas užsisakant viešbučio numerį, ir panašių detalių“, – sakė Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop.

Australija kaip galėdama rems tyrimą atliekančius JAV pareigūnus, tačiau tiesioginių kontaktų su Marilou Danley mes neturėjome“, – pridūrė ji.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, moteris yra gimusi Filipinuose. Tačiau Filipinų užsienio reikalų ministerija ir N.Suarezas šios informacijos nepatvirtino.