Organizacija „Amnesty International“ teigė, kad penktadienį kasetinės bombos pataikė į šiaurės rytų Ukrainoje esančią mokyklą, kuri buvo naudojama kaip slėptuvė civiliams gyventojams, dėl to žuvo trys žmonės, tarp jų – ir vaikas.

Teisių gynimo organizacijos sakė, kad išpuolis Ochtyrkos mieste „gali būti laikomas karo nusikaltimu“, nes nuotraukose matyti, kad kasetiniai šaudmenys pataikė į mažiausiai septynias vietas mokykloje arba netoli jos.

Pasak „Amnesty“, „išpuolį įvykdė netoliese veikusios Rusijos pajėgos, o jos ir praeityje yra naudojusios kasetinius šaudmenis apgyvendintose teritorijose“.

„Nėra jokio pateisinimo mėtyti kasetines bombas apgyvendintose teritorijose, juolab šalia mokyklos“, – sekmadienį paskelbtame pareiškime teigė „Amnesty“ generalinė sekretorė Agnes Callamard.

2008 metais Kasetinių šaudmenų konvenciją, draudžiančią gaminti ir naudoti šiuos ginklus, yra pasirašiusios daugiau kaip 100 šalių, bet Rusija ir Ukraina – ne.

Raketos su kasetine amunicija sprogsta ore ir dideliame plote paskleidžia dešimtis ar šimtus mažų bombų.

Dažnai po smūgio jos nesprogsta, todėl tampa sausumos minomis visiems, kurie su jomis susiduria.

Penktadienį žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ pranešė, kad Rusijos kasetiniai šaudmenys pataikė į ligoninę Vuhledare, Rytų Ukrainoje, ir pražudė keturis civilius bei sužeidė 10 žmonių, iš kurių šeši buvo ligoninės darbuotojai.

„Dėl šios beširdiškos atakos žuvo ir buvo sužeisti civiliai gyventojai, taip pat buvo apgadinta ligoninė“, – sakė HRW ginkluotės padalinio vadovas Stephenas Goose‘as.

Nesirenkamosios atakos, per kurias žūsta ar yra sužeidžiami civiliai gyventojai, yra karo nusikaltimas, o ligoninėms ir mokykloms pagal tarptautinę teisę suteikiama papildoma speciali apsauga.

Tiriamoji interneto svetainė „Bellingcat“ renka pranešimus apie kasetinių bombų naudojimą Ukrainoje ir pranešė, kad antrasis pagal dydį Charkovo miestas „taip pat buvo daugelio kasetinių bombų atakų taikinys“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją