„Žmogaus teisių centrui „Viasna“ žinoma apie 143 žmones, kurie lapkritį buvo nuteisti dėl politinių priežasčių ir sulaukė įvairių bausmių. Gruodžio 1 dienos duomenimis, šalyje yra 888 politiniai kaliniai, ir jų skaičius toliau auga“, – nurodė centras išplatintame pranešime.

Žmogaus teisių gynėjai atkreipė dėmesį, kad „tardymo izoliatoriuose ir kolonijose tebelaikomi 30 žurnalistų ir žiniasklaidos priemonių darbuotojų“.

„Toliau sulaikinėjami taikių protesto akcijų dalyviai, taip pat toliau savavališkai sulaikinėjami piliečiai už raudonos ir baltos spalvos simbolių naudojimą, be kita ko, ir privačiuose būstuose bei teritorijose. Teisių gynėjai užfiksavo ne mažiau kaip 275 sulaikymus“, – nurodė „Viasna“.

„Iš viso per lapkritį už naudojimąsi teise rinktis į taikius susibūrimus ir teise laisvai reikšti savo mintis bei įsitikinimus teisėjai skyrė ne mažiau kaip 12 baudų, kurių bendra suma siekia 630 bazinių dydžių (18 270 Baltarusijos rublių, 6 364 eurų) ir ne mažiau kaip 81 administracinį areštą, kurių bendra trukmė – 1 143 paros“, – pridūrė organizacija.