Prezidentas Sergio Mattarella vetavo įnirtingo euroskeptiko Paolo Savonos paskyrimą ekonomikos ministru, tuo papiktindamas prieš isteblišmentą nusistačiusį „Penkių žvaigždučių judėjimą“ (M5S) ir kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygą“. Dėl prezidento veiksmų pasitraukė šių populistinių partijų paskirtas premjeras.

„Atsisakiau savo mandato formuoti permainų vyriausybę“, – paskelbė 53 metų teisininkas ir politikos naujokas Giuseppe Conte, išprovokuodamas politinę krizę praėjus beveik trims mėnesiams po aiškaus laimėtojo neiškėlusių kovo rinkimų.

S. Mattarella sakė, kad sutinka su visais siūlomais ministrais, išskyrus P. Savoną, kuris yra pavadinęs eurą „vokiečių narvu“ ir sakęs, kad Italijai reikia plano, kaip atsisakyti bendrosios valiutos, „jei bus būtina“.

M5S ir „Šiaurės lygos“ lyderiai Luigi Di Maio ir Matteo Salvini pasmerkė prezidento veto ir tai, ką pavadino Vokietijos, reitingų agentūrų ir finansinių lobistų kišimųsi.

S. Mattarella pirmadienį deryboms pakvietė ekonomistą Carlo Cottarelli, anksčiau dirbusį Tarptautiniame valiutos fonde (TVF). Šalyje svarstoma galimybė formuoti laikiną technokratų vyriausybę, nes labai tikėtina, kad rudenį Italijos laukia nauji rinkimai.

64-ių C. Cottarelli TVF dirbo 2008–2013 metais ir tapo žinomas kaip „Ponas Žirklės“, nes smarkiai prisidėjo prie Italijos valstybės išlaidų mažinimo.

Jam bus sunku gauti parlamento pritarimą, nes abejuose rūmuose daugumą turi M5S ir „Šiaurės lyga“.

„Vyriausybę, turinčią daugumą, jie keičia ministru kabinetu, kuris daugumos negaus“, – per mitingą netoli Romos šalininkams sakė L. Di Maio.

„Diktatas“

Buvęs Italijos Konstitucinio Teismo teisėjas S. Mattarella atsisakė paklusti tam, ką pavadino abiejų minimų partijų diktatu, prieštaraujančiu šalies interesams.

Jis ištisas savaites stebėjo, kaip M5S ir „Šiaurės lyga“ bando sudaryti aljansą dėl daugumos Italijos parlamente, kur po rinkimų jėgos pasiskirstė apylygiai.

S. Mattarella sakė padaręs „visa, kas įmanoma“, kad padėtų formuoti vyriausybę, bet atvirai euroskeptiškas ekonomikos ministras prieštaravo bendram partijų pažadui tiesiog „keisti Europą į gera iš Italijos požiūrio taško“.

„Prašiau (ekonomikos) ministerijai autoritetingo žmogaus iš parlamentinės daugumos, atitinkančio vyriausybės programą, ... kuris nebūtų laikomas šalininku linijos, galimai ar net neišvengiamai provokuojančios Italijos pasitraukimą iš euro (zonos)“, – sakė S. Mattarella.

Pasak prezidento, G. Conte atsisakė paremti „bet kokį kitą sprendimą“, o tada, S. Mattarellai nesutikus patvirtinti P. Savonos paskyrimo, atsisakė premjero mandato.

L. Di Maio ir M. Salvini pasipiktino prezidento atsisakymu pritarti P. Savonos, gerbiamo finansininko ir ekonomisto, kandidatūrai.

M. Salvini, kuris buvo didžiausias P. Savonos šalininkas ir taip pat yra euroskeptikas, sekmadienį pareiškė, kad Italija „nėra kolonija“ ir „Vokietija nenurodinės mums, ką daryti“.

„Tiesiog aiškiai pasakykime, kad balsuoti yra beprasmiška, nes vyriausybes valdo reitingų agentūros, finansų ir bankų lobistai. Visada tas pats“, – feisbuke paskelbtame vaizdo įraše piktinosi L. Di Maio.

Vėliau per Italijos televiziją jis pareikalavo prezidento apkaltos.

„Tikiuosi, kad kaip įmanoma greičiau galėsime suteikti galimybę italams, bet pirmiausia mums reikia išsiaiškinti. Pirmiausia reikia Mattarellos apkaltos, ... tada – į balsavimo apylinkes“, – sakė M5S pirmininkas.