„Seniai metas sujungti Rusiją ir Baltarusiją į vieną, bendrą valstybę. Kam išsigalvoti, kad iš pradžių reikia sutvarkyti muitus arba iš pradžių – tarifus. Baltarusija suklestės, kai vėl tapsime viena valstybe“, – parašė politikas.

„Tas pats galioja Ukrainai. Juk istoriškai Rusiją sudarė Didžioji Rusia ir Mažoji Rusia, bet iš esmės tai vienas ir tas pats – Rusia“, – nurodo V. Žirinovskis ir dar priduria, kad šalys kitados gyvavo drauge.

Pasak V. Žirinovskio, bendra šių trijų šalių valiuta – rublis, būtų „stipresnė už eurą, nes ją palaikytų didžiuliai resursai“.

Tačiau žmonėms, esą, derėtų leisti kalbėti tomis kalbomis, kuriomis jie nori. Nacionalinius laikraščius taip pat būtų galima palikti. Tas pats pasakytina ir apie teatrus bei mokyklas.

Rusų politikas taip pat užsiminė, kad bendroje valstybėje reikėtų atsisakyti tautybę nurodančių įrašų ir tenkintis „buvimu vienos šalies piliečiais“.

Kiek anksčiau Rusijos pasus V. Žirinovskis siūlė išduoti ne tik Donbaso gyventojams, bet ir visiems jų pageidaujantiems ukrainiečiams. Tokią iniciatyvą jis vertino kaip vienintelį būdą, kuriuo pavyktų „sustabdyti Ukrainos amerikonizavimą“.

DELFI primena, kad Rusijoje vis dažniau užsimenama apie sąjunginę Rusijos ir Baltarusijos valstybę. Tai išspręstų prezidento Vladimiro Putino problemą po 2024 metų, kai jis pagal Konstituciją nebegalės trečiai kadencijai iš eilės tapti šalies vadovu.

Šią savaitę rusų laikraštis „Kommersant“ pranešė susipažinęs su Baltarusijos ekonominės integracijos į Rusiją planu. Nutekintame plane deklaruotas bendras mokesčių kodeksas, energetikos rinkos reguliatoriaus sukūrimas, muitų politika. Laikraštyje pažymima, kad planuojama ekonomikas iš dalies sujungti iki 2021-ųjų.

Lietuvos Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad atsargiai reikėtų vertinti viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie Baltarusijos ir Rusijos sąjunginės valstybės sukūrimą. Viena vertus, ministro teigimu, vertinant laikraščio „Kommersant“ skelbiamą informaciją omenyje būtina turėti vykstančio propagandinio karo ypatumus, kita vertus, pabrėžia jis, toks procesas būtų pavojingas tiek Baltarusijai, tiek Lietuvai.

„Tai, kas dabar kalbama, yra iš nutekintos informacijos laikraščiui „Kommersant“. Žinant propagandinio karo ypatumus turbūt sunku atmesti galimybes, kad specialiai ta informacija nutekinta. Dabar daryti išvadas iš to vargu ar būtų teisinga – tuo labiau, kad ten pabrėžiama, jog nekalbama apie sujungimą valstybių, daugiau kalbama apie ekonomikų sujungimą“, – „Žinių radijui“ sakė L. Linkevičius, pridurdamas, kad apie sąjunginės valstybės projektą kalbama kelis dešimtmečius.

„Kaip ten bebūtų, mes turime vertinti realiai besiklostančią situaciją. Noriu priminti, kad sąjunginė sutartis jau 20 metų kaip pasirašyta ir gali kilti klausimų kodėl taip ilgai jos neįgyvendino“, – sakė ministras.

L. Linkevičiaus teigimu, terminas sujungimas kalbant apie Baltarusijos ir Rusijos sąjunginės valstybės projektą yra netinkamas. Ministro nuomone, įvertinus valstybių galios asimetriją, tai būtų tiesiog Baltarusijos įtraukimas į Rusijos įtakos sferą.