Skelbiama, kad Rusija į Siriją siunčia šalies karių, ginkluotės ir lėktuvų, kurių tikras ar tariamas tikslas – padėti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, teigia kariniai šaltiniai.

Ekspertų vertinimu, Rusija ketina Sirijoje steigti karinę bazę.

„Regime visus įmanomus ženklus, bylojančius apie Rusijos ketinimus Sirijoje steigti karinę bazę operacijoms ore“, – teigia vienas šaltinis.

Nepaisant to, oficialieji Amerikos valdžios asmenys nėra tikri, kokie yra tikrieji Maskvos tikslai Sirijoje.

Kaip trečiadienį, rugsėjo 9 dieną, rašo „Die Welt“, jeigu anksčiau Iranas nebūtų padėjęs B. Assadui, Sirijos prezidento režimas būtų sugriuvęs kaip kortų namelis.

Dar liepą B. Assadas pripažino, kad jo režimui trūksta karinės jėgos.

V. Putinas ir toliau lieka vienu iš svarbiausių ir įtakingiausių B. Assado partnerių. Skelbiama, kad Maskva režimui Damaske talkina ginklais ir pinigais bei padeda paruošti karius.

Iki pat dabar nėra aišku, kokių tikslų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia Sirijoje, rašoma vokiečių žurnalistų publikacijoje.

Gali būti, kaip teigia straipsnio autorius, kad V. Putinas, stiprindamas karinę įtaką Sirijoje, siekia sumenkinti Amerikos įtaką regione ir padidinti B. Assado vasalų galią.

JAV teigia turinčios daugiau įrodymų, kad Rusija tiesiogiai kišasi į Sirijos pilietinį karą. Praėjusiomis dienomis Sirijoje nusileido mažiausiai trys rusų kariniai lėktuvai, sakė keli JAV vyriausybės atstovai, nenorėję skelbti savo pavardžių, praneša agentūra AFP.

Du milžiniški „Antonow-124 Condor“ tipo orlaiviai bei vienas keleivinis lėktuvas nutūpė oro uoste Latakijos regione Sirijos Viduržemio jūros pakrantėje, detalizavo vienas atstovas. Rusai, be to, prie oro uosto šalies šiaurės vakaruose įrengė surenkamų konstrukcijų pastoges, kuriose gali tilpti „šimtai“ žmonių. Anot duomenų, rusai atsigabeno ir nešiojamąją įrangą oro erdvės kontrolei.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį paskambino kolegai iš Rusijos Sergejui Lavrovui, kad pareikštų Vašingtono „susirūpinimą“ dėl galimų aktyvesnių rusų veiksmų Sirijos konflikte. S. Lavrovas atsakė, kad vyriausybė Maskvoje niekada neneigė tiekianti ginklus Sirijos vyriausybinėms pajėgoms. Rusija yra viena paskutiniųjų Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėjų.

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad neleido rusų kariniams lėktuvams skristi per savo oro erdvę, nes gauta „patikimos informacijos“, kad jie gabena ne humanitarinę paramą, kaip deklaruota.

Tuo metu Iranas atvėrė savo oro erdvę Rusijos kariniams lėktuvams, gabenantiems humanitarinės pagalbos krovinius į Siriją, Rusijos ambasada Teherane pranešė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Iranas patenkino visus Rusijos prašymus ir atidarė šalies oro erdvę Rusijos humanitariniams skrydžiams į Siriją, nurodė Rusijos ambasados spaudos atstovas Maksimas Suslovas.

Vakarų šalys taip pat sunerimo dėl pranešimų, kad Maskva didina savo karinę paramą Damaskui. Rugsėjo 5-ąją JAV ambasada kreipėsi į Atėnus su prašymu uždrausti Rusijos lėktuvams, gabenantiems krovinius į Siriją, kirsti šalies oro erdvę.

Rusijos URM pripažino, kad Sirijoje yra Rusijos karo instruktorių

Po pastarosiomis savaitėmis pasklidusių kalbų, kad Maskva galimai didina savo karinius interesus Sirijoje, Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pirmą kartą patvirtino, kad Sirijoje yra Rusijos karo ekspertų, skelbia „Reuters“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova nurodė, kad ekspertai moko Sirijos pajėgas naudotis iš Rusijos įsigytais ginklais, kurie yra skirti kovai su terorizmu.

Sirijos kariuomenės pareigūnas trečiadienį nurodė, kad Rusijos karo ekspertų Sirijoje padaugėjo pernai. Jo teigimu, Sirijoje visada buvo Maskvos karo instruktorių, tačiau pernai jų skaičius išaugo.

Pranešimai apie Rusijos karinių pajėgų stiprinimą Sirijoje sukėlė Vašingtono susirūpinimą. Sirija antradienį nurodė, kad Rusijos pajėgos šalyje nedalyvauja kovos veiksmuose.